arch/ive/ief (2000 - 2005)

Scholierenstaking in Mechelen: opwarmer voor het grote verzet
by Kenneth Rumes Saturday September 15, 2001 at 05:08 PM
kennethrumes@hotmail.com

Internationaal verzet organiseerde op 14/9 een scholierenstaking in Mechelen. Doel was protesteren tegen de EU-top in Leuven en de mobilisatie starten voor de grote acties later dit jaar. Hoofdactie zal een nationale scholieren- en studentenstaking zijn op 19 oktober.

Vrijdagmorgen werd door Internationaal Verzet in Mechelen een scholierenstaking georganiseerd. Int.Verzet reageert met deze mobilisatie tegen het neo-liberale beleid van de EU die een elite-onderwijs invoert. Int.Verzet komt in opstand tegen een wereld vol winstzucht en multinationals. Een solidaire en ecologische maatschappij - een betere wereld - is volgens Int.Verzet ook veel aangenamer om in te wonen. Want racisme, fascisme en etnische conflicten vinden hun voedingsbodem in een wereld waar geldzucht regeert, menen ze.
De jongeren van Int.Verzet hadden hun actie reeds lang voorbereid. Al rond 8 uur stonden aan bijna alle Mechelse secundaire scholen stakingspiketten om de scholieren op te roepen niet naar school te gaan. Deelnemende scholieren kregen een brief mee voor hun ouders. Daarin licht Int.Verzet haar actie toe. Onderaan de brief hangt een strookje dat de ouders kunnen tekenen zodat hun kinderen maandag hun afwezigheid op school kunnen verantwoorden naar de directie toe. Dat wordt van hen verwacht, scholieren moeten elke afwezigheid via hun ouders verantwoorden, ook als dat een staking is. (of juist dan zeker!)
Omstreeks 8u30 waren aan het Atheneum Pitzemburg slechts een handvol stakende scholieren. De directie reageerde aan de schoolpoort:"Het is voor ons goed als ze aan zo'n actie deelnemen als de slogan 'GRATIS ONDERWIJS VOOR IEDEREEN' hun echte motivatie is. Ik ben er alleen voor bevreesd dat de jongeren soms misbruikt worden voor andere doelen. Maar hier op school hebben we een kleine groep die wel echt gelooft in haar idealen en dat vinden we prima. Maar ze zijn met een kleine groep, zoals u ziet." De directie beloofde later op de morgen ook een forum te bieden aan deze jongeren binnen de school zelf.
Om 9 uur vertrekt aan het station van Mechelen een betoging met delegaties van de verschillende Mechelse scholen. Er zijn op dat moment een 80-tal scholieren die mee opstappen. De organisatoren melden veel afwezigheden in STIM, Lyceum Caputsteenstraat en Atheneum Pitzemburg, maar daar is hier weinig van te merken. De opkomst valt zichtbaar tegen. De betoging trekt langs de scholen om nog meer scholieren te overtuigen om mee te staken. De politie volgt de betoging en komt tussenbeide als actievoerders de scholen willen binnengaan om de scholieren toe te spreken.
De slogans richten zich tegen het kapitalisme, racisme en fascisme. Ook de aanhoudende golf privatiseringen en de ontslagen bij De Post vormen protestpunten. De betogers laten aan duidelijk niets te wensen over:"tegen de EU, tegen woningnood en tegen werkloosheid". Een ander pijnpunt in Mechelen wordt ook onder vuur genomen in niet mis te verstane bewoordingen:"VLAAMS BLOK, ROT OP!". Burgemeester Bart Somers is ook kop van jut voor de betogers. Volgens de scholieren maakt hij met zijn neo-liberale beleid een puinhoop van Mechelen en geeft hij extreem-rechts vrij spel.
De betoging verloopt luidruchtig, maar zonder enige vorm van geweld.
Aan de Ursulinen, Scheppersinstituut en TSM worden scholieren opgeroepen om mee te doen aan de nationale scholierenstaking die op 19/10 georganiseerd wordt nav. de Eurotop in Gent.
Twee leerlingen van BIM vertellen dat ze opstappen tegen het Vlaams Blok en tegen de multinationals. Volgens hen vergroten de multinationals de kloof tussen arm en rijk en buiten extreem-rechtse partijen dat uit, overal in Europa.
Aan de poorten van TSM is er een incident als een leraar - dhr. Op de Beeck - de betogers en de pers intimideert en provoceert. (zie ook artikel "Persvrijheid een te bevechten recht!")
De scholieren vervolgen hun tocht langs de Mechelse scholen en komen voorbij STIM, St.-Romboutscollege, BIM en HAM. Bij het Atheneum Pitzemburg mogen de betogers hun grieven bekendmaken op de speelplaats en de scholieren oproepen voor de nationale staking van 19/10. De directeur komt hier ook even praten met de jongeren.
Rond 11u30 wordt met een korte meeting de betoging ontbonden aan het station. Een 100-tal gemotiveerde scholieren begint vanaf nu de mobilisatie opdat de nationale scholierenstaking op 19/10 ook in Mechelen een succes wordt.

niet goed genoeg
by molly Saturday September 15, 2001 at 09:07 PM

80 man is veel te weinig. Toen wij scholierenstakingen organiseerden, was alles beneden de 500 een afgang.

Toch een begin ...
by jp everaerts Saturday September 15, 2001 at 09:34 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Commentaar van Molly is wel super flauw. Dat iemand zich de moeite doet om zoiets in te tijpen. We hebben wel wat beter te doen nu.

En als je zo'n commentaren wil geven, geef dan je echte naam op.

Verslag is in ieder geval de moeite.

JP Everaerts ('onafhankelijke', zonder enige band met Int. Verzet)

Molly's commentaar is niet goed genoeg
by christophe callewaert Sunday September 16, 2001 at 10:40 PM

Beste Molly,

Als je vindt dat dit te weinig is, zeg dan wat er kan gedaan worden om er volgende keer meer te krijgen of leg uit waarom een scholierenstaking op dit moment niet zo'n goed idee is (kan immers ook zijn).
Maar jouw "wij waren vroeger toch groter-stelling", vind ik ook niet echt een sterk argument. In Cuba is een anti-amerikaanse betoging onder de honderdduizend een afgang.