arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabena, de hel van de privatiseringen
by Bart Saturday September 08, 2001 at 02:43 PM
bart@thepits.be

Hoe moet het nu verder ? Als de directie al de rechtbanken gebruikt om stakingen te verbieden ?

Herr Muller, baas van Sabena, drijft het wel erg ver. Een eenzijdig verzoekschrift, met dwangsom van 100 000 fr om de piloten gewoon te verbieden van te staken. Dit gaat te ver.

Al jaren gebruiken bedrijfsleiders eenzijdige verzoekschriften om bepaalde elementen van stakingen te bestrijden: vb bedrijfsblokkades en zo. De topman van Sabena heeft nu maar meteen de hele staking laten verbieden. Dat de rechter hierop ingaat is onverstaanbaar. Waar is de juridische traditie dat collectieve sociale conflicten niet voor de rechtbank konden beslecht worden, maar via sociaal overleg.?

Dit is schandalig en onaanvaardbaar. Als we dit aanvaarden kunnen we beter maar meteen ook heel het stakingsrecht vergeten. Als Agalew en de Sp, de samen met onze beweging hebben komen betogen, dan toch echt onze standpunten genegen zijn, rest hen maar 1 ding: Muller ontslaan. De regering is nog steeds aandeelhouder van Sabena. In feite zijn het dus ook onze ministers die hier het stakingrecht helpen tenietdoen. Na Muller eruit gegooid te hebben wordt het dan tijd van het stakingsrecht gewoon grondwettelijk te verankeren en het eenzijdig verzoekschrift onwettig te maken bij sociale conflicten.

Als dit gebeurt wil ik eventueel mijn statements over de recuperatie van donderdag herzien ...

Ik geef je 100% gelijk
by han Saturday September 08, 2001 at 02:51 PM

Ik geef je 100% gelijk.

Mischien zou de vraag verduidelijken.

Waarom mag SABENA geen openbare dienst zijn, waarom worden de beste stukken van de bedrijf systematisch aan de prive verkocht,....

SP(A), AGALEV zijn even verantwoordelijk voor wat er zich in SABENA afspeekt als de VLD, en mischien nog iets meer, daar ze het proberen te verkopen aan de mensen. Bovendien zorgen hun mannetjes in de vakbonden (in deze Karel Gacoms lid van de SP(A)) dat er geen verzet komt.

de uitverkoop van de staat
by Jürgen Van de Walle Saturday September 08, 2001 at 04:35 PM
jurgen070475@yahoo.com

Inderdaad een uiterst spijtige zaak die enkel maar opnieuw aantoont hoe de 'staat' zichzelf aan het verkopen is. Uitverkoop dus van de staat aan multinationals die wellicht niet altijd even humane oogmerken hebben, iets wat van een democratisch verkozen staatsapparaat wel mag worden verwacht.

Het toppunt van ironie werd deze week toch bereikt toen autogigant Audi zowaar onze eerste minister tot reclameslogan voor hun eigen profijt bombardeerden.