arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van een dagje Brugge ...
by Bart Friday September 07, 2001 at 04:45 PM
bart@thepits.be

Nu een iets uitgebreider verslag dan vannacht :-)

We kwamen 's morgens reeds veel te vroeg aan in Brugge. Ons mini IMC bevond zich in de Snuffel, een alternatieve jeugdherberg waar we een mooi lokaal ter beschikking hadden en hun internetaansluiting mochten "squatten".

Om 4 uur 's middags was er de persconferentie van het organiserende commitee S06. Een zestal sprekers van o.a. attack, 11 11 11, Abvv, ... stonden de zeer talrijk opgekomen pers te woord. Het is jammer dat het comité de tekstuele kant van de persconferentie niet beter had voorbereid. Inhoudelijk was het vrij goed. Alle eisen werden mooi voorgesteld en het hele gebeuren werd gekaderd in de reeks van acties die er nog aankomen! Maar de teksten bleven niet zo goed hangen, misten wat scherpe zinnen die blijven hangen.
Of er bij de meeste pers iets zal blijven hangen zijn is zeer betwijfelbaar. Er was toch een persmens die toch nog ergens iets zinnigs wilde weten, of er veel volk kwam. Daarna was het weer een rondje 'rioolpers'. Zowat alle andere vragen gingen over geweld. Arme pers. Arme lezers en kijkers. Of zijn de corporate-pers groepen gewoon bang dat hun publiek zou kunnen begrijpen waarom mensen op straat komen ? of nog erger, het ook beginnen doen. 1 ding staat vast, over geweld zijn straks alle 6 miljoen vlamingen experts. Dankje media.

Over het "Non-Event" rond minister Neyts heb ik niets te vertellen, ik vond het de moeite niet er naar toe te gaan. Volgens anderen was de pers daar ook talrijk aanwezig. Het is hen gegund.

Rond zes uur kwamen we toe op het zand. Ruimschoots te vroeg (blijkbaar echt onze specialiteit gisteren). We namen uitgebreid onze tijd om onze print edities te verspreiden, en zoveel mogelijk beeld en geluidsmateriaal te verzamelen. De sfeer was geweldig. Een groepje jonge radikalen (anarchisten en zo ...) maakte muziek en veel kabaal. Internationaal Verzet was ook ruim aanwezig en mocht dan uiteindeljk toch gewoon meebetogen met de rest, zij het achteraan.

Volgens mij was er 1500/2000 man (en vrouw). Volgens de rijkswacht weer een stuk minder, ze hadden nochtans volk genoeg mee om goed telwerk af te leveren. De betoging trok op gang door de straten van Brugge. Er was een kleine rode zone: de Markt [een reservaat voor toeristen], maar dat leverde niet echt problemen op. De radikale jongeren hadden zich vooraan gemanouvreerd en zorgden ervoor dat betoging luidruchtig en geambieerd was. Waarvoor dank. De andere delegaties liepen er achter aan en deden elk hun ding. De ene al met meer ambiante / entertainment dan de anderen. De grootste groepen waren: Abbv, de anarchisten, Agalev, Internationaal Verzet, Attac, ...

Na een uurtje kwamen we aan het Astridpark waar het feest gedeelte begon. Vuile Mong zong liedjes over de Tobintaks en er waren toespraken van Abvv en Attac. Daarna waren er nog groepjes die speelden en wat dranktenten (zeer belangrijk :-).

Al bij al een zeer geslaagd 'Manifeest'. Dit belooft voor de verdere mobilisaties in de volgende maanden. De organisatie was zeer goed, ook proficiat daarvoor. De pers was ook 's avond massaal aanwezig maar aangezien niemand geweld gebruikt heeft zullen velen ervan wel teleurgesteld naar huis gaan. [tip: misschien kunnen ze eens een stukje maken over het structureel geweld van het kapitalisme en repressieapparaat].

En zoals gezegd. Hopelijk besluiten de politiekers van nu eens iets te doen aan onze eisen in plaats van ons te criminaliseren of te recupereren. België is voorzitter voor iets: Dat Guy, Louis, Johan, Magda en co nu maar eens op tafel kloppen om de thema's waar de mensen wel beter van worden erdoor te krijgen. In ieder geval, bij iedere afspraak zullen we wel met meer zijn. Tot volgende keer !