arch/ive/ief (2000 - 2005)

Toespraak Eric Goeman op Manifeest In Brugge [06.09.01]
by posted by han Friday September 07, 2001 at 10:36 AM

Nogal wat mensen waren onder de indruk van de toespraak van Eric op het manifeest in Brugge. Eric stuurde ons die toespraak door zodatje hem in alle rust kan nalezen.

REDE UITGESPROKEN DOOR ERIC GOEMAN, WOORDVOERDER VAN ATTAC VLAANDEREN TIJDENS HET MANIFEEST IN BRUGGE OP DONDERDAG 6 SEPTEMBER 2001.


WAAR ZIJN AL DIE POLITIEKE HOOLIGANS?
BESTE VRIENDEN EN VRIENDINNEN
WE MOGEN ONSZELF VANDAAG GERUST EENS EEN DAVEREND APPLAUS GEVEN WANT WIJ ZULLEN HOE DAN OOK HET NEOLIBERALE OFFENSIEF STOPPEN
DEZE BEWEGING ZAL EEN ANDER EUROPA EN EEN ANDERE WERELD MAKEN EN ZIJ WETEN HET!
ZE WETEN HET EN ZIJN IN GROTE PANIEK!
DAAROM BOUWEN WIJ EEN TEGENMACHT VAN BURGERS UIT, DIE ER UITEINDELIJK ONZE GEKOZEN VERTEGENWOORDIGERS ZAL MOETEN TOE AANZETTEN DE RUIMTE IN TE NEMEN DIE DOOR DE DEMOCRATIE PRIJSGEGEVEN WERD AAN DE FINANCIËLE WERELD.
WIJ HANDELEN LOKAAL MAAR DENKEN GLOBAAL MET ALS DOEL DE ECONOMIE IN DIENST TE STELLEN VAN DE BURGERS MET EERBIED VOOR HET MILIEU.
MET DAT DOEL BRENGEN WIJ ONZE ALTERNATIEVEN EN JA MIJNHEER VERHOFSTADT WIJ HEBBEN WEL DEGELIJK ALTERNATIEVEN - VOOR EEN ANDERE FISCALITEIT
VOOR EEN SOCIAAL EUROPA
EN EEN VERSTERKING VAN DE OPENBARE DIENSTEN VAN ALGEMEEN BELANG
VOOR EEN ANDERE ORGANISATIE VAN DE WERELDHANDEL EN VOOR EEN ANDERE MONDIALISERING
EEN MONDIALISERING VAN DE BURGERS
DIE SOCIALE RECHTVAARDIGHEID EN PLANETAIRE DEMOCRATIE MOET WAARBORGEN.

BESTE GUY
BESTE ANNEMIE
JULLIE ZEGGEN SOMS NIET TE BEGRIJPEN WAT DIE ANTIGLOBALISTEN EIGENLIJK WILLEN EN WAAROM ZE ALTIJD WILLEN BETOGEN
IK BEGRIJP HET ZELFS SOMS NIET, GUY EN ANNEMIE, MAAR DAT KOMT OMDAT WE ZOVEEL WILLEN - WE WILLEN NAMELIJK EEN ANDER EUROPA EN EEN ANDERE WERELD -
EEN EUROPA EN EEN WERELD DIE HAAKS STAAN OP JULLIE GENADELOZE CONCURRENTIEJUNGLE WAARIN DE ZWAKKEN EN NUTTELOZEN WORDEN OPGEVRETEN OF UITGESPUWD-
WIJ WILLEN EEN MORELE ORDE
JULLIE BIEDEN ONS EEN IMMORELE WERELDWANORDE -
NATUURLIJK STELLEN WIJ DE PERTINENTE VRAGEN -
MAAR WIJ GEVEN OOK PERTINENTE ANTWOORDEN.
JULLIE NOEMEN ONS ANTIGLOBALISTEN
EN WILLEN ONS MARGINALISEREN
WIJ ZIJN TEGEN VOORUITGANG
WIJ STOPPEN ZELFS DE VOORUITGANG VAN DE ARMSTE LANDEN
WIJ ZIJN DUS DE CONSERVATIEVEN -

