arch/ive/ief (2000 - 2005)

OPEN BRIEF AAN GUY VERHOFSTADT [Indymedia niewsbrief, extra editie]
by De Anti globalisten Monday September 10, 2001 at 06:44 PM

Een brief van de anti-globalisten (die zichzelf liever universalisten noemen) aan de Belgische Premier, Guy Verhofstadt.

OPEN BRIEF AAN GUY V...
handen.jpg, image/jpeg, 400x172

OPEN BRIEF AAN GUY VERHOFSTADT

Geachte Heer,

Zoals U weet gaan er in het najaar een aantal acties door rond de voorziene Europese bijeenkomsten in ons land.

In Gent, Luik en Brussel zullen heel wat mensen op straat komen om hun bezorgdheid uit te drukken over de weg die Europa opgaat. Mensen die een ander Europa willen: democratisch, sociaal en duurzaam.

Zij nemen het niet dat de kloof tussen arm en rijk zowel binnen als buiten Europa groeit, dat mensen om de haverklap met duizenden op straat gezet worden als onze economie weer even ‘hapert', dat er zo weinig gebeurt om het milieu te redden, dat Europa een versterkte burcht wordt waar verdronken mensen aanspoelen op zoek naar een beter lot enz… Het zijn geen politieke hooligans maar bezorgde mensen die overtuigd zijn van hun mening en opkomen voor alternatieven.

Als vertegenwoordigers van deze zéér brede beweging willen wij U een voorstel doen. Wij lezen nl. om de haverklap in de krant dat U zich zorgen maakt rond deze gebeurtenissen. Le Soir van 18 juli ll. meldt zelfs dat U ons ‘een stelletje ontevredenen noemde, een samenraapsel van een generatie die niets dan welvaart gekend heeft' . Wij zagen U op TV toen U in Göteborg uit uw slaap gewekt werd en, zoals velen bij het ontwaken, nogal knorrig uithaalde.

We willen U dan ook en vredesvoorstel doen. Wij komen naar de aangekondigde acties. We zullen dat doen zonder ons aangezicht te bedekken, zonder helmen, stokken, brandblussers, stenen, overvalwagens enz… We komen met ons gezin, met onze vrienden, onze kinderen. Meestal stuurt U een aantal vertegenwoordigers naar ons toe, voorzien van helmen, matrakken, spuitwagens en veel prikkeldraad. Allen dragen ze hetzelfde kostuum, wat wel wat bedreigend overkomt. Het lijkt wel een blauw of zwart blok!

Nu vinden wij dat gezamenlijke afspraken van beide kanten moeten komen. Wij komen ongewapend en kleurrijk op straat. Misschien kan U ook uw vertegenwoordigers beleefd vragen om zonder stokken, helmen enz… te komen. Misschien kan U ze vragen het gelaat niet te bedekken en als het niet teveel gevraagd is zou U ze zelfs kunnen voorstellen om ietwat kleurrijker en onderling verschillende kledij te dragen. Het zou hen in elk geval een sympathieker imago geven, iets waar uw communicatiespecialisten toch niet ontevreden kunnen mee zijn!

Ik vermoed dat we U zelf niet te zien zullen krijgen tijdens deze acties. U en uw vrienden hebben immers nogal de gewoonte om voor deze samenkomsten ganse stadsdelen af te sluiten en om te dopen tot ‘rode zone', wat dat dan ook mag betekenen. Wij mogen ons land gelukkig prijzen dat niet iedereen zijn bijeenkomsten op deze manier organiseert. In elk geval wensen we U een fijn feest toe en hopen we dat de ganse planeet iets zal hebben aan uw samenkomst.


O19: Het organisatie comité dat het Manifeest in Gent organiseert en de volgende organisaties bevat:

11.11.11 Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging, AIB, Anarchistische Ronde Tafel van Gent, A place to live, Attac Vlaanderen, Broederlijk Delen, Forum voor vredes actie,, democratie 2000, CODEWES, Christenen voor het Socialisme, Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking, Gents MilieuFront, Indymedia. Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming, Jong AGALEV Gent, KP, Leef!,Masereelfonds, Meervoud, Militant Links, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels Nationaal, PVDA-MLB-Rode Jeugd, SAP-SJW Gent, t'Uilekot, Vluchtelingen Actie Komitee, Vonk, Voor Moeder Aarde, Vrede, Wereld Solidariteit, Werkplaats Theol9gie en Maatschappij, Wis Z.O. –Vlaanderen

Wenst U de brief ook te onderschrijven dan kan U dat doen op de website van Indymedia.

