arch/ive/ief (2000 - 2005)

Global Forum LENS: overheid en zakenwereld komen samen over veiligheid
by Mara Thursday September 06, 2001 at 02:56 PM

Het Global Forum van het Law Enforcement and National Security (LENS) kwam voor de eerste keer samen in Edinburg, in juni 2001. Dit forum was samengesteld uit overheidsdiensten, veiligheidsdiensten, vertegenwoordigers van multinationals en industrie. (Vertaling en bewerking van "Globo Cops" van Jim Carey uit Red Pepper, augustus 2001)

Een toegangsticketje voor dit forum, dat weinig media aandacht heeft gekregen, kostte zo'n 176.000 frank. Op het forum was er een waaier van westerse inlichtingendiensten, ordediensten, overheidsdepartementen, privé detectives en veiligheidsdepartementen van bedrijven aanwezig. Vertegenwoordigers van de FBI, Interpol, de NAVO, Shell, PB, Amoco, Serco en Lockheed Martin volgden samen de colloquia en dineerden gezellig met elkaar.

Een lijst van de deelnemers

American Express
BP Amoco
Bechtel Corporation
British American Tobacco
Center for Corporate Strategy
Department of Transport, the Environment and the Regions
US Drug Enforcement Agency
Electronic Data Systems (EDS)
Europol
FBI
UK Home Office
HM Customs and Excise
Interpol
UK Ministry of Defense
UK National Crime Squad
UK National Criminal Intelligence Service
Northern Ireland Office
Shell International
Nigerian Ministry of Justice and High Commission
Pinkertons Detective Agency
Romanian Ministry of Defense
Serco
Sun Microsystems
Time Magazine
Unilever
AMP Financial Services Corp


LENS was in feite een geesteskind van Michael Gorbachov, gelanceerd in oktober 2000. Hij definieerde het doel als: "Het samenbrengen van invloedrijke leiders, vertegenwoordigers van de zakenwereld en de wetenschappelijke wereld, om een actieagenda te bespoedigen over de moeilijke zaken die invloed hebben op ordedienstenen en nationale veiligheid in de 21ste eeuw."
Deze machtige mix van overheidsorganen en big business kwam dus samen op een vierdaagse LENS Global Forum in juni. Hoewel het forum erg weinig media- aandacht kreeg, was de agenda van het forum van massaal wereldbelang.


Sir Paddy Ashdows, de voorzitter van LENS, ooit een hevig tegenstander van Star Wars tijdens Ronald Reagan, is nu een hevig voorstander geworden van het National Defense System (NDS). Waarschijnlijk werd hij dan ook hartelijk bedankt door de vertegenwoordigers van Lockheed Martin (LM) , die aanwezig waren op het forum.
LM is een Amerikaanse ruimtevaart en rakketen -bedrijf dat mee heeft gewerkt aan het Britse Trident rakketen -programma.
Als Georges Bush de internationale bezorgdheid over de uitbreiding van National Defence System in de wind blijft slaan, zal de ‘Missiles and Space' van Lockheed Martin (LMMS) één van de grote winnaars zijn.
Lockheed is zelf een belangrijke leverancier van Boeing, die op zijn beurt de belangrijkste leverancier van het NMD programma is.

Sir Paddy Ashdown (die kort nadien tot de House of Lord werd benoemd) maakte een aantal interessante opmerkingen over het betrekken van de bedrijfswereld in de toekomstige veiligheidsstrategieën, niet alleen in de opbouw ervan, maar ook in de formulering evan.
"We have to start think quite radical. In the past you've ensured security through the institutions of the nation state but if power has migrated beyond the nation state… we have to think about new ways of doing that. … We must also strive to bring public and private institutions together to help in generating ideas and providing solutions to the many security challengers we face internationally"

Een brief van Tony Blair aan het Forum bevestigde deze mening.
"We are facing new and growing threats which are challenging not only our national ways of live but also the greater international order…Creating strategies requires not only international and inter-agency collaboration but also greater public-private co-operation."

Uiteraard werkte dit heel wat bezorgdheid op bij waarnemers, niet in het minste omdat de LENS bovendien in nauwe associatie werkt met de tweede grootste tabaksbedrijf: British American Tobaco (BAT).

Als grote sponsor van het Forum, stond het logo van BAT op alle forumpapieren. BAT kreeg ook heel wat spreekruimte: directeur Neil Withington mocht tijdens de conferentie naast Lord Robertson (algemeen directeur van de NAVO), en rechter Willian Webster, (voormalig directeur van zowel de FBI als de CIA) spreken. Tenslotte zat David Burrill (hoofd van BAT's veiligheidsdepartement), in de 10 koppige LENS adviesraad die verantwoordelijk was voor de sturing van de agenda van het forum. Ook John Abbot, algemeen directeur van UK's Criminal Intelligence Service en Raymond Kendall, secretatis generaal van Interpol zaten in die adievsraad.

BAT vertegenwoordigers waren de eerste dag van het forum aanwezig op de vergadering over ‘Smokkel'. Zelf werd BAT in 2000 verdacht van betrokkenheid van tabakssmokkel van eigen sigaretten in Europa, de VS, en Latijns Amerika. Aanvankelijk werd elke betrokkenheid ontkend.
In Europa werd de sigarettensmokkel op touw gezet om Europese regeringen te temperen i.v.m de stijgende tabakstaksen. Omdat er op de zwarte markt zoveel wordt gesmokkeld, was BAT ‘verplicht' om zelf, naast zijn concurrenten, zowel op de zwarte als op de officiële markt aanwezig te zijn. Frappant is dat het forum in nauw samenwerkingsverband georganiseerd werd met een tabaksbedrijf, dat nog steeds een fraudezaak lopende heeft tegen hem. Maar dat scheen de aanwezigen niet te storen

Maar ook andere organisaties, die lijfelijk minder aanwezig waren op het LENS forum, hebben hun invloed. Spearhead PGI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de enorme wapenshow, die nu september wordt georganiseerd in de Londense Docklands, is daar zo'n voorbeeld van. Het "Defense Systems and Equipment International (DSEi) Arms Trade Show" zorgde in 1999 voor heel wat controverse toen de verkoop van anti- persoonswapens aan het licht kwam (hetgeen direct in overtreding is met het Engelse Land Mines Act).
Een Roemeens staatsbedrijf ‘Rom Technica' maakte daar reclame voor de mijnen. Door de klachten van de actiegroep ‘Campaign Against the Arm Trade', werd er een onderzoek ingezet door HM Customs and Excise. Vreemd genoeg waren zowel vertegenwoordigers van het Roemeens Ministerie van Defensie als HM Customs and Excise aanwezig op het LENS Global Forum.
De DSEi wapenmarkt in de Londense Docklands zal heel wat anti-wapenhandel activisten aantrekken. De manager van Spearhead PGI, Susan Crouch, vond dan ook dat het omgaan met politieke activisten een punt was dat op de agenda van LENS paste.
In een serie van vergaderingen die ‘Dangers and Drivers' heetten, werd besproken hoe ‘veranderingen in maatschappelijke groepen en sociale interacties eerder gebaseerd op popularisme, dan gebaseerd op gevestigde politiek, beschouwd kunnen worden als bedreigingen voor orde en stabiliteit."

Het LENS Global Forum hief een tipje van de sluier op van een politieke agenda, die de betrokkenheid van de privé-sector in internationale veiligheidsvraagstukken aanmoedigt. Degenen die deze agenda in vraag durven stellen, worden beschouwd als ‘een bedreiging voor de orde en de stabiliteit' , en zullen zonder twijfel ook zo behandeld worden…