arch/ive/ief (2000 - 2005)

iD21 wil volwassen relatie tussen antiglobalisten en politieke wereld
by Sven Gatz Friday September 07, 2001 at 07:44 PM

Gisteren vond in Brugge een manifestatie plaats van de antiglobalistische beweging. Dat daarin ook verschillende politici van socialistische, groene of VU&ID-strekking mee opstapten was blijkbaar een doorn in het oog van (een deel van) de antiglobalisten

Gisteren vond in Brugge een manifestatie plaats van de antiglobalistische beweging. Dat daarin ook verschillende politici van socialistische, groene of VU&ID-strekking mee opstapten was blijkbaar een doorn in het oog van (een deel van) de antiglobalisten.

Dat is een merkwaardige en ook verontrustende gang van zaken. Zijn politici dan zo onzuiver, besmeurd, besmet dat zij het niet waard zijn mee op te stappen in een betoging waarin zij zich deels of volledig herkennen? Zijn de anti-globalisten bang voor recuperatie? Waarom moet je ergens bang voor zijn als je sterk in je schoenen staat?

Het verleden heeft toch bewezen dat ook de vredesbeweging (met de rakettenkwestie) in de jaren tachtig en de recente acties in Kleine Brogel door bepaalde politici gesteund werden en toch is er zeker geen sprake van politieke recuperatie.

iD21 roept de antiglobalisten op om zich om te vormen tot globalisten en tot een volwassen relatie met de politieke wereld te komen. Wat iD21 daaronder verstaat staat te lezen in de discussietekst die we in juni (in tempore non suspectu, dus vóór Genua) naar buiten brachten: http://www.iD21.be/bibliotheek.whtml.

In diezelfde periode stelde Vlaams iD21-volksvertegenwoordiger André-Emiel Bogaert aan Vlaams Parlementsvoorzitter Norbert De Batselier en de verschillende politieke fracties voor om dit najaar in het Vlaams Parlement een themadebat over globalisering te houden. Toen weren er helaas slechts lauwe reacties: hopelijk verandert dat nu.

iD21 wil de globalisering vooral benaderen als een realiteit, inspelend op de positieve gevolgen ervan, maar met de vaste wil om de negatieve aspecten aan te pakken en om te buigen.

global qué ?
by jan Saturday September 08, 2001 at 09:45 AM

sven, ge schrijft: 'iD21 roept de antiglobalisten op om zich om te vormen tot globalisten en tot een volwassen relatie met de politieke wereld te komen.'

a. we zijn globalisten: democratische globalisten zoald Eric Goeman van Attac stelt. Wij hebben ons nooit antiglobalisten genoemd, de media en politici aan de macht deden dat.

b. zijn wij niet volwassen ? gelul ! het wordt tijd dat de politieke wereld tot een volwassen relatie met de democratische globalisten komt. want anders zullen binnen afzienbare termijn op de politici wegens overtollig ook eens bezuinigd kunnen worden.

Antiglobalisten zijn niet schiozfreen
by Frank Sonck Saturday September 08, 2001 at 11:10 AM

Beste Sven,

"iD21 wil de globalisering vooral benaderen als een realiteit, inspelend op de positieve gevolgen ervan, maar met de vaste wil om de negatieve aspecten aan te pakken en om te buigen", schrijf je. Spontaan dacht ik daarbij: jullie begrijpen nog niet veel van de antiglobalistische beweging. Want als er een rode draad doorheen al de diversiteit binnen die beweging loopt dan is het wel dat ze niet langer akkoord is met het kapitalistische systeem op zich. Het gaat er NIET om een beetje de negatieve aspecten "om te buigen", neen het hele systeem is negatief en moet weg. Maar natuurlijk hebben jullie, en de SP en Agalev met hun aanwezigheid in Brugge, dat wel begrepen. Jullie is het er net om te doen – mijn persoonlijke mening – om de antiglobalistische beweging "om te buigen", in de richting van de ‘hervormingen', niet van fundamentele veranderingen.
Ah, dus je wil ons er niet bij, je bent tegen de diversiteit, zal je misschien antwoorden. Maar neen, beste Sven. Ik heb er geen probleem mee dat iD of Agalav of Spa plat meelopen. Het kan de discussie over welke weg naar een ander Europa alleen maar duidelijker maken voor veel mensen. Donderdag was er inderdaad heel wat commentaar in Brugge op de aanwezigheid van Agalev en Spa. Verontrustende gang van zaken? Bang? Onvolwassen reactie? Een behoorlijk aanmatigende reactie, Sven. Wat denk je, dat die 1.500 betogers debielen zijn? Denk je dat sommige mensen zich niet serieus vragen stellen bij de geloofwaardigheid van partijen die tijdens betogingen hun imago komen oppoetsen en mee slogans tegen het neoliberaal Europa komen zingen en daarna in de regering weer ‘business as usual' verder mee dat Europa helpen uitbouwen? Denk je dat de antiglobalisten te dom of te onvolwassen zijn om niet te snappen dat dàt juist de twee gezichten van paarsgroen zijn? Terwijl de sociaal-democraat Duquesne verbeten dreigt met zijn zero tolerance en snelrecht, komen andere sociaal-democraten sympathiek doen op de betoging. Waarschijnlijk ben ik ook onvolwassen maar ik vind die hele ‘wortel en stok' gang van zaken onvoorstelbaar hypocriet. Van zulke partijen moet je duidelijk geen fundamentele veranderingen verwachten, ze zijn niet tegen het systeem gekant, ze maken er deel van uit. Ze zijn ‘het sympathieke aangezicht' van neoliberaal paarsgroen. En dat mensen zich daar niet langer door laten misleiden, tant mieux.