heerlijk
by Joeri Verschaeve Monday September 10, 2001 at 11:15 PM

heerlijk dat er in deze geldgerichte maatschappij toch nog heel wat mensen zijn die het anders zien en die hun gelijk niet met hun vuisten willen halen maar met verstandig redeneren en dialogeren.
't wordt hoog tijd dat bepaalde instanties inzien dat het economisch systeem dat we nu kennen voorbijgestreefd is en zelfs een oubollig monster is geworden dat zichzelf krampachtig in leven houdt. Er moet eens ernstig gedacht worden hoe we in de toekomst handel zullen drijven en hoe we de produktieprocessen zullen aanpakken. Want blijven produceren om enkel en alleen pakken geld te scheppen en anderen te dwingen tot overconsumptie kan niet langer. succes aan alle deelnemende groeperingen en hopelijk vervoegen nog velen onze rangen.

onderteken brief aan mijnheer Guy Verhofstadt
by pat Tuesday September 11, 2001 at 12:56 AM
lappersfront@ziplip.com

Beste Guy,
Ook ik, pat van Lappersfront, onderteken deze brief.
Edoch weet ik dat Uw functie en de daaraan verbonden -gebonden(?)- macht U niet de vrijheid geeft (zal geven) om net als ons ongebonden actie te voeren.
Dus vraag ik U af te treden en de burgers hun eigen beslissingsrecht terug te geven.
Ik ben zeker, gezien Uw "Burgermanifest", dat U dit ook doet.(sic)
Breng alvast sjortouw mee en vervoeg het Lappersfront.

bossige groeten en een zoen voor Guy
pat

Manifeest is universeel!
by Bianca De Wolf Tuesday September 11, 2001 at 09:41 AM
bianca@inpetto-jeugddienst.be

Ik steun het Manifeest ter harte. Het is een actie die door velen kan en zal gevolgd worden. Door mensen groot en klein die iets in zitten met de wereld en al zijn bewoners, met de oneerlijk verdeelde rijkdommen en de onevenwichtige levenskansen. En het kan veranderen, alleen zullen we dat met z'n allen moeten doen. En als het niet uit vrije wil kan, zal de toekomst het voor ons beslissen.

Inhoud???
by Marc Vallons Tuesday September 11, 2001 at 12:20 PM

Deze brief stelt mij zeer teleur. Ik was zeer nieuwsgierig naar de motieven en alternatieven van de anti-globaliseringsbeweging maar stel vast dat men zich focust op het optreden van de ordediensten.
Een inhoudelijke discussie met een degelijke argumentatie in de taal van de modale burger, zou volgens mij uitmonden in een beter begrip voor één of misschien zelfs beide partijen.

Wat het politieoptreden betreft, heb ik in België al meermaals het bewijs gezien dat massale vreedzame manifestaties zonder geweld kunnen verlopen.

Mvg

Inhoud??
by han Tuesday September 11, 2001 at 12:27 PM
han@indymedia.org

Wel je moet op deze site niet ver zoeken om inhoud te vinden.
De opmerking is dus een beetje onterecht.

Maar deze brief gaat daar inderdaad niet in. 4.000 van 7.000 andere artikels op deze website wel.

groeten

han

Reaktie op open brief
by Pierre De Coster Tuesday September 11, 2001 at 12:55 PM

Ik kan sympathie opbrengen voor de mening van de anti-globalisten. Als ze bovendien echt op een rustige manier gaan betogen zoals ze zelf schrijven, dan denk ik dat hun aanhang alleen maar kan stijgen. Het zal de regeringsleiders hopelijk doen nadenken en rekening doen houden met deze beweging in de maatschappij. Er moet inderdaad dringend iets gedaan worden aan de grote tegenstellingen tussen arme en rijke landen. Daarom sta ook ik achter het voorstel om een tax te heffen op geldtransakties en dit te besteden aan ontwikkelingshulp.
Ons kapitalistisch systeem blijkt inderdaad te sterk afhankelijk van winstbejag : de huidige ekonomische achteruitgang kost honderdduizenden banen, alleen omdat multinationals terug de aandeelhouders moeten tevreden stellen. Met als gevolg dat de kloof tussen arm en rijk maar verder groeit.
De anti-globalisten zullen deze problemen ook niet kunnen oplossen, maar er wordt op zijn minst terug over nagedacht en gediscussiërd. Wie weet wordt het zelfs wat meer. Ik hoop het.

extremisme
by Debackere Tuesday September 11, 2001 at 01:48 PM
ldb@bvdep.com

Dat bepaalde mensen een andere mening hebben op deze planeet kan mij alleen maar verheugen. Maar dat deze organisaties het telkens nodig vinden om elke vorm van het establishment te gaan bestoken met links anarchistische slogans baart mij veel meer zorgen. De inhoud van uw brief is het bewijs dat u zelfs niet bereid ben inhoudelijk een intellectuele discussie aan te gaan. Of eerder niet in staat bent dat te doen.

Iedere burger heeft het recht zich politiek te uiten via ons kiessysteem. Indien uw ideologiën aanwezig zouden zijn bij een groot deel van de bevolking, zoals u trouwens probeert te beweren, dan is er in de huidige politieke wereld weinig van te merken.

