arch/ive/ief (2000 - 2005)

De NATO squat de TV-studio's [USA under Attack]
by Raf Custers Wednesday September 12, 2001 at 12:03 AM

De Amerikaanse TV-zenders zetten de toon, met hun titels. Attack on America (CNBC) en America under Attack (CNN) zijn overal in de wereld duchtig geplagieerd. BBC : Terrorists attack America. VTM : Aanslag op Amerika. Franse zenders bewaren - hier althans - even de nuchterheid en titelen : Attentats USA. De US zijn Amerika niet !!

De NATO squat de TV-studio's

Het was weer leerrijk zappen, vandaag, na de aanslagen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse TV-zenders zetten de toon, met hun titels. Attack on America (CNBC) en America under Attack (CNN) zijn overal in de wereld duchtig geplagieerd. BBC : Terrorists attack America. VTM : Aanslag op Amerika. Franse zenders bewaren - hier althans - even de nuchterheid en titelen : Attentats USA. De US zijn Amerika niet !!

Voor we analyseren wat we gezien en gehoord hebben, de afgelopen uren, deze zeer nuchtere en nuttige bedenking van prof. Internationale Betrekkingen Van den Berghe (bij VTM) : na de Amerikaanse luchtaanvallen tegen Libië was er dagenlang in de USA géén kritische noot toegestaan, dat was een totalitaire staat. Hioj verwacht nu hetzelfde fenomeen, alleen zal het veel langer duren. Niemand zal in de USA een onvertogen woord over de USA mogen zeggen, om niet het risico te lopen van "onpatriottisch gedrag" te worden beschuldigd.
We gaan aan deze kant van de oceaan hetzelfde meemaken :
omdat we lid zijn van het NATO-aanvalspakt en in tijden van oorlog ("Dit is erger dan Pearl Harbour" gilde alle vier-sterren-Amerikanen) alle NATO-partners elkaar steun verplicht zijn, en omdat alle "democracies" en alle "truly free states" nu de rangen moeten sluiten.

1/NATO-havikken squatten TV-studio
Minstens duizend keer hebben we die torens in elkaar zien stuiken. Tussendoor kwamen deskundigen hun opinie verkondigen. Bij de VRT werden de studio's zonder enige schroom in beslag genomen door Willy Claes en Marc Eyskens, twee Atlantisten van de harde lijn. Claes was tussen 17 en 22 uur niet uit de studio's weg te slaan.
Beide woordvoerders van het NATO-aanvalspakt verkondigden duidelijke stellingen.
Eyskens herhaalde fier dat hij één van de weinige Belgische politici is die openlijk het nieuwe Amerikaanse Start Wars-programma steunen. Ook België moet er veel geld in stoppen, aldus Eyskens, die ook nog zei dat er een totaal nieuwe defensie-strategie moet komen.
Claes hamerde in elke tussenkomst dat er totale internationale coördinatie nodig is van de inlichtingendiensten, alsook preventief optreden. Claes is al een tijdje uit de actieve politiek, het gangbare vocabularium ligt hem zo goed. Vandaag hoort men over pro-actief optreden te spreken, dat is het geijkte politie-jargon. Coördinatie en preventie,; Claes heeft dat naar eigen zeggen jaren geleden al bepleit. Intussen is die politie-strategie, in de Europese Unie onder meer, een feit.
Een interessant "goed" nieuwsje in dit verband : de Belgen die in het Pentagon werken, zijn ongedeerd, had Isabelle Durant meegedeeld !!
Een andere Belgische NATO-die-hard, François-Xavier de Donnea, sprak de Franstalige Brusselaars toe vanuit…Boston, via Télé-Bruxelles. Nog één die zijn kans nooit mist.

2/Keer de essentie onder de mat
De Amerikaanse Opinion Leaders zijn meesters in News-Management. Zelfs in tijden van grote rampspoed - of uitgerekend dan - zetten ze de verslaggeving magistraal naar hun hand. Toen aan Goeverneur Pataki werd gevraagd welke de economische gevolgen zouden zijn van deze affaire, antwoordde hij : Let's concentrate on the Victims.
Dat was precies wat alle TV-zenders uren aan een stuk deden.
VRT-nieuwslezer Stef Wauters wist dat er op het dak van het World Trade Center een platform is waar dagelijks duizenden toeristen uitkijken over New York. En toeristen moogt ge zoiets toch niet aandoen. Wie zulke onschuldige slachtoffers van kant maakt, moet een onaards monster zijn.
Vraagje : hoe dicht zijn de drommen van toeristen daar om 9 uur lokale tijd ? Een "goed" nieuwsje wist dat de lift met de toeristen naar de top niet vertrokken was.
Noot : in een oorlog vallen er altijd onschuldige doden. Toen de NATO bommentapijten legde over Joegoslavië, placht het pakt dat "collateral damage" te noemen.

