arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe VTM fascistjes kweekt
by jp everaerts Thursday September 06, 2001 at 07:48 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Bachir, een 21-jarige jongen van Marokkaanse afkomst, werd op 4 september uit het Big Brother-huis gestemd na een racistische 'campagne' op het B.B.-forum. Hij werd met een uitzonderlijk hoge score (70 %) van de sms-berichten en 0900-stemmen weggestemd. Moet je nu lezen hoe Yves Desmet in De Morgen dit gebeuren 'duidt' ...

In De Morgen van donderdag 5 september vergelijkt Yves Desmet het wegstemmen van Bachier met het hoerah- geroep van democratisch Vlaanderen over de VRT-beslissing om het Vlaams Blok niet langer als een gewone partij te behandelen. Na het kortstondig geluk daarover kwam de keikharde ontnuchtering. Desmet: "Gisteren zagen we prompt het échte Vlaanderen in actie, en niet de groep die haar verslaat en beschrijft."

Yves uitte er zijn verwondering over dat zoveel mensen naar Big Brother kijken: dagelijks meer dan 600.000; een aantal dat toevallig (?) - als het cijfer van P. De Winter in de 'Zevende Dag' van zondag klopte - dicht in de buurt ligt van het aantal Vlamingen dat bij de jongste verkiezingen op het Blok stemde. Desmet had het over de "nobele en door democratische motieven ingegeven beslissing van de programmamakers om ditmaal ook de multiculturele samenleving in het Huis te introduceren middels een proper gewassen" (wat een taaltje) "en lieve Belgisch-Marokkaanse jongen, met een ontstellend hoge aaibaarheidsfactor." Maar het mocht dus niet baten. Die lieve jongen werd weggestemd na "een stortvloed aan mails en sms-berichtjes waarin de puur racistische motivatie niet eens onder stoelen of banken gestoken werd. De nobele VTM-intenties mochten meteen afgevoerd worden." Aldus Desmet die eindigt met te stellen dat er "een wereld van verschil blijkt te bestaan tussen de wereld van de journalisten en opiniemakers en de wereld daarbuiten. Alle nobele richtlijnen en intenties ten spijt."

Om woest van te worden, zo'n analyses. Nuchter bekeken vergist Desmet zich minstens 2 keer:

1) Er leven in Vlaanderen bijna zes miljoen burgers. Dat is tien maal meer dan er gemiddeld mensen naar B.B. kijken. Bovendien wordt nergens in De Morgen vermeld hoeveel kijkers 'Bachir' wegstemden: 70 % van de "tienduizenden sms'jes en 0900-stemmen". Maar hoeveel tienduizenden ? Dat wilde VTM- tekst- en netmanager Yannick Beckers niet bekend maken. Waar haalt Desmet het recht om die tienduizenden Bbstemmers "het échte Vlaanderen" en "le pays réel" (verwijzing naar het blad van Rex- führer Degrelle) te noemen ? Desmet schrijft graag opvallende editoriaaltjes, maar wil hij even met zijn twee platvoeten op de grond blijven ?

2) Desmet heeft het over de nobele intenties van VTM. Niks nobele intenties. Is er een vorm van televisiemaken te bedenken die nog commerciëler is dan Big Brother ? Wie in 'Het hart van Vlaanderen' onlangs de hysterie zag die het BB-programma bij zijn aanhang oproept, kon al kippevel krijgen van zoveel idiotie. Heel het 'spelconcept' heeft trouwens semifascistische trekjes: de 'spelers' die zich aan de camera's moeten onderwerpen en aan het wegstemmen door de massa (directe referendumdemo cratie zoals Dewinter ze graag zou beoefenen) ... Is VTM hier niet een nieuwe generatie semi-fascisti sche Vlamingen aan het kweken ? Wordt het geen hoog tijd dat dit spel gewoon verboden wordt ? Moet het B.B.-huis niet onmiddellijk gesloten worden ? Moet er geen actie gevoerd worden zoals dat in Frankrijk tegen 'Loft Story' gebeurde en zoals op de Indymedia-website al gesuggereerd werd ?

Op Yves Desmet hoeven we in alle geval niet te rekenen. De baas van Yves is toevallig net dezelfde als die van VTM: sua emmittenza Christian Van Thillo (de toekomstige Vlaamse Berlusconi ?).

JP Everaerts

VERBIEDEN??
by tim Thursday September 06, 2001 at 08:08 PM

Goed, ik ben het eens dat het niveau van Big Brother uitzonderlijk laag is. Persoonlijk staar ik liever 3 uur naar een goudvis met migraine dan naar het hele BB-gebeuren. Maar een programma verbieden?? Mmmm, ruikt dat niet erg sterk naar censuur? Het kritisch benaderen van zo'n programma, ok, dat zou elke fatsoenlijke journalist moeten doen. Nu ja, "moeten", het zegt gewoon veel over de journalist als hij het niet doet.
Dit is nu eenmaal het gevolg van commerciële TV, die maar één doel heeft (net hetzelfde doel als een bank, een benzinestation, een warenhuisketen of pakweg de kruidenier om de hoek): veel verkopen en geld verdienen. Bon, daar kan je tegen zijn, maar tenzij je aandeelhouder bent (en liefst een grote), dan heb je daar niks tegen te zeggen. Maar regels opleggen hoe een programma ermoet uitzien, of nog erger: programma's verbieden, dat is toch gewoon verwerpelijk? Dat is een straatje zonder eind, want wat is goed en wat is slecht? Wat is 'kwaliteitsvolle tv'? Een kunstenaar die voor 5 man en een paardekop wauwelt over het verband tussen zijn laatste creatie en de socio-culturele achtergrond in zuid-timboektoe? Of 'politiek correct' denken, van bovenaf bepaald door 'de elite'?
Weet je wat wel erg is volgens mij? Dat de vrt als eens durft toegeven aan dit platvloerse populisme. Dat men een onderscheidt maakt tussen de 'slimme' canvas-kijker en de 'domme' tv1 kijker. En vooral: dat men dingen als 'koppen' verkoopt onder de naam 'informatie' terwijl het gewoon een hoop stemmingmakerij is, die zelfs nog handig in de kaart van rechts speelt. Soit, da's gewoon mijn mening, veel is ze eigenlijk niet waard. :-)