arch/ive/ief (2000 - 2005)

De kwaliteitspers slaat weer toe...
by Jan Dumolyn Tuesday September 04, 2001 at 09:49 AM
jan.dumolyn@rug.ac.be

De Standaard slaagt erin over het Brugse manifeest een hele bladzijde te publiceren zonder één woord over de inhoud. 'Antiglobalisten' krijgen van de pers enkel vragen over 'geweld'. Wij zouden liever ook eens over het structurele maatschappelijke geweld willen spreken.

Onderstaand artikel uit De Standaard is een typisch staaltje van de berichtgeving over de zogenaamde 'antiglobalisten', zoals we die de laatste weken hebben gekend. Ook een 'kwaliteitskrant' als De Standaard slaagt er in om naar aanleiding van het manifeest in Brugge een hele pagina interview met hoofdcommissaris Bliki van de federale politie te plaatsen, plus onderstaand artikeltje, waarvoor ze mij ook hadden opgebeld.

Wat valt natuurlijk weer op? GEEN WOORD OVER DE INHOUD... Allerlei ditjes en datjes over het parcours, het merk auto waarin de excellenties worden vervoerd enzovoort, en de aankondiging dat de 'antiglobalisten' 'hun eisen' aan Annemie Neyts zullen overhandigen. Wat die eisen dan precies mogen zijn, interesseert blijkbaar de pers niet. Wel werd ik tien minuten ondervraagd over ... het geweld. Het enige waar men onze beweging nog altijd tot reduceert. Een hele uitleg over de omkadering, vreedzame actietechnieken, conflictbemiddeling enzovoort was blijkbaar niet genoeg. 'Jamaar', zei de pientere Standaard-journaliste ten slotte, 'Kunt u eigenlijk wel absoluut garanderen dat er geen geweld zal zijn?'...


Annemie Neyts praat met antiglobalisten
Brugge wordt geen belegerde stad
Van onze redactrice
Inge Ghijs
04/09/2001

©fdm
BRUSSEL -- Op donderdag en vrijdag komen de EU-ministers van Buitenlandse Handel samen in Brugge. De antiglobalisten zullen tegelijkertijd luid, maar vreedzaam hun eisen laten horen. Annemie Neyts, staatssecretaris van Buitenlandse Handel, zal een delegatie ontvangen. ,,Wij gaan de discussie met de antiglobalisten niet uit de weg.''


Brugge bijt eind deze week de spits af. Op donderdag en vrijdag 6 en 7 september vindt daar de eerste EU-vergadering plaats onder het Belgisch voorzitterschap. De Europese ministers en staatssecretarissen van Buitenlandse Handel zullen er de ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in november in Qatar voorbereiden.

Voor de Belgische antiglobaliseringsbeweging en de politie betekent het een eerste test. Want donderdagavond plannen progressieve groeperingen een actie tegen de globalisering van de economie. Het Manifeest begint om 19.30 uur op 't Zand. Via de Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Niklaas Desparsstraat, Kraanplein, St.-Jansplein, Boomgaardstraat, Predikherenstraat en Minderbroederstraat, gaan ze naar het Astridpark. Daar worden toespraken gehouden door Eric Goeman (Attac), Marc Maes (11.11.11) en Luc Vanneste (ABVV). Mong Rosseel en The Portables zullen er optreden.

Maar vóór de betoging begint, ontvangt Annemie Neyts, staatssecretaris van Buitenlandse Handel en gastvrouw van de EU-top, een delegatie van tien mensen van de antiglobaliseringsbeweging. Het is de eerste keer dat een Belgisch politicus hun eisen in ontvangst zal nemen.

,,Wij willen de discussie met de antiglobaliseringsbeweging niet uit de weg gaan'', zegt Hubert Cooreman van het kabinet van Neyts. ,,We zullen ook een delegatie van Oxfam België ontvangen naar aanleiding van hun prentkaartenactie voor een eerlijke wereldhandel.''

De informele Europese top begint op donderdag 6 september om 19.30 uur met een diner. Met audi's worden de excellenties vanuit Zaventem naar Brugge gebracht. ,,Een Belgische invoerder van Duitse auto's stelt die voor de duur van het Belgisch voorzitterschap ter beschikking van de overheid'', zegt Cooreman.

Vrijdag om 9.30 uur begint in het Provinciaal Hof de raadszitting. Omdat de ministers op loopafstand logeren, zal er weinig transport binnen de stad nodig zijn. Rond 13 uur zal de top afgelopen zijn.