Beste Guy en Annemie,
Wij weigeren vanaf nu jullie etiketten, jullie stigma's:
WIJ ZIJN GLOBALISTEN MAAR VAN EEN NIEUWE SOORT:
Wij zijn democratische globalisten omdat wij een andere globalisering willen.
Jullie globalisering wordt natuurlijk niet geleid door democratisch verkozen politieke overheden - maar door de belangen van transnationale corporaties, banken en financiële speculanten -
En dat zijn dus ondemocratische instituten - die alleen de kortetermijnbelangen dienen van de aandeelhouders en dat kortetermijnbelang is niet volledige tewerkstelling of een proper milieu of veilig voedsel of de kwaliteit van het leven maar WINSTMAXIMALISATIE!
Wij willen een globalisering vanuit de behoeften van de mensen, van onderop. Een globalisering waarin niet de economie de eerste viool speelt maar de wensen van de mensen en waarin ook de zwakken een stem krijgen. En wij weten wat globalisering van onderop is, beste guy en annemie, want wij zijn er deel van. Deze beweging is globaal en democratisch en pluralistisch.
Jullie globalisering is antidemocratisch en gaat tegen de belangen van de meerderheid op deze planeet in.

Beste Guy en Annemie,
Er sterven elke minuut op deze planeet negentig mensen vooral kinderen - niet van een spaghettivergiftiging maar van honger, dorst en ontbering -
In diezelfde minuut worden de 200 rijksten elk 60.000 fr. rijker
In diezelfde minuut wordt er voor 60.000.000.000 fr. gespeculeerd of hoort u het liever in Euro misschien? Dat is uw wereldorde.
Jullie beweren dat de liberalisering van de markten meer sociale gelijkheid zal brengen.
Jullie denken echt dat wij idioten zijn.
Reeds dertig jaar lang worden de markten geliberaliseerd.
In die dertig jaar is de kloof tussen rijk en arm verdriedubbeld.
Jullie verdedigen vooral die 200 rijksten en die speculanten, wij willen vooral die kinderen redden.

Jullie gaan het nu over een andere boeg gooien.
Jullie noemen ons wereldvreemde utopisten.
Dat kan er gerust nog bij. De Duitse filosoof Habermas zei ooit: "ALS DE UTOPISCHE OASEN UITDROGEN ONTSTAAT EEN WOESTIJN VAN BANALITEIT EN RADELOOSHEID."
Wij de democratische globaliseringsbeweging zijn inderdaad op zoek naar de utopische oasen, wat zeg ik, wij zijn een deel van de utopische oasen.
Jullie bieden ons een woestijn van banaliteit en radeloosheid.
Inderdaad. Vraag het maar eens aan de werknemers van Renault Vilvoorde of Danone of Marcks en Spencer. Of aan de werknemers van Sabena en Opel. Vraag het eens aan de miljoenen werklozen en sociaal uitgeslotenen. Of aan de miljoenen daklozen waaronder heel veel kinderen. Of aan de vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten. Of aan de 1,2 miljard mensen op deze planeet die elke dag moeten overleven met minder dan 60fr. Of aan die 800 miljoen mensen die dagelijks geen toegang hebben tot zuiver water en soms tot helemaal geen water. Vraag hen eens hoe de woestijn van radeloosheid - waar jullie Europese Unie, WTO, IMF en Wereldbank medeverantwoordelijk voor zijn - er uitziet.
Jullie beweren dat de liberalisering van de vrijhandel meer sociale gelijkheid zal brengen. Ofwel liegen jullie ofwel zijn jullie dom.
In een recent rapport besteld door de Amerikaanse regering en waaraan honderden wetenschappers hebben meegewerkt wordt de volgende conclusie getrokken:
DE EVOLUTIE VAN DE GLOBALISERING ZAL GRILLIG ZIJN EN GEKENMERKT WORDEN DOOR CHRONISCHE FINANCIËLE WISPELTURIGHEID EN EEN GROTERE ECONOMISCHE ONGELIJKHEID."
Natuurlijk weten jullie dat en wij ook.
Tegenover die globalisering komen wij op straat en laten wij ons protest klinken.
Die globalisering gaan wij opblazen maar wel geweldloos.

