arch/ive/ief (2000 - 2005)

Toespraken op Manifeest te Brugge op 6/9
by Kenneth Rumes Friday September 07, 2001 at 03:42 PM
kennethrumes@hotmail.com 0478/764285

Een overzicht van de toespraken die gehouden werden op het Manifeest na de betoging van de antiglobaliseringsbeweging te Brugge.

Eric Goemaere van Attac liet vooral tevredenheid horen na afloop van de betoging. "Waar zijn nu die 'politieke hooligans'" vraagt hij zich af. "We moeten ijveren voor een economie in dienst van de burgers. We hebben alternatieven voor Verhofstadt en co. en sturen hem daarom van hieruit een open brief. Wij ziijn ook globalisten, maar democratische globalisten. Wij ijveren voor een globalisering van onderop, een pluralistische, democratische en globale beweging. Wij verdedigen onze kinderen, jullie enkel de 200 rijksten en de speculanten. Wij plaatsen onze utopische oase tegenover jullie woestijn van banaliteit en radeloosheid. Een woestijn waarin werkloosheid heerst, waarin dagelijks 600 kinderen sterven. Wij zijn vandaag allemaal 'straatkrapuul' en allemaal voor dialoog. Want wij ijveren voor sociale rechten, solidariteit en wereldvrede. Wij zijn een morele basisbeweging. Wij zullen ons straatprotest naar de volgende afspraken toe nog verbreden en de straat heroveren. Want die straten zijn van ons! Een andere wereld is mogelijk!"
Luc Vanneste spreekt namens ABVV West-Vlaanderen en is blij dat zijn vakbond hier in Brugge achter de beweging staat. Elders is dat niet altijd het geval. "Men wordt afgeschrikt door het geweld dat men de beweging toedicht. Onterecht zoals vanavond is gebleken. Men is ook bang binnen sommige vakbondsafdelingen van de breedte van de beweging. Men heeft niet graag concurrentie in de strijd. Terwijl het juist de sterkte van deze beweging is dat ze pluralistisch en breed is." Vanneste haalt ook nog uit naar Bush die hij een pion in handen van het grootkapitaal noemt.
Op het gekende liedje "'t school dat is een apekot" wordt geparafraseerd "Europa is een apekot, Sabena is een apekot"

veelheid in eenheid
by emmanuel Friday September 07, 2001 at 04:19 PM
emmanuel.wieme@rug.ac.be

het blok vooraan de betoging (waar ook veruit de meeste sfeer zat:) ) is inderdaad een mengeling van verschillende jeugdorganisaties en jongeren uit brugge die samen opkomen zonder perse hun eigen groepje te willen promoten, we liepen broederlijk naast, door en over elkaar en alleen zo kunnen we een echte eenheid in veelheid of omgekeerd krijgen.

brugge zou een start moeten geweest zijn voor de actiecampagne in belgie en ik ben dan ook bij het item over leuven gaan kijken en
de veelheid in eenheid die we zagen in Brugge lijkt me daar echt wel mijlen ver weg, misschien moet iedereen daar eens goed nadenken wat ze willen bereiken (zowel d14 als dat autonoom centrum) ik wil jullie niet zeggen wat jullie moeten doen, maar ik vrees voor de organisatie van de activiteiten in Leuven en hun open karakter.

alvast iedereen bedankt om af te komen en ik zal jullie wel zien in Leuven, luik gent en brussel.

manu