arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overweldigende persaanwezigheid op persconferentie in Brugge.
by han Thursday September 06, 2001 at 05:43 PM

Een persconferentie die afgeladen voor zit, het overkomt deze beweging niet alle dagen. Maar : "Na Goteburg en Genua kan met niet meer om deze beweging heen." Wist Eric Goeman aan de verzamelde pers duidelijk te maken. Ze stelden aan de pers vandaag de acties voor die zouden doorgaan in het Brugse.

Overweldigende persa...
tafeltd8afi.jpg, image/jpeg, 600x450

Een perszaal die afgeladen vol zit, het overkomt deze beweging niet elke keer. Toen we in Brussel de acties voorstelden voor december kwamen er enkele journalisten opdagen, vandaag zat de zaal afgeladen vol.

Het platform S06 stelde vandaag aan de pers haar eisen en actie later op de avond voor.
# De tobin tax
# De kwijtschelding van de schulden
# Geen verplichte privatiseringen
# Bevorderen van kleinschalige en biologische landbouw
# Een geen subsidies voor Europese Multinationals die deze niet gebruiken voor het gemeenschappelijke belang.
# Afschaffen van de protektionistische maatregelen t.o.v de derde wereld.

De mensen van S06 wezen er herhaaldelijk op dat hun bedoeling was om geweldloos te betogen.

Na de persconferntie hebben de mensen van S06 nog een onderhoud met Annemie Neyts,… Eric Goeman wees erop dat dit een nieuw gegeven is. "Na Seattle, Goteburg, Seattle kan met niet meer om deze beweging heen. Men heeft de beweging eerst genegeerd, nadien gecriminaliseerd maar men moet nu wel ingaan op onze inhoudelijk thema's."

Opvallend was de aanwezigheid van twee regeringspartijen : SP en AGALEV" ( de persconferentie ging ook door in de lokalen van de SP.
En het deed me enigszins denken aan de witte mars waar de regering na de mars verklaarde dat de 300.000 betogers er eigenlijk waren om de regering te steunen.

"We komen vandaag betogen ter ondersteuning van twee regeringspartijen die onze eisen onderschreven"
Jah, …
Het kwam van de vertegenwoordiger van AGALEV, zo iets noemt men recuperatie natuurlijk, maar wat kon je dan ook anders verwachten.
Kan je een oppositie beweging zijn, met de regering in je rangen ???
Dat is toch wel de vraag waar we ons als beweging even zullen moeten over bezinnen denk ik.
Wij gaan straks in de betoging alvast luisteren of de activisten daar ook zo over denken.

En zo waren er nog een paar
by han Thursday September 06, 2001 at 05:45 PM

En zo waren er nog e...
persjyvvky.jpg, image/jpeg, 600x450

En zo waren er nog een paar

Recuperatie
by Anto Thursday September 06, 2001 at 10:51 PM

De regering weet al lang wat ze te doen staat. We hebben hen er al meermaals op gewezen. Laat ze dat eerst eens effectief doen. Dan kunnen we praten.
Toch, proficiat aan S06 en alle succes.

Het comité is altijd waakzaam gebleven!
by Jan Dumolyn Friday September 07, 2001 at 03:13 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Het comité S06 is voortdurend en op elk moment waakzaam gebleven tegenover eventuele politieke recuperatie.

Het zwaartepunt van het comité lag bij sociale bewegingen als Attac, 11 11 11, de Brugse Jongeren Tegen Racisme en het ABVV. Partijen als SP, Agalev, KP en PvdA hebben nochtans ook loyaal hun bijdrage geleverd aan het praktische werk en aan de financiële kant van de zaak. Ook het anarchistische Uitgezonderd heeft vele pamfletten verspreid.