Net zoals extreem rechts zich moet neerleggen bij het feit nog steeds een minderheid te zijn, zo zal u dat ook moeten doen.Vlaanderen, België, Europe en de Wereld heeft baat bij alles wat "niet extreem "is. Jammer genoeg behoren jullie daar niet meer bij.

Tobin-tax
by Maarten Tuesday September 11, 2001 at 01:57 PM

De tax-heffing op geldtransacties (Tobin-tax) heeft niet als doel om geld voor ontwikkelingssteun te verzamelen.

Deze Tobin-tax heeft wel als doel om speculerende transacties met vreemde munten te ontmoedigen. Het geld hierdoor gegenereerd zal wel aangewend worden voor ontwikkelingssteun, maar is niet het doel op zich.

Belangrijke nuance toch ...

WHAT ABOUT FREE RIDERS ??
by ENRIQUE Tuesday September 11, 2001 at 02:25 PM

U vergeet het probleem van de free-riders: er zullen tijdens uw acties altijd een aantal varkens onrust stoken: gelieve dus de politie haar werk te laten doen.

tobin tax e.a.
by Lieven Baele Tuesday September 11, 2001 at 02:45 PM
Lieven.baele@ecb.int

Ik heb een aantal opmerkingen:

- eerst en vooral: ik heb zeker sympathie voor bepaalde argumenten binnen de anti-globalistenbeweging

- met een dergelijke brief bereik je niets. De anti-globalistenbewegen moet dringend eens werk maken van het naukeurig onderbouwen van hun argumenten. Tot nu toe komt alles nogal abstract, naief, en hoogdravend over. Deze brief heeft wel amusementswaarde, maar dat was denk ik niet de bedoeling.

- de discussie rond de tobin tax is demagogisch interessant, maar economisch zinloos: Tobin deed - een hele tijd geleden al - zijn voorstel om een tax of financiele transacties te heffen met de bedoeling om financiele speculatie tegen te gaan. Op dit moment weten we dat het heffen van die tax eigenlijk niet te realiseren is, en dat die tax speculatie niet zal tegenhouden. Organisaties als 11.11.11 hebben die tax terug opgeworpen als manier om ontwikkelingssamenwerking te financieren, maar dat is natuurlijk een kwestie die totaal los staat van ee tobin tax. Waarom vragen die organisaties niet direct aan hun bevolking om te eisen dat een hoger percentage van het belastingsgeld naar ontwikkelingssamenwerking gaat? Of waarom de subsidies voor landbouwproducten niet afgeschaft worden, waardoor ontwikkelingslanden meer kans zouden maken op de internationale markten? Natuurlijk omdat het bij jullie doelgroep beter overkomt om "geld af te pakken van de decadente financiele markten" en het aan de armen te geven. Toch maar niet vergeten dat financiele markten een cruciale rol spelen bij het kanaliseren van buitenlandse fondsen naar duurzame investeringen in ontwikkelingslanden. Recente studies vinden trouwens een sterk verband tussen financiele ontwikkeling en lange termijn economische groei. Dus, i.p.v. de gemakkelijke - en demagogisch interessante - oplossing te kiezen van een tobin tax, waarom eens niet iets moedigere voorstellen doen?

Lieven Baele

You may say I'm a dreamer...
by Geert M Tuesday September 11, 2001 at 05:14 PM

Beste anti-globalisten, go go go! Jullie beweging geniet mijn grootste sympathie. En al die pogingen van de media om jullie in een verkeerd daglicht proberen te stellen, pakken bij mij niet. Laat dat gemanipuleer van de media door het kapitalistisch systeem jullie vastberadener maken dan ooit. Het betekent dat ze bang zijn, want anders zouden ze die moeite niet doen. Ik hoop zelf een paar vrienden te kunnen mobiliseren om te komen meebetogen.

Beste meneer Verhofstadt, u bent onrechtstreeks medeplichtig aan moord op de zwakkeren in onze maatschappij. En bovendien heeft u dan nog eens het lef om deze vreedzame mensen terroristen te noemen, terwijl u zelf doodleuk mee doet aan moord. Ge moet maar durven.

Inhoud ??
by Frank Tuesday September 11, 2001 at 06:52 PM

Ik heb zeker sympathie voor de antiglobaliseringsbeweging, wat deze ook is. Door de zeer verschillende strekkingen die U tracht te combineren in een ogenschijnlijk front lukt het U niet om een eenduidige, goed onderbouwde boodschap te definieren die een bredere groep in de bevolking kan aanspreken en vooral overtuigen.

Deze open brief lijkt mij een uitstekend initiatief als een eerste stap daartoe. Ik kijk vol verwachting uit naar Guy Verhofstadt's antwoord. Spijtig dat U zich geroepen voelt wat inhoudsloos te schelden op de ordediensten. Daarmee brengt U enkel de gehele antiglobaliseringsweging in diskrediet.