Dan maar opnieuw criminaliseren. De beweging verdacht maken.
De beweging proberen verdelen in goeden en slechten.
De goeden zijn voor dialoog en de slechten zijn het straatcrapuul.
Beste Guy en Annemie, we zijn allemaal voor dialoog en we zijn ook allemaal straatcrapuul.
Wij komen reeds jaren op straat (onze publieke ruimte en dus ons strijdterrein, ons transparant paleis) voor de mooiste en meest hoogstaande idealen die er ontwikkeld zijn in de wereldgeschiedenis en zeker in de sociale strijd: voor sociale rechtvaardigheid, voor sociale gelijkheid, voor wereldvrede, voor sociale emancipatie, voor solidariteit met de zwaksten,
Voor multiculturele democratie.
Deze samenleving heeft beweerd dat de jongeren reeds meer dan vijftien jaar lang decadent zijn, onverschillig, apatisch, a-politiek, anti-politiek, enz…kortom dat ze geen normen en waarden zouden hebben.
Wanneer driehonderdduizend mensen vreedzaam op straat komen in Genua - waaronder heel veel jongeren - weten jullie niets anders te verzinnen dan ze te bestempelen als crapuul, hooligans of wereldvreemd, inhoudsloos.
Terwijl die driehonderdduizend mensen op straat komen voor duidelijke normen en waarden.
Want dit is een morele beweging.
Onze strijd tegen de globalisering is een moreel gevecht, jullie neoliberale globalisering is immoreel.
In plaats van deze burgers te respecteren die hun verantwoordelijkheid opnemen en voor een morele wereldorde hun stemmen laten horen worden deze burgers weggehoond of neergesabeld - soms letterlijk maar zeker figuurlijk.
Maar we zijn dat gewoon, we bezitten een olifantenhuid, ik alleszins.
Wat zijn dan jullie morele voorbeelden?
De ambitieuze strebers die zich rijk proberen graaien op de beurs en de hele wereld opofferen voor de jacht op materiëel gewin en zich 's nachts laveloos zuipen in de Zillion, op een dieet van peppillen en met hun neusjes vol coke en dan op volle toeren in hun BMW's langs onze wegen scheuren?
Of voetballers die miljoenen per dag verdienen of wielrenners die hun adres naar Monaco verplaatsen om toch maar niet te moeten bijdragen als miljonairs aan onze sociale zekerheid omdat ze lak hebben aan onze zieken en zwakken?
Zijn dat de morele ijkpunten van Uw samenleving?
In de huidige neoliberale gewelddadige jungle, beste vrienden en vriendinnen, ben ik niet beschaamd om door hen als politieke hooligan te worden betiteld,
Omdat ik weet dat de echte politieke hooligans zich op dit ogenblik verschuilen in verboden zones en in gesloten conclaven de toekomst van de planeet bepalen in dienst van de transnationale corporaties.
Zij beweren nu een open dialoog met ons aan te willen gaan?
Dit is niet alleen een poging tot recuperatie en verdeel en heers, maar vooral een hypocriete zet.
Er is geen open dialoog wanneer Mevrouw Neyts zegt wel met de antiglobalisten te willen discussiëren maar hen ook duidelijk te maken dat de keuzes gemaakt zijn en dat de Europese Unie kiest voor de verdere liberalisering van de markten.
En zo belanden we weer waar we voorlopig thuishoren: op straat.
En laten we duidelijk zijn, guy en annemie,
Een beetje dialoog zal niemand deren, maar voorlopig blijven wij jullie ergste nachtmerrie.
De straat is ons strijdterrein . Vandaag in Brugge, morgen in Leuven en Luik.
Binnenkort in Gent en Brussel. En de straat geven we niet meer af.
We zullen daarom onze cocons moeten verlaten en elkaars dromen en verlangens serieus nemen en die dromen en verlangens tot een revolte smeden.
We zullen deze wereld herscheppen en een nieuwe wereld maken.
We zullen deze wereld tot een feest maken voor iedereen.
We zullen de straten heroveren en reiken naar de sterren tot er een wereld komt zonder verboden zones.
We zullen de utopische oasen voeden en de woestijnen verdrijven.
Laten we beginnen met elkaar te ontmoeten en onze angsten, dromen, ervaringen, verwachtingen en verlangens te delen en samen te smelten in een globalisering van tegenstemmen.
Want wij, beste vrienden en vriendinnen,
Zijn de democratische globalisten.
En daar mogen we gerust trots op zijn.
Laten we de toekomst in eigen handen nemen want een andere wereld is mogelijk.
Onze wereld is niet te koop en wij ook niet.

Eric Goeman/woordvoerder Attac Vlaanderen/6 september 2001

toespraak E.Goeman, Brugge 6/9/01
by Vincent Hubert, Hove, Belgium Saturday September 08, 2001 at 02:20 PM

volledig akkoord; bravo