arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onze democratische rechten afdwingen voor 19 oktober
by lydie neufcourt Tuesday September 04, 2001 at 09:36 PM

De rode zone in Gent, waar elke betoging verboden is op 19 oktober, is veel groter dan die in Genua. Die ernstige aantasting van de democratische rechten, wil men verborgen houden.

Onze democratische rechten afdwingen voor 19 oktober

Op 19 oktober gaat er in Gent een Europese top door. Betogen mag alleen onder ernstige beperkingen. Een reactie van Lydie Neufcourt, politiek secretaris van de PVDA in Gent.

« De rode zone in Gent, waar elke betoging verboden is op 19 oktober, is veel groter dan die in Genua. Die ernstige aantasting van de democratische rechten, wil men verborgen houden. Betogen mag alleen tussen 14u en 20u30 op vrijdag 19 en alleen in een heel klein deel van de stad, bij een park. Een reservaat voor antiglobalisten, daar wil Verhofstadt ons insteken, zoals de indianen in Amerika. Dat kunnen we niet aanvaarden.

De overheid wil zelfs scholen en uniefs en kinderkribben sluiten die dag, misschien zelfs bedrijven! Wij vragen scholieren en syndicalisten trouwens om ons op de hoogte te brengen als zij daar weet van krijgen. Wij willen geen Fort-Gent, wij willen een open Gent. We moeten vechten voor het recht op betogen in heel de stad tijdens de top. Een brede infocampagne is daarvoor nodig want het verbod is op een heel vervormde manier in de pers gekomen.

Syndicalisten, verenigingen, studenten moeten niet wachten tot de dag van de top om dat betogingsrecht af te dwingen. Dat moet nu gebeuren, alle acties in die zin zijn even belangrijk als die van 19 oktober zelf. Dat is de les van het succes van Genua: informatie, mobilisatie en actie, voor, tijdens en na. We moeten de meest verscheiden acties bedenken: informatie volksvergaderingen, juridische stappen tegen het verbod, betogen..."

rode zone
by atf Tuesday September 04, 2001 at 09:51 PM

Kan er nu iemand eens uitleggen waar die rode zone zal zijn, dan kan er een plan worden getekend van die rode zone, dank u.