Onderschrijf volledig de brief aan de minister
by Jean Marie Van Damme Tuesday September 11, 2001 at 07:28 PM
asp.ma@zaz.com.br

We leven hier in Brazilië op een direkte manier de gevolgen mee die de capitalistiscge globalizering in petto houdt voor de armsten van de wereldbevolking.

Leve anti-globalisme
by Mark Tempelaere Tuesday September 11, 2001 at 11:44 PM
mark.tempelaere@skynet.be

De huidige kapitalistische groeieconomie leidt uiteindelijk tot zelfdestructie. Ofwel laten we dit systeem verdergaan tot het vanzelf stopt in een vervuilde, verziekte en door overconsumptie compleet onleefbaar geworden wereld, ofwel werken we aan een alternatieve, duurzame en op lange termijn leefbare wereld die andere drijfveren heeft dan enkel geld en daaruit voortvloeiende macht. Hopelijk zien de intelligentia in deze wereld (en daar reken ik voorlopig onze premier nog bij) dit liever vroeger dan later in.
Mijn volledige steun aan de anti-globalisten! Globalisme moet er echter wel zijn voor samenwerking tussen volkeren om samen aan een betere, duurzame en leefbare wereld te werken. Vandaar dat ik de term "anti-globalisme" niet erg gelukkig gekozen vindt.

Mooi mooi...
by Jorrit Hermans Wednesday September 12, 2001 at 09:48 AM

Ik vind het een prachtig, haast ontroerend initiatief, alleen jammer dat de wereld zo niet werkt.
Leuk, maar naïef.

naïef?
by sigurd Wednesday September 12, 2001 at 11:57 AM

"Ik vind het een prachtig, haast ontroerend initiatief, alleen jammer dat de wereld zo niet werkt.
Leuk, maar naïef."

De talrijke reacties op deze pagina tonen anders wel aan dat de brief impact heeft

Als hier geen boel van komt dan weet ik het niet meer !
by Bert Van Hove Wednesday September 12, 2001 at 04:26 PM
hansseiten@hotmail.com

Deze open brief is een pure provocatie naar onze ordediensten die de goede gang van vergaderen moeten garanderen.

Het is dan ook uitgesloten dat er niet zal opgetreden worden indien er geweld wordt gebruikt tegen onschuldige mensen van de veiligheidsdiensten.


Met dank,

Bert

dream and reality are opposite action is the synthesis
by belle Wednesday September 12, 2001 at 06:06 PM

Ook ik heb enorme sympathie voor wat door media en consoorten de antiglobariseringsbeweging wordt genoemd.
Want volgens mij klopt die definiëring niet helemaal. Wij zijn niet tegen globalisering( maken er zelfs gretig gebruik van zoals gebruik van gsm's , internet en dergelijke) wat wij wel doen is opkomen tegen de zogezegde 'vrije markt' waar elitaire instellingen het voor het zeggen hebben (IMF , wereldbank, ...)
De grootste charme aan deze beweging zijn de verschillende stromingen die toch een eenheid vormen. Maar tegelijkertijd is dit ook een groot nadeel. De ene ziet het wat radicaler dan de andere, de ene is voorstander van geweld de andere niet. De laatste tijd komen er steeds meer discussies binnen de antiglobariseringsbeweging zelf, want het wordt menens. Net zoals het kapitalistisch systeem met fouten zit, zit onze beweging ook met fouten. Het is niet zo dat wij alles weten, altijd gelijk hebben. In de media komt een geheel vertekend beeld naar voren over onze beweging , niet alleen het beeld van politieke hooligans maar ook mensen die het goede met ons voorhebben weten niet echt wat onze beweging inhoudt omdat volgens mij we zelf nog geen harmonie hebben gevonden tussen de verschillende meningen.
Maar we gaan er voor. Ik geloof er echt in dat het mogelijk is. Tot op 19 oktober

Een andere wereld is wel degelijk mogelijk!
by Stijn Oosterlynck Wednesday September 12, 2001 at 07:46 PM
stijn_oost@yahoo.com

Nogal wat mensen verwijten ons dat onze alternatieven niet deugen en ondoordacht zijn. Mag ik deze mensen verzoeken wat verder te zoeken dan hun neus lang is. Inderdaad, onze alternatieven en ons denkwerk komt nauwelijks aan bod in de commerciële media. Maar dat ligt eerder aan het gebrek aan intellectuele eerlijkheid van de commerciële media dan aan ons. Het is immers onmogelijk onze argumenten in vijf regels weer te geven (dé vereiste van de commerciële media), simpelweg omdat we de kern van het huidige economische systeem (en elk ideologisch vooroordeel dat daarmee samenhangt) in vraag stellen. Indien deze mensen zich diepgaander wil informeren over een aantal van onze alternatieven kun je eens op deze site rondneuzen of bv.
op de site van Attac (http://www.attac.org -> mits enig zoekwerk -als het niet teveel gevraagd is - vind je er hopen interessante info) of Znet ( http://www.zmag.org/ZNET.htm ) of ... (teveel om op te noemen). Hopelijk kunnen deze mensen zich zo een beeld vormen van wat deze beweging zoal voorstelt en overtuigd worden van de intellectuele maturiteit van onze beweging (wat uiteraard niet betekent dat we geen lange weg meer af te leggen hebben).

