arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTC/Pentagon: De xenofobe commentaren van professor De Vos
by Sigurd D'hondt Wednesday September 12, 2001 at 03:19 PM
sdhondt@uia.ua.ac.be

Luc De Vos, professor aan militaire school te Brussel, gaat zich te buiten aan xenofobie tijdens VRT-interview n.a.v. de aanslagen op het WTC/pentagon

Opgevangen tijdens Actueel-uitzending van 19h, neergeschreven onmiddelijk
na de feiten (CAPITALS = extra nadruk). Professor Luc De Vos van
de Militaire School in Brussel antwoordt op een vraag van VRT-journalist hoe het
komt dat dergelijke aanslagen kunnen gebeuren:

wij leven in een zeer OPEN, MULTICULTURELE maatschappij.
((herformuleert dit één of twee maal))

((intonatie 'speculerend')) daar zijn veel mensen die bijvoorbeeld
bagage aan boord brengen van de vliegtuigen, vaak komen die uit de
armere lagen van onze maatschappij, dikwijls mensen van verre
oorsprong. ik zeg niet dat dat de daders zijn van deze aanslagen,
maar misschien zijn er tussen die mensen wel medeplichtigen.

((intonatie 'moet u weten,')) Die daders zelf zijn immers
zeer INTELLIGENT.

Dit laatste geldt blijkbaar niet voor Devos zelf...

Het is schokkend hoe deze man van de verwarring van de eerste uren gebruik maakt om dergelijke boodschappen van twijfelachtig allooi de wereld in te sturen. Blijkbaar heeft deze 'militaire expert' het lesje van Oklahoma nog niet geleerd.

Er zijn nog Verschillen tussen de omroepen
by jp everaerts Wednesday September 12, 2001 at 09:37 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Wat De Vos op VRT-radio vertelde heb ik hem of iemand anders vandaag nog ergens anders ook horen vertellen. Het is een gedachte die leeft. Je komt ze eigenlijk meermaals in diverse vormen tegen in de berichtgeving nu.

Toch even meegeven dat er nog verschillen zijn tussen de omroepen. Op Terzake kwam bv. Luckas Catherine vanavond aan het woord, tenminste een echte Midden-Oosten-kenner. In het panel van een discussieprogramma van (alweer) Yves Desmet en Guy Polspoel op VTM vanavond daarentegen zitten alleen oudtestamentische Vlaamse politiekers (Dehaene, Eyskens, Claes - die laatste waant zich wellicht weer even chef van de Navo). Ook de journaals gisteren op VTM waren nog minder kritisch dan die van VRT.

De meest kritische vragen heb ik vandaag op Ned 2 gehoord. Daar werd openlijk getwijfeld aan de schuld van Bin Laden en dat werd ook met argumenten omkleed. Ze hebben B.L. immers in verleden al van van alles beschuldigd waar hij dan soms - zo werd althans in enkele gevallen bewezen - niets mee te maken had.

De meest actuele info dan weer krijg je op BBC World: daar hadden ze het vanavond al over invallen van het FBI op zoek naar verdachten, daar waar ze op de Vlaamse zenders (in zoverre ik het allemaal al zappend kon bijhouden) daar nog niets over hadden.

Interessant is ook de suggestie van iemand op een ander artikel hier op de site, van ook te proberen niet-westerse media te raadplegen. Zo vernamen we dat de meeste Palestijnen niet aan het dansen waren, maar angstig thuiszaten. Iets wat ze bij mijn weten niet op VRT of VTM verteld hebben. Wil iemand hen dit even doorgeven ?

Niet alleen profs reageren xenofoob
by Emily Br. Thursday September 13, 2001 at 09:59 AM
pweb@pandora.be

Het smeulende racisme en de angst voor "vreemden" laaien weer op, zeker bij de gewone burgers. Moslims worden nog schever bekijken, allochtone jongeren scheren nog meer langs de muren.En in een rust- en verzorgingstehuis in Brussel hoorden de meestal hardhorige patiënten een Egyptische verpleger fluisteren dat hij blij was dat de VS nu eindelijk eens zelf waren geraakt.