Maar wat er in die 110 verdiepingen daaronder gebeurt, dat wist niemand ons te vertellen. Is er misschien toch Trade-gebonden business gaande ? Wall Street is niet ver weg ! Zaten daar misschien traders en speculanten en analysten ? Het deed niet Ter Zake.
Terloops : werken (werkten) daar nu 40.000 (later 50.000) mensen, of passeren er elke dag 40.000 (later 50.000) mensen in die wolkenkrabbers ?
Overigens kon de VRT niet opgepept genoeg klinken. Martine Tanghe, Stef Wauters, ze klonken allemaal of het uur van het laatste oordeel was aangebroken. Stef Wauters slaagde er in nog reactionairder uit de hoek te komen dan ex-NATO-baas Claes. "De druk van de publieke opinie in de USA om hard terug te slaan moet nu wel gigantisch zijn",zei Wauters, in wat een vraag had moeten zijn.
Met zulk monolitihisme slaat ge elke nuance de klop in. Staan alle USA-Amerikanen nu als één blok achter hun "administratie" ? Het zou me ten zeerste verwonderen. Er zijn er genoeg die óók met Washington en het Pentagon in oorlog leven.
Terug naar mijn punt : meer dan één deskundige zei dat de States in het hart geraakt zijn. In het militaire en het economische hart. Dat World Trade Center is wel degelijk meer dan een symbool. Het herbergt flats van de superrijken, maar ook knooppunten van het mondiale financiële imperialisme. Wie dat met de grond gelijk maakt, stoort de wereldeconomie.
Dat nieuws drong pas na enkele uren tot de TV-studio's door. De RTBf haalde er een economist bij. Die verwacht op korte termijn grote herrie ("geen consumptie meer door de huishoudens, de investeringen vallen stil") maar op lange termijn komt alles weer dik in orde. Eyskens zei het, tijdens zijn tweede TV-performance op de VRT : de olieprijzen stijgen, de beurzen zijn in elkaar gestort. "Als bepaalde staten dit georganiseerd hebben,dan…"voegde hij er dreigend aan toe. Eyskens is gewezen minister en prof Economie : voor hem is géén veronderstelling te gewaagd.

3/Terrorist Bastards
Wat staat vast, wat weten de media ? Dat er torens zijn ingestort, dat er vliegtuigen tegen gevlogen zijn, dat is alles !
Al de rest, al vele uren aan een stuk, is speculatie. Unilaterale speculatie.
Als Osama Bin Laden hier niet achter zit, dan in ieder geval een andere ultra-gestoorde Arabier met een Kromzwaard tussen zijn tanden. Zoveel staat al vast, op alle zenders !.
De VRT maakte een filmpje met archief-materiaal waarin aanslagen tegen Amerikaanse "doelwitten" werden opgesomd. Er is in deze maar één slachtoffer !
Ze spelen, zou men zeggen, weer cowboys en indianen, geschiedenis of geheugen bestaat niet meer.
Toch even aangeven dat de USA jarenlang Low Intensity Conflicts uitvochten, vaak via onderaannemers; het waren (en zijn) under-cover-oorlogen waarin terreur het hoofdwapen was. De met drugs gefinancierde Contra's die Nicaragua destabiliseerden, werden door de USA getraind en gestuurd. Daaraan hebben de States te danken dat ze wereldwijd zo geliefd zijn.

Niet goed van
by jp everaerts Wednesday September 12, 2001 at 03:11 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Ja Raf, ik heb gisterenavond ook gekeken en moest vaststellen dat op bepaalde momenten Stef Wauters en Martine Tanghe hun opgewekte opgewondenheid niet langer konden onderdrukken. Nieuwspresentatoren 'kicken' op dit soort nieuws, op het 'life' 'alles' doorgeven. Voor CNN zijn het weer hoogdagen.

Verschil tussen VTM en VRT viel ook op. Op VRT was er voortdurend sprake van een lijstje met doelwitten dat de V.S. nu zouden kunnen aanvallen. Op VRT werd toch iets vaker opgeroepen om kalm te blijven. Maar Mark Eyskens ontpopte zich weer als een groot genie: 'de derde wereldoorlog is begonnen'.

Het is weer hetzelfde als met de berichtgeving over de door de media 'antiglobalisten' genoemde universalisten: de media kicken op geweld en daarom neigen ze er toe om zelf sensationeel geweld in de hand te werken.

Wie er nog mocht aan twijfelen: als we een andere (betere) wereld willen, dan zullen we ook andere (betere) media nodig hebben.