Vriendelijke groeten,
Stijn Oosterlynck (lid van Attac-Vlaanderen)

Sorry, huiswerk overdoen ...
by Geert Calis Wednesday September 12, 2001 at 08:42 PM
g.calis@pi.be

Laat ik meteen uw twijfel wegnemen, ik draag jullie Beweging een warm hart toe. Daarom allicht geef ik jullie mijn reactie.
De open brief is inhoudsloos, gaat over oppervlakkige en vooral uiterlijke (kleding, rode zone ..) zaken en is op een weinig respectueuze manier geschreven.
Een open brief van jullie Beweging hoort INHOUDELIJK nog eens de vinger op de wonde te leggen ( jullie 'eisenpakket' en wrevels nog eens herhalen)en naar de specifieke acties van dit najaar toe eventueel een paar positieve en vertrouwenwekkende voorstellen te doen (jullie zin : ' we komen met ons gezin, onze vrienden ...' is dan ook de enige die ik niet bekritiseer).µ
Jammer, maar ik had van jullie Beweging (ik gebruik allicht niet de juiste term, excuseer daarvoor) , die zich toch ook professioneelen serieus kan opstellen , een ernstige Open Brief verwacht.
Voor de Premier (welteverstaan, een persoon die ik geen bijzonder warm hart toedraag) kan déze Open Brief slechts 1 mogelijke bestemming hebben ... JUist ja. En voor 1 keer heeft hij mijn instemming

Een symphatisant
Geert Calis

RE: Open brief aan Verhofstadt
by Riemis Marcel Thursday September 13, 2001 at 01:39 AM
marcelr@skynet.be

Europa gaat inderdaad de verkeerde kant op. De kloof tussen arm en rijk neemt alsmaar toe. Het imperialisme neemt alsmaar uitbreiding.
Het doet deugd te zien dat er veel mensen zijn die dit niet langer willen accepteren en ertegen willen protesteren.
Voor mij is het duidelijk dat het kapitalisme een crimineel en moorddadig systeem is dat slechts ten goede komt aan een kleine elite ten koste van de overgrote meerderheid van de werldbevolking. Momenteel kan alleen het echte socialisme een alternatief bieden.
Vanuit deze overtuiging wil ik me inschakelen in de campagne's van D14.
De open brief zelf vind ik te braaf opgesteld. De aanklachten zowel als de eisen van de beweging moeten duidelijker gesteld worden.

Een sympathisant
Marcel Riemis

akkoord
by Marc Lemaitre Thursday September 13, 2001 at 01:07 PM
marc.lemaitre@eudoramail.com

Volledig akkoord.

Bende extremistische naïevelingen
by John Vandevelde Thursday September 13, 2001 at 04:56 PM

Jullie zijn echt een stelletje naïvelingen die alleen maar slecht kunnen denken over de wereld en de maatschappij. Ook ik kan begrijpen dat we niet allemaal dezelfde mening moeten en kunnen hebben, maar zullen jullie met jullie extremistisch linkse opvattingen de wereld dan veranderen? Laat me niet lachen.

Jullie zijn niet akkoord met de kloof tussen arm en rijk. Wel, in plaats van domweg te betogen, waarom gaan jullie niet met familie, kinderen, vrienden, huisdieren enz... de armen dan gaan helpen. Dan pas doen jullie iets nuttig! Neen, jullie gaan liever met duizenden op straat de auto's blokkeren, en dat allemaal om op te vallen.

Jullie open brief is voor wat betreft inhoud beneden alle peil. Vol zever en niets concreets. Ik lees alleen maar geklaag over o.a. de kledij politiemensen, hallo! Met wat zijn we bezig?!
Jullie horen (met jullie kleurrijke kledij) niet thuis in deze maatschappij, maar eerder ergens op een concert à la Woodstock.
Wake up!!! 1968 is al lang voorbij!!!

publieke opinie
by Sophie Friday September 14, 2001 at 01:02 PM
siersie@hotmail.com

U moet niet alleen de politiekers overtuigen maar ook de redacteurs en hoofdredacteurs van verschillende persagentschappen, kranten en televisiestations. Het zijn zij die deze beweging afschilderen als 'hooligans' en zo de publieke opinie beïnvloeden. Een publieke opinie die jullie hard nodig hebben en meer van nut kan zijn dan deze ietwat onduidelijke brief. Voor de rest steun ik jullie beweging volledig. See ya op het Manifeest!

naïef????
by wereldburger Friday September 14, 2001 at 05:02 PM

John Vandevelde, nog naïever dan jij kan waarschijnlijk niet, door mensen te gaan helpen zal de armoede niet verdwijnen, het ligt vast in één systeem (wat niet wil zeggen dat de armen niet moeten geholpen worden), dus moeten we verder gaan dan helpen alleen. Eenmaal het systeem omver geworpen is, kunnen we misschien praten.