Dusquesne PS?
by Geert Van Moorter Saturday September 08, 2001 at 10:08 PM
geert.van.moorter@skynet.be

Beste Frank,

In je reactie op Sven Gatz stel je dat Duquesne sociaal democraat is, maar volgens mij is hij nog steeds bij de PRL. Ik moet echter wel toegeven dat het onderscheid tussen de sociaal-democraten en de liberalen en co niet altijd meer zo duidelijk is als je hun standpunten en beleid bekijkt. Het is meer en meer een eenheidsworst, 'le pensé unique'. Vandaar misschien je verwarring.

Groeten, Geert

Grow up, we already have.
by Caro / La Crème Brulée Sunday September 09, 2001 at 09:13 PM
creme.brulee@0iq.net

ID21 heeft net zo kinderachtig gedaan als de rest van de politici (demagogen, meestal) elke keer de mensen zonder papieren een "volwassene relatie" me ze zochten.

Als dhr Gatz, bijvoorbeeld, daar eindelijk iets aan wil gaan doen dan wil ik graag iets van hem horen (0486 08 56 53). Zoniet hebben wij er weinig aan, en nog minder aan zijn advies.

Zulk advies verandert niets en neemt aandacht weg van het feit dat "beroepspolitici" verdienen hun brood met lege uistpraken, en in onze geval doen ze weinig nuttigs om ons de (onafneembare, in een democratie) recht om legaal te bestaan, en ons eigen brood te verdienen. Dhr. Gatz zou beter enige civiliserende invloed proberen uitoefenen op Yvan Mayeur, bijvoorbeeld. Die mens blijkt volkomen onkundig ("kan niets doen" voor of met engige tientallen vreedzame regularisatie-aanvragers, ondanks zijn budget (4,3 miljard), en wordt zo gefrustreerd dat de pers aandacht aan ons zaak besteed, dat hij spontaan en publieke geweld uitofoent op een gehandicapte vrouw) en uiterst oneerlijk : in plaats van gewoon zijn werk te doen moet hij zo nodig zijn zieke machtspelletjes spelen dat volgens hem en zijn volgelingen (FBI Fred, bijvoorbeeld), wij mensen zonder papieren krijgen niets te zeggen zouden hebben wat betreft ons leven, ons statuut noch ons politieke actie.

Dan gaat hij verder aardig doen met de Belgen, die beginnen te denken dat die fascist ooit wat voor ons zou hebben gedaan. Welnee, nul frank, nul point, en wie anders beweert kan gerust een persconferentie ervan maken met mij erbij. Zo kan ik dhr Mayeur gepast bedanken voor twee jaar miserie en bedrog, meerdere uitzettingen, zijn duistere rol in een nog niet toegelichte kerkbrand, absoluut geen huisvesting, een media-lynchen, en een hoop blauwe plekken.
Wat is het gezellig bij die socialisten!

Natuurlijk doet dit doet niets om belgisch-europese relaties te bevorderen. Het wekt wél een bepaalde nostalgie naar een tijd waneer "politicus" niet noodzakelijk synonyme was met "leugenaar". Want zo'n clubje doet dienst aan niets en aan niemand behalf de eigen portmonée.

Ghandi, ooit gevraagd wat hij van Britse civilisatie vondt, antwoordde "dit zou een geweldig idee zijn". Als Sven Gatz een andere soort comentaar over de zeer geachte presidentieële België wil, heeft hij héel wat werk voor de boeg, niet op straat maar tussen de oren van "la classe politique".