Het platform is in hoofdzaak opgesteld vanuit Attac, 11 11 11 en het Comité voor de Opheffing van de Derde Wereld Schuld. (Jong-)Agalev was aanwezig bij de besprekingen maar heeft enkel een paar kleine opmerkingen gemaakt die de boel eerder verduidelijkten en zeker niet minder radicaal maakten. Zowel het ABVV, de SP als bv. de VUJO hebben er zich toe beperkt het platform gewoon te onderschrijven, zonder er ook maar een letter aan te willen veranderen.

Onder meer op expliciete vraag van Agalev zelf nota bene is er voor gezord dat de woordvoerders van het comité naar buiten uit zo weinig mogelijk mensen uit de (regerings)partijen zouden zijn.

Op de persconferentie hebben ik en Danny Phlyppo van 11 11 11 herhaaldelijk en duidelijk gesteld dat de beweging tegen de neoliberale globalisering partijpolitiek onafhankelijk moet blijven, onafhankelijk van SP en Agalev maar ook van pakweg Militant Links. Wat Agalev of SP op de persconferentie hebben gezegd is voor hun eigen rekening.

Met o.a. Attac en 11 11 11 hebben we na de betoging al afgesproken diegenen die dit radicaal platform hebben ondertekend, ook te blijven vragen woorden in daden om te zetten en ze daar op tijd en stond aan te herinneren.

Tot slot nog dit: juist, recuperatie is een reëel gevaar. Maar we moeten ook niet bang zijn te onderhandelen als we met deze beweging iets willen bereieken. Een soort puristisch-fundamentalistische smetvrees, het andere uiterste, is eveneens een gevaar.

pas de SP dans le mouvement antiglobalisation. Le SP est un parti fascisant
by koala Saturday September 08, 2001 at 06:37 PM

Le SP, c'est pas le parti fasciste qui a supprimé le Minimex pour le remplacer par un revenu de soumission à l'esclavagisme ?

Que vont devenir les exclus du Minimex ? Le SP sera-t-il heureux de les voir crever à la rue.

Le SP n'a rien à faire dans la lutte "anticapitaliste". Ce parti est fascisant. C'est lui qui a renforcé la gendarmerie , qui a détruit le minimex, qui a les ministres les plus "blairistes" (Blair, même politique que Thatcher, la copine à Pinochet)

Exit le SP, svp ...

SP is nog altijd ledenpartij !
by janjac Saturday September 08, 2001 at 09:08 PM

Het is niet omdat een partij in de regering zit of dat een bepaald beleid waar men geen 100 % mee akkoord is dat wij als individuele SP-partijleden niet zouden moeten participeren met de 'anti-globa'-beweging. Denkt men dat onze partij alleen uit rechtse kloten bestaat? Of mogen ook christen-democraten, democratische nationalisten, links-liberalen, ....niet deelnemen ? Denkt men dat linkse ideëen alleen bij de zgn. 'extreem-linkse' partijen leven ....????
Wat zongen wij eind de jaren zeventig ? 'When the kids are united, they will never be defaited'
Laat ons nu nie (weerom) onnozel doen ! Deze beweging moet er ene van bewuste individuen zijn en blijven!!! En ze moet inderdaad niet gerecupeerd worden ! Niet door SP, noch door Agalev, noch door PVDA, Sap, ML, enz ......' El pueblo unido jamás será vencido '. Laat ons nu eens echt inhoud aan deze slogan geven !!!!!!!!!!

" 'ouwe' zak die te jong was voor mei '68, maar de midden jaren 70, de jaren 80 en 90 politiek bewust meegemaakt heeft "

liever groen dan blauw
by Alain Debbaut Sunday September 09, 2001 at 12:38 PM

een parafrase op de leuze van Indymedia (don't hate the media, be the media): don't hate the government, be the government ... (en wat dat betreft kan de groene aanwezigheid in de regering toch voor een beetje tegengewicht zorgen tegen de blauwe vloedgolven - trouwens van de kant van de SP mag het wat dat betreft iets meer zijn ...)