Volonte
by jakvo Schram Friday September 14, 2001 at 06:56 PM
pagadoro@skynet.be

De Wereldbond Arbeiders Esperantisten steunen voluit het protest tegen de globalisatie volgens de Euro-politiek. Het kan niet dat wie dan ook moet honger lijden omdat andere rijkelijk zouden kunnen leven.
Europa van het groot kapitaal, dat nooit.
jakvo Schram, sekretaris v.d. Ghenerala Konsilantaro de S.A.T. (wereldbond Arbeiders Esperantisten)

antiglobaliseringsbeweging misplaatst
by Peter Saturday September 15, 2001 at 10:42 PM

Er hangen nogal vreemde meningen rond de "anti-globaliseringsbeweging".
eerst en vooral is dit woord niet correct.
Anti-neo-liberaal-globalisme lijkt er al wat meer op, want "wij" zijn niet tegen globalisme op zich.
En dan nog...
Het komt er op neer dat de "anti-globalisten" een onsamenhangend geheel is van mensen en organisaties met een soms heel uiteenlopende mening.
Voorbeeldje: Ik heb vandaag op een betoging in Leuven mensen een nachtwinkel zien inrennen voor een blikje coca cola terwijl dit volgens mijn persoonlijke principes absolute taboe is.
Een ander voorbeeld is dan weer dat mijn opvattingen over andere punten te liberaal zouden zijn voor anderen.
Wat mij ook opvalt is dat er veel krtiek op "antiglobalisten" wordt geuit als zouden deze allemaal extreem linksen zijn die mensen met andere opvattingen liever kwijt dan rijk zijn.

Ik vind die rondzendbrief in dat opzicht fantastisch omdat het werkelijk ONMOGELIJK is om AL onze eisen en gedachten in één brief te steken. Als de media denkt in 15 minuten durende praatprogrammas de pros en contras tegen elkaar te kunnen opzetten over een punt dat 6 miljard mensen en hun nakomelingen op aarde aangaat, bewijst dat ze op dezelfde golflengte zitten als de regering die denkt een simpel antwoord te verwachten in één enkele brief. Want ,om het met gepaste Siegfried Bracke-ironie te zeggen' anti-globalisme dat interesseert de gewone mens toch maar niks...

zijn wij antiglobalisten?
by herman luyckx Sunday September 16, 2001 at 11:47 AM

Goed dat we discussieren over de term "antiglobalisten" die de internationale media voor ons bedacht hebben. Zo denken we na over de inhoud van onze boodschap: die is antikapitalistisch, anti(neo)liberaal, antigoevernementeel (want we staan alleen open voor oppositie), misschien ook anti-american-way-of-life (maar dat houden we even stil sinds 11 september), misschien ook anti-politie-uniform (gezien onze open brief aan Verhofstadt).
Een beweging die blijvend impact wil hebben mag echter niet teveel het voorzetsel "anti" hanteren. Er zijn pogingen om het positiever te formuleren: ik las bijvoorbeeld "sociale globalisten" of "democratische globalisten" of "universalisten". Waarom niet "ecolo-globalisten" of liever nog "radicale socialisten"?

In ieder geval moeten we benadrukken dat we niet voor nationalistische of eng-regionale blikvernauwing zijn (dus niet tegen een bepaald fenomeen omdàt het internationaal of grensoverschrijdend is - een fout die bijvoorbeeld de tegenstanders van de uniformisering van de universitaire graden gemaakt hebben; nochtans ging het om de Attac-afdeling van de RUG). We willen de Internationale blijven zingen, zij het met een hedendaagse tekst.
Maar laten we ons geen illusies maken: WIJ zullen niet bepalen hoe de media ons noemen. Ik vrees dat de mediagiganten zich in hun woordgebruik niet zullen laten corrigeren door een of andere klein-linkse woordvoerder, en ook niet door Indymedia (die ik uiteraard niet tot "klein-links" reken).

Mondiale oplossingen
by Mario Mulier Monday September 17, 2001 at 10:41 AM
mariomulier@hotmail.com

Premier Guy Verhofstadt slaat meer dan de bal mis als hij poneert dat de zgn. anti-globalistische beweging de juiste vragen stelt maar de verkeerde antwoorden geeft. Integendeel. Zo gaf hij in een interview aan De Morgen als voorbeeld het Kyoto-verdrag. Het is precies de "anti-globalistische beweging" die toepassing wil van het verdrag.
Niet enkel op milieuvlak dienen mondiale, universeel geldende, afspraken gemaakt. Op sociaal vlak dienen universele rechten te gelden, m.a.w. voor alle mensen op deze aarbol, niet voor een deel gepreviligieerden. Het zelfde geldt voor ontwapening, ontwikkelingssamenwerking, de anti-speculatietaks van Spahn, onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, enz.
En het zijn precies ondemocratische instellingen zoals WTO, IMF en Wereldbank, maar ook de NATO, die plaats zouden moeten ruimen voor mondiale instellingen, die niet door de VS gedomineerd worden.
Mondiale oplossingen (instellingen, rechtsregels, verdragen) voor universele problemen (oorlog, hongersnood, milieuvervuiling, armoede, werkloosheid,...). Dàt is het antwoord op de voortwoekerende selectieve globalisatie.

