arch/ive/ief (2000 - 2005)

De toepassing van artikel vijf van het NAVO-verdrag is levensgevaarlijk:11.11.11
by 11.11.11 Thursday September 13, 2001 at 06:49 PM

Ook 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, reageert geschokt op de aanslagen in New York en Washington. Geweld en terrorisme tegen een burgerbevolking zijn altijd en in alle omstandigheden onaanvaardbaar. Dat is meer dan een ethisch aanvoelen.

De toepassing van artikel vijf van het NAVO-verdrag is levensgevaarlijk, vindt 11.11.11

Ook 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, reageert geschokt op de aanslagen in New York en Washington. Geweld en terrorisme tegen een burgerbevolking zijn altijd en in alle omstandigheden onaanvaardbaar. Dat is meer dan een ethisch aanvoelen. Mensenrechtenverdragen en internationaal-rechtelijke bepalingen over gewapende conflicten geven ook een juridische vertaling aan dit principe. Geen enkele vorm van geweld tegen burgers, of het nu gaat om Amerikaanse werknemers of Kosovaarse vluchtelingen, een massa betogers of Palestijnse schooljongens, is toelaatbaar.

Het afgrijzen is algemeen en unaniem. Het antwoord op die gewelddaden is dat veel minder. De NAVO roept voor het eerst sinds haar oprichting artikel vijf uit het Noord-Atlantische Verdrag in. Wie een lidstaat treft, treft de hele alliantie, aldus het artikel. De NAVO geeft daarmee een steunbetuiging aan de reactie van de Verenigde Staten op het geweld dat hen in hun economische en politieke hart getroffen heeft. Voor de ene een principiële steunbetuiging, voor 11.11.11 een voorbarige en levensgevaarlijke reactie.

In een antwoord op deze gewelddaden moet men opletten niet de verkeerde vijand en de verkeerde wapens te kiezen. De échte vijand is de armoede, is het politieke en economische onevenwicht, is het geweld en de onderdrukking, en de steeds toenemende kloof tussen rijk en arm. Dàt drijft die mensen tot dergelijke waanzin. De échte vijand is niet het Midden-Oosten, niet de islam, en zeker niet de burgers die ongetwijfeld nog maar eens het slachtoffer zouden worden van een militaire reactie. Het slechtste antwoord op geweld is meer geweld. De enige wapens tegen dergelijke terreur zijn eerlijke wereldhandel, democratische besluitvorming, respect voor mensenrechten, afdwingbaarheid van deze rechten voor een internationaal tribunaal, schuldverlichting en armoedebestrijding, ?kortom de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Alleen daarmee kan de voedingsbodem voor dergelijk terrorisme op lange termijn doeltreffend weggenomen worden.

Wanneer de NAVO artikel vijf inroept, geeft ze de Verenigde Staten een vrijgeleide voor geweld en gaat de waanzin gewoon door. Vergeldingsacties door de Amerikanen zullen onvermijdelijk leiden tot meer geweld en tot een verdere polarisering in de wereld (Noord-Zuid en Oost-West). Alle mechanismen die sinds Wereldoorlog II voorzien werden om blind geweld te voorkomen hebben dan gefaald. De Verenigde Naties moeten hun rol opnemen om te vermijden dat antwoorden enkel in militair geweld gezocht worden.
11.11.11 roept Europa op om niet zomaar mee te stappen in de emotionele vergeldingsdrang die de Verenigde Staten nu drijft. Europa kan zich nu tonen als een wereldpartner, en zijn bemiddelende rol ten volle spelen. België kan als voorzitter van de Europese Unie tot kalmte en wat sereniteit aanmanen. Want de besluiten die vandaag genomen worden zullen de komende weken en maanden mee de krachtlijnen van de internationale politiek bepalen. Het is niet verkeerd om daar even de tijd voor te nemen.

11.11.11 schaart zich achter de oproep om morgen drie minuten stil te zijn. Drie minuten stilte om solidariteit te betuigen met alle slachtoffers van irrationeel en onaanvaardbaar geweld. Om daarna nog luider te protesteren tegen de oorzaken ervan.

Meer info:
Jozef De Witte, Algemeen secretaris 11.11.11: GSM 0496 80 77 94
Mieke Molemans, Voorzitster 11.11.11: GSM 0496 52 68 97