arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoog mee op 14 september in Leuven tegen de Europese Top
by d14 leuven Sunday September 09, 2001 at 09:35 PM
leuven@d14.be

Betoog mee in Leuven tegen de Europese Top Vrijdag 14 sept 19h30 Martelarenplein ! (Aan het station)

Betoog mee in Leuven tegen de Europese Top
Vrijdag 14 sept 19h30 Martelarenplein !
(Aan het station)


Op 14, 15 en 16 september komen de Europese ministers van Leefmilieu en Trans-
port samen in Leuven om gezamenlijk hun be- leid te bediscussiëren. De Europese Unie is, net als het IMF en de Wereldbank, een elitaire, ondemocratische instelling die achter onze rug de afbraak van onze diensten en sociale verworvenheden organiseert. Wat openbaar vervoer betreft: kijk naar de dure treinprijzen, het afbouwen van het leerlingenvervoer en de dreigende privatiseringen. In Engeland leidde de privatisering van het spoor tot besparingen op veiligheid en onderhoudspersoneel, met een aantal dodelijke treinrampen tot gevolg. Ook hier in België moet alles sneller gaan: kijk naar het dodelijke ongeval in Waver. Men deelt vandaag aan een beperkt aantal mensen wel gratis pasjes uit voor de bus of de tram maar zonder de frequentie van bussen of trams op te voeren, zodatdie dikwijls overvol zitten. Waarom krijgt de schoolgaande jeugd geen gratis schoolpasjes, zij zijn immers het grootste slachtoffer van verkeersongevallen?

D14 EIST :

# halt aan de privatiseringen
# gratis en degelijk openbaar vervoer voor iedereen
# autovrije steden en gemeenten
# stopzetting van de megalomane wegenaanleg in de Europese Unie
# halt aan de uitvoer van afval naar derdewereldlanden
# produceren naar behoeften niet naar de winst


Tegen de lobby's van de autoindustrie!

Op het vlak van het leefmilieu worden we
geconfronteerd met dure huisvuilzakken (van 50 naar 60 fr.) en pogingen om de vervuiling van de industrie af te wentelen op de consument. In groot Leuven wordt dagelijks bij 10 mensen een 6 ampère-meter geplaatst, omdat ze hun eiektriciteitsrekening niet kunnen betalen. Onder druk van de auto- en petro- leumlobby wordt er tegen 2002 in de EU 12.000 kilometer aan nieuwe wegen aangelegd.
Koning auto blijft heilig... Ook het voorbeeld van het dorpje Doel maakt duidelijk waartoe de Europese neoliberale logica leidt; het dorp moet verdwijnen omwille van de wet van de winst...


Wie is er nog zeker van zijn of haar job?

De Europese Unie is voorstander van de vervanging van vaste jobs door laag betaalde en onzekere nep-jobs, privatisering van het spoor, De Post (11.000 ontslagen) en binnenkort ook water en elektriciteit (met duurdere diensten, werkonzekerheid en slechtere werkomstandigheden tot gevolg), elite-onderwijs met inschrijvingsgelden die enkel een rijke bovenlaag kan betalen, beperking van werklozensteun in de tijd, een repressief asielbeleid (Fort Europa) terwijl het kapitaal over alle grenzen heen mag bewegen en uitbuiten, het optrekken van de pensioenleeftijd. De werkonzekerheid groeit met de dag: kijk naar de dreiging van ontslagen bij Sabena, Opel en Duracel.

Dit is het beleid dat Europa ons wil opleggen. De EU is de Europese arm van een wereldwijde neoliberale politiek die de superrijken nog rijker wil maken en de werkende bevolking armer. Enkel de winst telt, niet de behoeften van de bevolking.

Het verzet tegen het globale kapitalisme groeit echter. De machthebbers hadden in Göteborg en Genua (waar er 300.000 betogers waren, waaronder ook bepaalde vakbonden) enkel repressie als antwoord op hun beleid. In Genua viel zelfs een dode. Het democratisch betogingssrecht en de vrije meningsuiting moeten worden verdedigd. In België zagen we de processen tegen de strijdbare vakbondsdelegatie van Forges de Clabecq en het Collectief Tegen Uitwijzingen. Om de tegenstanders van de anti-sociale EU-politiek te "screenen" worden alle mogelijke middelen vrijgemaakt, de Bende van Nijvel loopt echter nog steeds vrij rond en het gerecht is er na 5 jaar nog altijd niet in geslaagd om Dutroux te veroordelen.

Betoog ook mee tegen deze E.U. op:

21 september in Luik tegen de
Ecofinraad
19 oktober in Gent tegen de informele top van staats-en regeringsleiders
14 december in Brussel tegen de
Top van Laken
Met D14, een initiatief waarverschillende organisaties in betrokken zijn, roepen we op voor massamanifestaties tegen het Europa van de banken en het kapitaal. Op vrijdag 14 september willen we betogen tijdens de top van de Europese ministers van Leefmilieu en Transport in Leuven. Kom samen met ons op voor een solidaire en ecologische wereld waarin de behoeften centraal staan en niet de winstzucht van de grote bedrijven.
Werk mee met D14-Leuven

tel: 0473/41.52.02
e-mail:.d141euven@hotmail.com
http://www.dl4.be

v.u. Chiguero Manuel, A.Dejonghestraat 59, 3000 Leuven
Niet op de openbare weg gooien aub

anti-globalisme
by ernie Tuesday September 11, 2001 at 04:18 PM
kalidor@advalvas.be

het valt me gewoon op dat het precies een betoging wordt
tegen al het onheil dat er in dit land bestaat, ook tegen de regering, enzo..
meer niet