Jammer
by JC Carrette Monday September 17, 2001 at 01:53 PM
jccarrette@hotmail.com

Alhoewel ik eerst wantrouwig was i.v.m de eerste anti-globalisering betogingen ben ik nu meer en meer overtuigd van de oprechtheid van zo een beweging. Ik zal dus met plezier meebetogen alhoewel ik eerlijk gezegd nog geen exacte definitie kan plaatsen achter dit woord.

Deze brief is jammer genoeg voor mij een serieuze afkoeler. Ik had gehoopt dat deze beweging niet zou worden overgenomen door een paar extreem-linkse bewegingen die de credibiliteit van het hele gebeuren voor mij in het gedrang brengt. (het zelfde geldt voor extreem-rechts die anti-globalisme als een "come back" van nationalisme zien).
Deze brief getuigt trouwens van U obsessie omtrent de openbare orde en de politie en u gebrek in inhoudelijke discussie. Zelf heb ik in verschillende betogingen meegewandeld tegen extreem-rechts. Vele extreem-linkse meebetogers zijn er gewoon om de boel op stelten te zetten en provoceren zelf de ordediensten, jammer genoeg tot grote vrede van de tegenpartij.

Voor mij is anti-globalisering een nieuwe kijk op ons economisch systeem, onze cultuur, onze waarden door een nieuwe realistische bril (geen ouderwetse, naieve marxistische bril)en zeker geen discussie omtrent het wel dan niet aanwezig zijn van de ordediensten of nog erger de kleur van hun uniform.

Jammer

Waar waren ze?
by Chris Stevens Monday September 17, 2001 at 06:04 PM

Waar waren de "anti-globalisten" in de vorige legislatuur? Heb ik daar toen, toen Jean-Luc in zijn globaliteit regeerde, iets van gehoord?
Jullie komen kleurrijk en ongewapend op straat? En jullie kunnen eventuele agressie en vandalisme onder controle houden zonder tussenkomst van provocerende uniformen? Daar zal ik samen met velen op toezien!
In elk geval veel succes gewenst!

Reply op Herman Luyckx
by stijn oosterlynck Monday September 17, 2001 at 10:31 PM
stijn_oost@yahoo.com

Beste Herman,

in jouw e-mail schrijf je dat Attac-RUG zich tegen de uniformisering van de universitaire graden (en programmastructuren, evaluatiemechanismen, ...) kant . Het verbaast me zoiets te lezen omdat Attac-RUG in haar dossier over de Bologna-verklaring expliciet aangeeft dat ze -uiteraard- niet tegen de internationalisering van het hoger onderwijs is, ja, deze internationalisering zelfs toejuicht.

Onze kritiek slaat echter op de motivatie achter de Bologna-verklaring. Die is zuiver economisch-neoliberaal van aard. Zo past de uniformisering van de universitaire graden perfect binnen de commodificatie van ons onderwijs (onderwijs omvormen tot een produkt verkoopbaar op wereldmarkt). We hebben bij het schrijven van ons dossier verschillende insiders aan het woord gehoord. Prof. Van Damme, voorzitter van de VLIR, stelt de BV voor als een reactie op de ultra-liberale toekomstplannen van de GATS. Wanneer ik hem vroeg of hij vond dat het afgezwakte (maar toch nog altijd door en door liberale) programma van de BV een afdoend antwoord was op de vermarkting van ons onderwijs, zei hij duidelijk nee.

Attac-RUG kant zich dus niet tegen een uniformisering van de graden op zich, maar wel tegen deze maatregel als onderdeel van een onderwijs-vermarktingsproject. Uniformisering van de graden en opleidingsstructuren maakt het inderdaad makkelijker door het bos de bomen te zien (uiteraard positief - zoals we in ons dossier schreven), maar maakt ook vergelijking en dus concurrentie en dus het ontstaan van elite-universiteiten met astronomisch hoge inschrijvingsgelden mogelijk. Ons standpunt was dat de uniformisering gepaard zou moeten gaan met het invoeren van mechanismen die de concurrentiedruk en de marktmechanismen
in het onderwijs zouden moeten terugdringen. Bij de BV is dit niet het geval.

In de hoop van u in de toekomst geen dergelijke pertinent onjuiste beweringen over ons meer te moeten lezen, groet ik u.

