arch/ive/ief (2000 - 2005)

Scholierenstaking Internationaal Verzet - Leuven
by Philip Saturday September 15, 2001 at 01:47 AM
philip.bernard@pandora.be

Scholierenstaking Internationaal Verzet - Leuven

Scholierenstaking In...
picture_1.jpg, image/jpeg, 640x480

Er was ooit eens iemand (een heel wijs persoon) die zei dat als je met een actie één iemand kan overtuigen om deel te nemen aan de beweging of om er hem toch eens bij laten stil te staan, je deze actie als geslaagd kan beschouwen. Wel, Internationaal Verzet is er in geslaagd dit te doen! Zonder steun van een andere organisatie slaagde IV erin om een 200 tal jongeren te mobiliseren voor de scholierenstaking.
Om 8 uur 's morgens vatte verschillende delegaties post aan de schoolpoorten. Jammer genoeg bijna steeds vergezeld van de plaatselijke politie (zeker geen stimulans voor de jongeren om met IV mee te gaan staken). Op de oude markt verzamelden zich toch al gauw een 75 tal scholieren, hun aantal zou gestaag groeien tot max. 200.
Procentueel gezien misschien een klein aantal maar Leuven zal het geweten hebben. De tocht leidde de betoging/staking langs een achttal scholen. Bij elke school werd er stil gestaan om liederen te zingen en leuzen te schanderen. Telkens was er een initiatief van tientallen jongeren om de school te verlaten en IV te vergezellen, een cordon van leraars (en gesloten poorten) verhinderden dit echter. Blijkbaar mogen scholieren in Leuven geen intiatief nemen. Niets kon echter de sfeer verpesten, leuid zingend en fluitend trok de kleine massa door de binnenstad. IV militantenz orgen voor de vlotte doorstroom en hielden alles binnen de perken.
De staking eindigde aan het station waarna de geïnteresseerden konden deelnemen aan een debat in het jeugdhuis Sojo. Dit debat handelde over oa. privatiseringen, multinationals, Bologna, ... .
Deze staking kan beschouwd worden als een geslaagde repetitie voor komende soortgelijke acties. De aanwezigheid van folders-ronddragende enkelingen (die niets met de organisatie van deze staking te maken hadden) werd niet in vraag gesteld. Sommige beschouwden dit als profiteren maar de straat en vrije meningsuiting behoort iedereen toe (hint naar Brugge ;-) ).
Een flinke proficiat voor de Leuvense afdeling van Internationaal Verzet. En een meer dan flinke proficait voor de scholieren die er een strafstudie aan overhouden. Zoals afgsproken beste jongens en meisjes gaan we jullie daar niet alleen laten zitten!

Vervolg foto's leuven
by Philip Saturday September 15, 2001 at 01:54 AM

(article 1)

Vervolg foto's leuve...
picture_2.jpg, image/jpeg, 640x480

Vervolg foto's leuven
by Philip Saturday September 15, 2001 at 01:54 AM

(article 2)

Vervolg foto's leuve...
picture_3.jpg, image/jpeg, 640x480

Vervolg foto's leuven
by Philip Saturday September 15, 2001 at 01:54 AM

(article 3)

Vervolg foto's leuve...
picture_4.jpg, image/jpeg, 640x480

Vervolg foto's leuven
by Philip Saturday September 15, 2001 at 01:54 AM

(article 4)

Vervolg foto's leuve...
picture_5.jpg, image/jpeg, 640x480

Scholierenstaking Internationaal Verzet - Mechelen
by Sara S. Saturday September 15, 2001 at 01:26 PM
www.student.rug.ac.be/als/verzet

Net zoals in Leuven was ook de scholierenstaking van Internationaal Verzet in Mechelen een succes. Een 150tal strijdbare scholieren uit verschillende scholen in het Mechelse stapten mee op in onze betoging. Het traject liep langs verschillende scholen en telkens werd een delegatie uit de betoging afgevaardigd om te onderhandelen met de directies en om een oproep te doen aan de leerlingen om aan te sluiten bij de betoging. Telkens stonden we voor een afgegrendelde schoolpoort. In de TSM (Technische School Mechelen)hadden leerlingen zich op de speelplaats verzameld en eisten van de directie om de schoolpoort te openen zodat zij konden aansluiten bij onze groep. De poorten bleven gesloten, met als gevolg dat enkele leerlingen het initiatief namen om een zitstaking te houden. Zij werden ruw terug rechtgetrokken door directie en leerkrachten. Bij andere scholen juichten de leerlingen ons toe vanuit de open ramen. Al scanderend, zingend en fluitend trokken we door de Mechelse straten. Slogans tegen de Bologna akkoorden, het beleid van Mechels burgemeester Bart Somers, kapitalisme en het Vlaams Blok werden enthousiast meegeroepen. "Wij vechten voor iets beters" met Internationaal Verzet en dat zullen ze ook in Mechelen geweten hebben. Na de betoging en onze openluchtmeeting aan het Mechelse station, stonden tal van scholieren die in de toekomst mee willen werken met IV enthousiast aan te schuiven om hun naam op te geven. Wij gaan door met de strijd!!