arch/ive/ief (2000 - 2005)

Na 11/9: Universalisten: nu meer dan ooit
by jp everaerts Wednesday September 12, 2001 at 03:35 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Na de aanslagen op New York en Washington, blijkt eens te meer dat de 'universalisten' niet enkel de juiste vragen weten te stellen.

Zij die zoals Yves Desmet en anderen in de media voortdurend beweren dat de in de massa media als 'antiglobalisten' omschreven 'universalisten', wel de juiste vragen stellen maar de verkeerde antwoorden geven, hebben met de krankzinnige aanslagen op het hart van het Amerikaanse machtssystemen én op tienduizenden gewone mensen, ongelijk gekregen.

Zullen we ooit te weten komen wie er achter deze aanslagen zit: baarlijke duivels uit Afghanis tan ? Extreemrechtse Amerikaanse milities (waarover heel weinig gesproken wordt) ? Een netwerk van criminelen dat later (eventueel in het geheim) zijn rekening zal presenteren ?

Over de gevolgen hebben we ook het raden. Te vrezen valt wel dat (mede omdat in de toekomst nog erger soortgelijke of nog destructiever aanvallen op burgerbevolkingen mogelijk zijn), onveiligheidsgevoelens en racisme in het Westen nieuwe hoogtepunten kunnen bereiken. Zowel de wapenindustrie als extreem-rechtse politici zullen daar (mede dankzij de media) misbruik van maken. Zo'n verrechtsing gaat de beweging van de universalisten stukken moeilijker maken. Wie angst heeft, is altijd minder geneigd om ook aan anderen (zeker mensen in ander landen) te denken.

Nochtans bieden de antwoorden van de universalisten (schuldenkwijtscheldingen, Spahntax, een echt democratische politiek ...) de enige uitweg. De wereld moet in eerste instantie een rechtvaardiger plek worden opdat er niet her en der totaal gefrustreerde jongeren zouden kunnen gerecruteerd worden voor het plannen en uitvoeren van het soort zelfmoordacties dat we gisteren te zien kregen. Geen veiligheid zonder rechtvaardigheid. Dat inzicht moet ook via de media uitgedragen worden.

(P.S. Een pluim overigens voor alle Indymedia-medewerkers voor het snel op gang brengen van een alternatieve berichtenstroom. Thanks.)

help wat nu?
by belle Wednesday September 12, 2001 at 06:23 PM

Inderdaad, deze gruwelijke aanslagen tonen aan dat Amerika De GROOTMACHT niet zo onschendbaar is , als het denkt. Ze waanden zich op een eiland, bemoeiden zich met alles en iedereen en dachten echt dat zij nooit getroffen gingen worden.
Wie ik nu veroordeel is het amerikaanse systeem , zeker niet de mensen, de talrijke onschuldige mensen die zijn omgekomen.
Verder denk ik ook dat door dit voorval de verrechtsing een opmars zal maken. Wat ik ook zo ergerend vind is het vertekend beeld dat de media heeft. Overal toonde men beelden van palestijnen die op straat stonden te feesten. Overal dezelfde beelden met dezelfde mensen erop. EN inderdaad die fanatiekelingen stonden te feesten. Maar uit meer betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat de meeste palestijnen thuis voor de tv gekluisterd zaten, angstig , zeer angstig hopend dat het hun schuld niet ging zijn.
Bang voor tegenreacties natuurlijk. één maal raden van wie de beelden vol uitgelaten palestijnen kwamen , van een amerikaans station. Zo denkt de hele wereld dat heel Palestina op straat feest.
Jammer
wat er nu verder zal gebeuren weet ik niet
maar in ieder geval een goeie raad
wees kritisch
informeer je ook over de arabische landen en neem niet alles voor waarheid aan wat Amerika zegt, natuurlijk keur ik zulke daden VOLLEDIG af. Daarmee lost men niets op
Respect for all the victims and their family

Dit is door te geven aan de omroepen
by jp everaerts Wednesday September 12, 2001 at 09:43 PM
Palestijnen ...

Belle, ik mail je informatie over de Palestijnen die angstig thuiszitten, door naar een paar omroepen. Dit is toch wel belangrijke info. Die moeten ze ook geven. Thanks.

JP

verkeerde antwoorden
by Yo Thursday September 13, 2001 at 05:55 AM

Enkel een kleine opmerking over de bewering dat Yves Desmet ( met wiens analyses ik het meestal eens ben ) geschreven zou hebben dat de universalisten wel de juiste vragen stellen, maar de verkeerde antwoorden geven.Hij had beter gezegd : ze stellen de juiste vragen, maar geven daarop verschillende antwoorden en die zijn bovendien soms totaal tegengesteld . Sinds enkele weken nu volg ik de discussies op deze site. Tussen enerzijds :Militant Links,en nog enkele andere obscure linkse groeperingen die het Stalinisme hoog in het vaandel voeren. En anderzijds : diegenen die zich kritisch opstellen tegen het neo-liberalisme, zonder daarbij in de illusie te verkeren dat zij de waarheid ( en dus de juiste antwoorden ) in pacht hebben, laat staan dat ze die op een van bovenaf gedirigeerde manier in het volk zijn strot wil rammen.
Reken mij maar tot die tweede groep. Dit alles alleen maar om te zeggen dat de juiste vragen stellen nu juist de kracht uitmaakt van deze beweging. Ik voel mij helemaal niet geroepen om de juiste antwoorden te geven.
Uit ondervinding weet ik ( ik heb het MLB van kortbij meegemaakt in de jaren '80 ) dat sommige linkse partijen geen vragen stellen ( laat staan de juiste ), maar wel het antwoord kennen ( het communistisch manifest ). Ik verzeker u : deze mensen zijn spooky en democratische waarden worden op een heel eigen manier ingevuld ( u mag er een eigen mening op nahouden, maar moet die wel kunnen staven met citaten uit de verzamelde werken van Lenin en Marx ).
Graag had ik op deze site wat meer input willen zien van mensen die niet gebonden zijn aan een ideologie of partij-programma. Anders zie ik mij genoodzaakt om dagelijks de opiniestukjes van Y. Desmet te blijven lezen, meestal gevolgd door een zacht instemmend gebrom.
Een reactionaire groet aan al de Kameraden.