arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wie wint ?
by Mara Wednesday September 12, 2001 at 05:40 PM

Hoewel de aanslagen van gisteren nog niet zijn opgeëist, gaan de media er van uit dat Bin Laden tot de mogelijkheden behoort.

Hoewel de aanslagen van gisteren nog niet zijn opgeëist, gaan de media er van uit dat Bin Laden tot de mogelijkheden behoort. Voor de G8 top van Genua had Bin Laden reeds gedreigd met een aanslag. In het TV blad Express, dat gisteren uitkwam, stond een artikel met als titel "Wereldgevaar nr.1 : Bin Laden". Panorama had toevallige een uitzending over de terrorist gepland op zondag as., hetgeen nu vervroegd wordt naar vandaag.

Of deze ex-agent van de CIA (zoals ook Sadam Hoesein en Milosevic zijn) verantwoordelijk is voor deze aanslag, weten we op dit ogenblik nog niet. Gezien zijn verleden en zijn uitspraken, lijkt het niet onwaarschijnlijk.

Maar de vraag die op ieders lippen brand is: wie wint er nu van zo'n aanslag? Een aanslag dat zoveel materiële en psychologische schade aanricht in de VS.

Uiteraard zal de aanslag President Bush harden in zijn overtuiging dat zijn Star Wars project moet uitgebouwd worden. De Europese landen die negatief tegenover dit idee staan, komen, gezien de delicate situatie, nu in een moeilijker parket. De VS hebben nu alle reden om zichzelf nog beter te beschermen.
Beweren dat de aanslag ‘met opzet zou gepland om deze reden' is belachelijk onwaarschijnlijk… .
Maar dat neemt niet weg dat Bush nu zijn kruistocht voor zijn wapenschild programma een tandje zal bijsteken.

De leiders in Israël waren er als de kippen bij om op het feit te wijzen dat de westerse democratieën bedreigd zijn door kwade krachten van buitenaf. Israël bood dan ook alle hulp aan omdat het immers ‘ervaring heeft met zulke aanslagen: nu weten de VS eens wat wij moeten ondergaan ", was hun misplaatste reactie. En aanvankelijk keek iedereen in de richting van de Palestijnen… .

Ook George Bush zelf gebruikte harde taal en zag de aanslag als een aanval op het lichtpunt van de wereld wat betreft vrijheid en democratie. Niet dat Bush meteen een schoolvoorbeeld is van democratie, maar duidelijk is dat de aanslagen op de Amerikaanse symbolen waren gericht

De Noord - Amerikaanse burgers zijn in schok. Het onwaarschijnlijk is gebeurd: men heeft het aangedurfd om de supermacht met zijn burgers te treffen.

Er kwamen van overal ter wereld veel steun en solidariteitsbetuigingen, ook vanuit ‘onverwachte' hoek: naast Europa, Rusland en Japan, betuigden China, Iran en Cuba hun solidariteit met de Amerikaanse burgers en veroordeelden ze de misdaad.
Irak kon enkel toevoegen dat zulke aanslagen een logisch gevolg zijn van het gedrag van de Amerikaanse staat op internationaal vlak. Gezien hun situatie, kan je de Irakezen niet helemaal ongelijk geven….

Alles is nu afhankelijk van de reactie van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.
Ik hou mijn hart vast en hoop dat dit niet als excuus gaat aangegrepen worden om een heksenjacht te openen tegen een breder waaier van organisaties die kritisch staan t.o.v. de Verenigde Staten. Wel hoop ik dat de schuldigen gevonden worden.

Heksenjacht op kritische organisaties?
by Tim H. Wednesday September 12, 2001 at 07:00 PM

Inderdaad, Mara, daar vrees ik ook voor. Dat ze een heksenjacht gaan openen tegen een brede waaier van organisaties die kritisch staan tov de VS. Voor ons, antikapitalisten, zal het moeilijker worden om de beweging te versterken en met onze politieke eisen en alternatieven op de proppen te komen. De 'imperialisten' kunnen nu hun krachten bundelen en al wat niet 'democratisch' klinkt als subversievellingen bestempelen... met alle repressie tot gevolg. Vooral voor de VS-antikapitalisten (sic top Wereldbank en IMF) worden mobiliseringen en sensibiliseringen heden moeilijker. Nu leeft de gehele VS-bevolking in een angstpsychose op wat zoal kan gebeuren. Ze staan dan ook als één man achter cowboy George Bush. Zijn positie wordt door deze weerzinwekkende daad versterkt. Hij kan nu inderdaad misschien zijn plan om z'n fameuze Star-Wars project uit te voeren legitimeren tov andere landen.
Naar mijn mening zijn we terechtgekomen in een zeer woelige periode van de mensheid. De intrede van het nieuwe millennium zet ons voor ongelooflijke en ondenkbare uitdagingen. Het is dan ook de vraag, of wij antikapitalisten, in de toekomst vreedzaam gaan kunnen blijven demonstreren tegen dit absurde systeem. Hoe gaan zij ons immers behandelen? Nu al staat het als een paal boven water dat de repressie wordt opgedreven. Alle westerse repressiediensten (vooral de VS, maar die zal haar bondgenoten wel onder druk zetten) zijn gefrustreerd opdat ze het ondenkbare niet konden voorkomen. Nu zal rechts terug zegevieren en gaan ze de bestaande wereldorde verder met harde hand opbouwen. Een gegeven die wij niet kunnen dulden!
Groetjes aan alle stijdvaardige mensen die streven naar een andere, betere en duurzame wereld.