arch/ive/ief (2000 - 2005)

De elfde september 2001: een gedenkwaardige dag
by Chris Steijvers Wednesday September 12, 2001 at 01:52 AM

De Verenigde Staten (VS) werden vandaag opgeschrikt door enkele uiterst nauwkeurig geplande aanvallen. De doelen waren het World Trade Centre en het Pentagon, gebouwen die symbolen vormen voor waar het in de VS allemaal om draait: geld en militaire macht.

De elfde september 2...
wtc_twins.jpg, image/jpeg, 200x150

Het is niet uitgesloten dat het aantal slachtoffers dat te betreuren is de tienduizend gaat overschrijden. Nu telt een mensenleven niet zo veel in de VS, maar de Amerikaanse burgerbevolking mag natuurlijk nooit verantwoordelijk worden gesteld voor het barbaarse beleid dat hun overheid tezamen met de multinationals voeren. De armen die op straat creperen, de slachtoffers van ongecontroleerd vuurwapengeweld, de doden die vallen bij de pogingen de grenzen van de VS illegaal over te komen, de vele vaak onschuldig ter dood veroordeelden, het zijn zo maar wat voorbeelden waaruit dit blijkt. De psychologische klap zal daarentegen veel groter zijn. Het land dat zichzelf het machtigste land ter wereld waant, kan zijn belangrijkste symbolen niet afdoende bewaken.

Het is opvallend hoe alle West-Europese nieuwsdiensten de hele middag, avond en nacht het drama in beeld brachten. Beelden van mensen die in paniek uit het World Trade Centre sprongen, een wisse dood tegemoet. Je zou er ook maar zitten. Je zou er maar familie of vrienden hebben. Ook al zal de regering van de VS niet zo ondersteboven zijn van het verlies van mensenlevens, normale mensen huiveren als ze zoiets op TV zien. De vraag is dan wel waarom diezelfde westerse media dit soort beelden niet uitzonden toen ze opgenomen konden worden in Servië, Irak, Libanon, Colombia, Libië en ga zo nog maar even door. Allemaal landen die hevig te lijden hebben gehad van bombardementen uitgevoerd door onder andere de VS. Landen die nog steeds te lijden hebben van de VS-agressie.

De arrogantie van de VS zet overigens ook in de westerse landen kwaad bloed. Het zonder meer wegstrepen van het verdrag van Kyoto, het tegen alle beter weten in doorzetten van de plannen voor een ruimteschild, de steeds heviger wordende handelsstrijd met de EU, het frustreren van het opzetten van een internationaal hof voor de berechting van misdaden tegen de menselijkheid, het niet betalen van de verplichte contributies aan de VN, het getuigt allemaal van een grootheidswaanzin die vooral sinds het aantreden van Bush jr. steeds manifester wordt. Reacties op dit soort onbeschoftheden in de internationale verhoudingen kunnen niet uitblijven. De VS hebben gekregen waar ze om gevraagd hebben. Ze zijn vernederd tot op het bot.

Dat brengt ons meteen bij de vraag wie de daders van de aanslagen zijn. Irak werd genoemd, Noord-Korea, de Palestijnen en vooral de Saoedi-Arabische multimiljonair Oussama Bin Laden. Uit het voorgaande zal echter blijken dat de daders overal gezocht kunnen worden. De VS zijn nu eenmaal nergens ter wereld geliefd. Helaas moeten we er niet van uit gaan dat de regering van Bush jr. verstandige conclusies zal trekken. Zoals dat altijd nog gebeurd is na aanslagen op VS-doelen, zullen er wel weer op brallerige toon wraakacties op willekeurig als schuldig bestempelde mensen worden aangekondigd. Dat bij de uitvoering van deze wraakacties weer talloze onschuldige slachtoffers zullen vallen, waarvan de nabestaanden vervolgens weer tot alles bereid zullen zijn om wraak op de VS te nemen, daar ligt de Bush-regering niet wakker van. Als het leven van VS-burgers al niet ter zake doet, waarom zou men zich dan druk maken om het leven van mensen die ver weg wonen.

Toch zal de elfde september 2001 een gedenkwaardige dag worden. Voor het eerst worden VS-burgers in eigen land getroffen door een terreur die door het VS-leger dagelijks in talloze plaatsen op de wereld wordt toegepast. De politiek van de VS heeft een wereldwijde geweldspiraal veroorzaakt die slechts te doorbreken is als in de VS zèlf het inzicht ontstaat dat het land op de foute weg is. Als dat gebeurt zijn de doden van vandaag tenminste niet helemaal voor niks gevallen. Maar het is helaas de realiteit dat dit inzicht nog ver weg is.

ik wordt hier misselijk van.
by alex Tuesday September 25, 2001 at 08:04 PM

ik word hier misselijk van. Met dezelfde rechtvaardiging slachtten Mao en Stallin (en ook Hitler) miljoenen mensen af: dat zal ze leren