arch/ive/ief (2000 - 2005)

Snelrecht voor cassatie
by Mara Tuesday September 04, 2001 at 01:39 PM

Mark Forrester, de Engelsman die tijdens Euro 2000 volgens het snelrecht werd vervolgd, heeft bij het Hof Van cassatie beroep aangetekend tegen zijn veroordeling door het Brussels hof van Beroep in april van dit jaar.

Mark Forrester, de Engelsman die tijdens Euro 2000 volgens het snelrecht werd vervolgd, heeft bij het Hof Van cassatie beroep aangetekend tegen zijn veroordeling door het Brussels hof van Beroep in april van dit jaar.
Het beroep wordt vandaag door Cassatie behandeld. Forrester werd door het Hof Van Beroep tot een celstraf van 6 maanden, waarvan 1 maand effectief veroordeeld en een boete van 20.000 frank.
Volgens de advocaat van Forrester werd het beroep aangetekend omdat het arrest manifeste fouten bevat. Forrester werd veroordeeld op basis van een politie getuigenis. Hij zou een andere politieagent hebben geslagen. Maar ... de geslagen politieagent is niet gekend.
Er bestaan videobeelden van de gebeurtenissen, waarop niet te zien is dat Forrester iemand slaat.
Niettemin achtte de rechter het ‘niet onwaarschijnlijk dat de Engelsman schuldig is aan de feiten'.
Cassatie zal nu ook moeten nagaan of de rechten van Forrester al dan niet geschaad werden.


Dit is een belangrijk proces, omdat de overheid zal trachten de anti-globalisten op basis van slappe feiten of getuigenissen te veroordelen via het snelrecht. Het snelrecht werd in Zweden hard toegepast na de gebeurtenissen in Goteborg. Velen werden veroordeeld op basis van scheve getuigenissen. Een jongeman van 20 werd tot een jaar veroordeeld omdat een politieman hem zag ‘zwaaien naar een andere activist', hetgeen als bewijs moest dienen dat de jongeman één van de organisatoren was van het geweld.
Minister Verwilghen zei enkele weken geleden in Humo dat hij het snelrecht wilde ‘verfijnen'. Hij sprak met lof over het goed werkende snelrecht in het buitenland, waardoor ook Zweden hard heeft kunnen optreden tegen de activisten in Goteborg.
Op Leuven markrock liep er een procureur met een biepertje rond, die elk moment kon opgeroepen worden door de politie om het snelrecht toe te passen, indien nodig. .

Zorg er dus voor dat je nooit alleen loopt in een betoging of actie, dat je vrienden en kameraden een tegen-getuigenis kunnen geven indien nodig. Dit om je te behoeden van valse politie getuigenissen en andere democratische rechtenschendingen.
Tenminste, als je vrienden ook niet worden veroordeeld.