Stijn Oosterlynck (Attac-RUG)

Is er een boodschap ?
by willem Tuesday September 18, 2001 at 10:22 AM

Nooit zo een kluchtige openbrief gelezen. Moet de politie in carnaval tenue optreden en de veiligheid van mens en goed verdedigen, zonder elkaar te herkennen? Heeft de politie een functie ? Beschrijf ze even. Indien jullie met jullie kinderen komen, moge zij veilig wezen. Maar bescherm ze van de uitbarstingen van de eigen zeeeer brede beweging,
Parkeer jullie auto ver weg. Maak zeker dat de trein je veilig naar het demontratie gebied brengt. Diegene die per vliegtuig komen op tijd en ongedeerd aankomen. Dat er coca cola en water is voor dorstigen. Dat mensen jullie kunnen toejuichen voor een eerlijke betrachting, en niet in afgrijzen het resultaat en de boodschap bekijken van een beweging, onverenigd,oncontroleerbaar.
Blauwe Willem.

real life
by dany Tuesday September 18, 2001 at 11:23 AM
dany10be@yahoo.com

het is niet fair om deze tijd met andere tijden te vergelijken ,elke tijd heeft zijn eigen sfeer en problematiek ,meneer verhofstad heeft wel het recht om zijn gedacht te zeggen maar ,er is een nieuw fenomeen in deze tijd die verhofstad nog niet van bewust is , economische hypnose ,dat hele maatschappijen subtiel gedwongen worden om gematigd te zijn ,terwijl de mens in zijn natuur twee uitersten heeft ,iedereen word economische-psychologisch(oa door marketing cijfertjes en cijfertjes die niks met de dagelijkse leven te maken hebben in feite ),we hebben geen kans meer om radicaal te zijn om het breed spectrum aan meningen te hebben want voor geld kruipt iedereen ,denk daar maar eens aan verhofstad,

Comment
by Leo Theuwissen Tuesday September 18, 2001 at 02:55 PM
l.theuwissen@codetel.net.do

Inderdaad, de beker van het sisteem staat op breken. De WT center gebeurtenissen, gaan op een gewelddadige manier gericht op het in vraag stellen van de op een steeds versnelde manier zich opdringend, maar onhaalbaar sisteem van wereldorde.
Gelukwensen aan de beweging. Ik draag mijn steentje bij hier in de Dominicaanse Republiel.
Leo

illusie
by peter lievens Wednesday September 19, 2001 at 07:28 AM
lievenspeter@aol.com

armen en rijken hebben altijd bestaan en zullen altijd blijven bestaan.Als je echt iets wil doen tegen armoede begin dan eens mensen in je eigen omgeving effectief te helpen ipv loze kreten te uiten vanachter de computer in een lekker verwarmd bureau met een lekkere tas koffie.

Jullie zijn een bende sukkelaars
by Mattias Vanderschueren Wednesday September 19, 2001 at 12:34 PM
mattiasv@yucom.be

Denken jullie nu echt dat Verhofstadt zelfs deze brief volledig zal lezen?

Ik denk inderdaad ook dat tal van waarden die jullie nastreven de moeite zijn om na te streven maar alleen zijn er tal van mensen die problemen hebben met jullie aanpak!?!

Wie heeft het over geweld??? Jullie hebben het er steeds over! Gedraag je wat en die blauwe playmobils zullen hun stokken niet gebruiken.

Denk ten andere niet dat je de wereld zal verbeteren met die baard en wollen sokken. Participeer aan het systeem om veranderingen toe te brengen ipv. te revolteren. Zorg ervoor dat je dan ook verkozen wordt zodat je eindelijk iets te zeggen hebt. Ik zou ten andere graag eens in discussie met ene van jullie fanatiekelingen gaan... Klopt het dat velen onder jullie een 'Arafat'-schaal dragen? Proficiat...

ondertekent deze open brief aan Guy Verhofstadt
by Jong Agalev Thursday September 20, 2001 at 04:21 PM
jong.agalev@agalev.be

ons standpunt over globalisering vind je op http://www.jong.agalev.be

Jong Agalev is ook bezig met een CO2-energiecampagne. Meer info op dezelfde link!

akkoord
by vandeweerdt erik Thursday September 20, 2001 at 04:32 PM

I agree.

Euhmm....
by me, myself and I Tuesday September 25, 2001 at 03:39 PM

Eindelijk ! euhmm.. dacht ik, een brief van de anti-globalisten, nu ga ik het eens weten, se ! Het gaat mij eindelijk duidelijk worden waarom er zoveel heisa rond is...maar euhmm...zelden heb ik zo een nutteloze brief gezien over zo een belangrijk gebeuren...euhmm...en dan nog vragen om de politie in clownpakjes te laten optreden ? Dan vallen er nog meer gewonden, want onruststokers gaan er toch zijn..euhmm..maar probeer nu eens tot een conclusie te komen..euhmm...Volgende !