arch/ive/ief (2000 - 2005)

Turkije: persconferentie op maandag 10/9
by TAYAD-comité Saturday September 08, 2001 at 09:48 PM
tayadkomite@hotmail.com 0475/487.202

Vorige week reisde een Belgische delegatie naar Küçük Armutlu, een buitenwijk van Istanbul, om een mogelijke aanval van de politie op de hongerstakers af te wenden. Op maandag 10/9 om 10 uur vindt in hotel Euroflat (Karel de Grotelaan 50) een persconferentie plaats over dit onderwerp.

Op 20 oktober 2000 bracht een historische hongerstaking de systematische schendingen van de mensenrechten in de gevangenissen onder de schijnwerpers. Na 61 dagen "vasten tot de dood", een actie om de afschaffing te eisen van het nieuwe gevangenisregime gebaseerd op absolute isolering – het zogenaamde F-type –, drongen de strijdkrachten op 19 december binnen in 20 gevangenissen waar ze het beruchte "Back to life"-bloedbad aanrichtten, waarin 28 gevangenen in verschrikkelijke omstandigheden het leven lieten. Deze bloedige aanval diende om duizenden politieke gevangenen naar de nieuwe hoogbeveiligde gevangenissen te deporteren.
Het verzet is echter niet verzwakt, getuige het feit dat er zich sindsdien elke week nieuwe vrijwilligers bij de beweging hebben aangesloten; op dit moment zijn er bijna 200 gedetineerden in hongerstaking.
Buiten de muren werd het verzet uitgedragen door de families en vrienden van de gevangenen om de stilte van de overheid en de pers te breken, en ook daar vielen vele martelaars.
Op dit moment zijn 63 mensen om het leven gekomen, en meer dan 100 gedetineerden zijn meer dood dan levend wegens het Wernicke-Korsakoff-syndroom, een gevolg van medicatie onder dwang.
Op het toppunt van het verzet besloten de ministers van justitie en volksgezondheid plots om de hongerstakende gedetineerden uit hun cel of ziekenhuisbed vrij te laten, teneinde de verantwoordelijkheid voor hun dood van zich af te schuiven, in de stille hoop dat ze hun actie zouden stopzetten onder druk van hun families. Aangezien ze niet de minste vooruitgang van hun leefomstandigheden konden afdwingen zetten de gedetineerden hun actie echter voort in "verzetshuizen" en "verzetswijken" zoals Küçük Armutlu aan de oever van de Bosporus. Omdat deze nieuwe poging om het verzet te breken door voorwaardelijke vrijlating geen resultaat opleverde maakt de politie zich op voor een aanval op de hongerstakers, waarvan sommigen verzwakt zijn door een vastentijd van bijna 320 dagen.
Tientallen personen uit heel Europa gaven gehoor aan een oproep van Tayad, een organisatie voor solidariteit met de families van gedetineerden, en reiden naar Istanbul af om de bedlegerige hongerstakers te beschermen.
Onder deze delegaties bevonden zich vier Belgen die (op maandag 10 september om 10 u in Hotel Euroflat, Karel De Grotelaan 50, 1000 Brussel) de situatie ter plaatse zullen toelichten. In België blijft deze toestand immers onderbelicht wegens de lastercampagne en de censuur van de Turkse pers, die gedeeltelijk wordt overgenomen door onze media. Juliette Béghin, voorzitster van het Observatoire International des Prisons zal een voordracht houden over marteling door isolering in de Europese gevangenissen.

Programma:
- De Belgische delegatie: Yannick Bovy en Olivier Taymans: Indymedia-journalisten

Oliver Rittweger: editorialist

Maxence Staquet: leraar
- Juliette Béghin: voorzitster van het Observatoire International des Prisons
- Een lid van het TAYAD-comité