arch/ive/ief (2000 - 2005)

BRUGGE 6 september: Bull's eye!! (al zeg ik het zelf)
by Arne Baillière Sunday September 09, 2001 at 03:21 AM
to_arne@hotail.com 0473 532 494

Via deze weg wil ik in de eerste plaats iedereen bedanken die van het Manifeest te Brugge een succes heeft gemaakt. Deelnemers en organisatoren: één front! ;) Ook nog mijn eerste indrukken van het gebeuren...

Bedankt iedereen! Ik vond het een fantastische ervaring om met zoveel verschillende organisaties samen te werken aan de organisatie van deze actie, enik denk met recht en reden te mogen zeggen dat we het er goed van af gebracht hebben. 1500 deelnemers, geen enkel incident: De antiglobalisatiebeweging (wat een lelijk woord eigenlijk) staat op de kaart!

Als mede-organisator van het manifeest te Brugge moet ik zeggen dat ik toch enkele vraagtekens plaats bij de toon van sommige interventies hier.

Beweren dat de beweging niets betekent omdat we een 'feest' organiseren bijvoorbeeld. Ik denk juist dat het dringend tijd was dat men ter linkerzijde op zoek ging naar nieuwe methodes, waarbij actie voeren en het houden van een meeting (want dat was het feest in het park uiteindelijk) gecombineerd worden met muziek- acts. Deze formule is in wezen al zo oud als de straat, denk maar aan de grote publieke meetings in het begin van de arbeidersbeweging.

Dat de formule werkt werd bewezen door de meer dan 1500 mensen die erop af kwamen. Wie denkt dat dergelijke evenementen, met deze inhoud, elke dag in België gebeuren moet maar eens terugdenken aan de verschrikkelijke tien jaar die links net achter de rug heeft sinds de val van de muur. Ik ben bijna heel deze periode actief geweest ter linkerzijde (toen nog bij de rode jeugd, later VCB, nu KP en ABVV)en wat we nu in Brugge voor elkaar hebben gekregen was toen gewoonweg ondenkbaar.

Deelnemen aan een betoging mag toch ook betekenen dat het leuk is voor zij die eraan meedoen? Zo'n knalgoede speech van Eric Goeman,De nummers van Mong Rosseel, de rock- acts voor de jongeren, de standjes van de organisatoren enz. bieden toch de gelegenheid bij uitstek om elkaar beter te leren kennen, gedachten uit te wisselen en plannen te maken voor de toekomst? Volgens mij heeft de beweging juist veel mèèr van deze momenten nodig. Van daaruit groeit de gezamenlijke identiteit van de beweging veel sneller dan door honderden manifesten of papieren initiatieven. Wat in Brugge is gebeurd was ècht; net als op Kleine Brogel.

Dat we de hele meute perswolven die ons maar bleven rond de oren slaan met hun geweld- en sensatiegerichte vragen, lik op stuk hebben gegeven door een VOLLEDIG GEWELDLOOS protest met 1500 deelnemers, waardoor de acties in Gent, Brussel en Luik NIET meer zomaar van op voorhand gecriminaliseerd kunnen worden, is zonder twijfel de beste zaak van allemaal.

Dat de lokale afdelingen van SP en Agalev mee het platform ondertekenden en hielpen organiseren, vind ik bemoedigend voor de beweging. Laat de discussie nu maar losbarsten. Als ze niet hadden ondertekend of mee gemobiliseerd, was er ook kritiek geweest. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de duizenden leden van de regeringspartijen die de neoliberale globalisering even erg vinden als wijzelf, en de regeringsleden en prominenten waardoor ze in de parlementen en deelregeringen vertegenwoordigd worden.

De eersten zal de beweging niet kunnen en mogen missen als het erop aan komt uit te groeien tot een echte massabeweging. Dat de lokale afdelingen op die manier wegen op de agenda van hun politieke bureaus zou moeten toegejuicht worden, zonder illusies te heben in de slagkracht van de huidige politieke instanties tegenover de krachten die het neoliberale "model" voortstuwen.

De verandering zal van onder uit komen, niet van boven. Als we dat goed voor ogen houden, staan er ons nog mooie tijden te wachten.

Arne Baillière
ABVV - Jongeren