arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush Sr.: "INTERNET beperken en controleren"
by René Steurs Thursday September 13, 2001 at 11:01 PM
Rene@Steurs.net +32-3-496-10.45.50 De Vis 61, B-2930-Brasschaat

Straks zijn alle INTERNETsurfers terroristen .... Bush Senior verklaarde vandaag voor een vergadering van oliebonzen dat de geheime diensten veel meer vrije speelruimte moeten krijgen en dat het INTERNET misschien aan banden zou moeten gelegd worden, omdat daarmee teveel oncontroleerbare mogelijkheden zijn, die nuttig zijn voor terroristen ...

Vandaag, 13 september 2001, kwam ik rond 16u00 GMT+2 (BE) thuis van het werk.
Ik zet CNN op en zie een LIFE-toespraak van George W. Bush SENIOR (de vader van de president) voor een bijeenkomst van oliebonzen ...

Op een rustige en speelse wijze (zeer 'entertainend') vertelt hij dat hij 36 jaren geleden ook "in de olie" zat en zich nu nog zeer goed verwant voelt met zijn toehoorders (sic).

Dan gaat hij verder, verhalend als een grootvader, letterlijk zeggend, rustig en ontspannen:
" Ik ben bekommerd om de wereld van mijn kleinkinderen en jullie kinderen "...
(hij gedraagt zich echt als de bekommerde grootvader en spreekt zeer persoonlijk).

EN DAN KOMT HET, verhuld in een echt grootvaderverhaal, zelfs aangenaam om naar te luisteren:

"Als voormalig VN Ambassadeur was ik in China. We waren met enkele vrienden aan het fietsen, vanuit ons hotel, toen een loopjongen van het hotel ons tegemoet kwam. Hij zei, Mr. Bush, je zou beter gaan zitten. En ik zei: jongeman, je ziet toch dat ik al zit ... op mijn fiets, vertel maar op. De loopjongen zei dat ik dringend naar het hotel terug moest voor een dringende boodschap. Dat deed ik en de boodschap was dat ik dringend terug naar de US moest om een hoofd van de geheime dienst te spreken.

Zo heb ik de echte noden van de geheime dienst leren kennen. Want als President of als Ambassadeur heb je Intelligence nodig, maar je weet niet hoe het is om daaraan te komen. Wel toen heb ik het vernomen. Er werd mij verteld dat alle technologische middelen ten spijt, de menselijke bronnen nog altijd de belangrijkste zijn en die waren toen aan het opdrogen omdat de geheime dienst bekritiseerd was geworden door de publieke opinie en de media omwille van enkele feiten, die waren gebeurd.

Het is menselijk dat je nog moeilijk medewerkers vindt, als de pers met namen boven water komt, om binnen in allerlei organisaties te gaan werken, om je daar als verrader te gedragen, om daar voor te wenden dat je het doet voor het geld ... of voor de vrouwen (lachje), terwijl je je vaderland aan het dienen bent ... Dat is echt niet prettig werken, dat moet je verstaan." (... dan herhaalt hij hetzelfde, over het geld, over de vrouwen -gelach uit de zaal- en dat het wel echt niet aangenaam, maar wel noodzakelijk is, om zo te werken ...)

Dan zijn eerste, ferme conclusie:

"Onze geheime diensten zouden meer speelruimte moeten krijgen en minder gehinderd moeten worden door pottenkijkers, dat belemmert hen om hun werk goed te doen, om menselijke bronnen te zoeken, die met hen willen meewerken."

Vervolgens gaat zijn grootvaderverhaal verder over het INETERNET. Mijn oren zijn gespitst, omdat dit mij zowel persoonlijk als beroepshalve zeer nauw aan het hart ligt.
Ik wens dit verhaal verder te vertellen omdat de kans groot is dat daarover niets in onze pers zal verschijnen. Het was LIFE op CNN en ik vertel dit vanuit mijn auditief geheugen. Ik heb het spijtig genoeg niet op video opgenomen, maar je mag zeker zijn van de nauwkeurigheid, waarmee ik Bush Sr.'s woorden weergeef, daarvoor was ik te aandachtig.

"En dan is er nog een probleem: het INTERNET. Je weet dat de mogelijkheden enorm zijn, en jullie zullen dit zeker nog beter weten en kennen dan ik ..."

(korte pauze, zodat zijn toehoorders zouden beseffen dat hij, als grootvader, geen specialist is en zijn publiek er wel meer van zal kennen. Aandacht gegarandeerd.)

"Het INTERNET is totaal niet meer te controleren. Er gaan teveel informatiestromen over het NET. Een ideaal medium dus ... voor terroristen. Moeten wij er niet aan denken om daar beperkingen te gaan opleggen ? Ik weet dat het niet populair zal zijn, maar na deze gebeurtenissen dienen we daar eens goed over na te denken ..."

Op dat ogenblik verdwijnt de klank, Bush Sr. verdwijnt links op het scherm in een kleine kader en je ziet rechts op het scherm, in een grotere kader, de aankomst van de zoon, Bush Jr., met een presidentiële suite van wagens, stoppen voor een hospitaal in Washington voor een bezoek. De commentatrice zegt dat de klank bij de vader even werd weggenomen om aandacht te geven aan de zoon, die aankomt bij het hospitaal. Daarna gaat het plots naar een andere verslaggever en Bush Sr. komt niet meer op het scherm.

Dit is al even bangelijk: geheime diensten met meer vrijheid en minder controle en het Internet met minder vrijheid en meer controle ! Graag jullie commentaar.

Een Informatica-docent van 50 jaar in het hoger onderwijs.

heel erg beangstigend....
by Joeri Thursday September 13, 2001 at 11:56 PM

en een zware bedreiging voor de al zo doodziek zijnde democratie en het recht op vrije meningsuiting....

vreselijk
by Hans Friday September 14, 2001 at 02:20 AM

Er gewoon weer gecontroleerde media van maken.
Alles controleren. Kan Bush geen robots uitvinden die de mensen kunnen vervangen enperfect controleerbaar zijn.

Verkeerd gebruik!!! ???
by Henry Friday September 14, 2001 at 01:36 PM
silverstar@wish.nl

Ja, dat zo mooi zijn, maar hoe doen we het dan met de andere communicatiemiddelen?
Ook alle messen verbieden?
Alles kan verkeerd gebruikt worden dit is niet reeel meer.
En de geheime diensten meer vrijheid asjeblieft hou op zeg, is het zo al niet erg genoeg?

Fundamentalisme?
by Tim H. Friday September 14, 2001 at 02:27 PM

tjah, kunnen we er evengoed een fundamentalistische staat van maken...

prima
by luk vandenhoeck Friday September 14, 2001 at 07:15 PM
luk.vandenhoeck@acod.be

zeer goed rené, zeer goed