De ministers zullen dus al lang weer naar huis zijn als 's avonds de rechtse beweging Nationalisten tegen Globalisering zal betogen. Ze vertrekken van 't Zand en gaan via de Noordzandstraat, Geldmunstraat, Kuipersstraat, Niklaas Desparsstraat, Vlamingstraat, Academiestraat naar het Jan Van Eyckplein. Waarom twee betogingen? ,,Diegenen die op vrijdag opstappen zijn zelfs nog rechtser dan het Vlaams Blok, daar willen wij geen contact mee'', zegt Jan Dumolyn van Attac Brugge.

,,Ondanks de betogingen zal Brugge geen belegerde stad worden'', zegt de Brugse commissaris Alain De Laender. ,,We hebben twee veiligheidszones gemaakt rond De Burg en De Markt. Het Provinciaal Hof ligt daar midden in. Maar de mensen die er wonen kunnen gewoon door. Er zijn geen pasjes of georganiseerde controles voorzien. Het is alleen een zone waar de betogers niet mogen komen, maar dat is in overleg met de antiglobaliseringsbeweging zo afgesproken.''

Die verwacht tussen de 500 en 1.000 mensen. Vooral uit Brugge, maar ook een aantal delegaties van buitenlandse organisaties. De Brugse afdeling van Agalev en SP hebben het platform ondertekend en ook het ABVV zal aanwezig zijn.

Langs het parcours van de betoging zal vanaf 16 uur een parkeerverbod gelden. Ook het verkeer zal worden beperkt. Maar de politie zal het principe van Euro 2000 toepassen. De Laender. ,,We zullen duidelijk in de straten aanwezig zijn maar in gewone niet-provocerende kledij. We willen twee fundamentele rechten respecteren: de vrijheid van vergaderen en de vrijheid van meningsuiting. We zullen de betoging begeleiden en beschermen.''

De antiglobalisten zullen zelf voor omkadering zorgen. Zo'n 40 mensen afkomstig uit verschillende organisaties die het platform onderschreven, zullen via technieken van conflictbeheersing vermijden dat het tot confrontaties komt. ,,Maar natuurlijk kan ik niet garanderen dat er geen geweld zal worden gebruikt, en dat wil ik ook niet. Ik ben het gezeur over geweld beu. Als de boerenbond betoogt zeurt men daar toch ook geen weken op voorhand over?'', zegt Dumolyn.

SObere maaltijd voor EU-top
by Jan Dumolyn Saturday September 08, 2001 at 03:06 PM

Op de voorpagina van DS toch nog een fotootje over de btoging, met als vermelding dat er 700 deelnemers waren.
Tiens, die avond zelf kwamen de flikken ons zeggen dat er 1500 waren.

Wat lezen we dan wel in De Standaard? Een heel artike

Persanalyse: sobere maaltijd voor EU-top
by Jan Dumolyn Saturday September 08, 2001 at 03:19 PM

Op de voorpagina van De Standaard toch nog een fotootje over de betoging, met als vermelding dat er 700 deelnemers waren.
Tiens, die avond zelf kwamen de flikken ons zeggen dat er 1500 waren.

Wat lezen we dan wel in De Standaard? Een heel artikel over het menu dat de excellenties in Brugge voorgeschoteld kregen. Ik bespaar u de bisque d'hommard en de ganzenleverpaté's, overgoten met de meest uitgelezen wijnen waarvan de kosten enkel werden overtroffen door die van de compleet overbodige aanwezigheid van 500 krantenlezende en kaartende politieagenten (zo bericht Het Nieuwsblad).
Een goed idee voor zo'n volgende bijeenkomst over buitenlandse handel: zet de ministers eens de gemiddelde maaltijd voor van twee derden van de werelbevolking. Dat zou pas een echt neoliberaal menu zijn.

De Morgen focust dan weer op de aanwezigheid van SPA en Agalev en de discussies waartoe dit aanleiding geeft binnen de beweging. Die krant had als verdienste dat ze het meest op de inhoudelijke kant van de zaak zijn ingegaan.

Het Nieuwsblad is vrij positief en bericht vooral op de regionale Westvlaamse pagina's (zie ook http://www.nieuwsblad.be).

Het Laatste Nieuws titelt 'Rellen blijven uit op betoging antiglobalisten'. Jammer toch... Je verwacht dan eens een goede rel van die 'antiglobalisten' en dan doen ze toch wel niets zeker. Positief in de berichtgeving van HLN is wel dat er een aantal 'gewone mensen' aan het woord zijn gelaten. Er waren veel Bruggelingen van alle lagen en leeftijdsgroepen van de bevolking aanwezig. Nog honderden anderen kwamen langs het traject staan kijken en velen onder hen sympathiseerden met het manifeest. Ook het lokaal veel gelezen Brugs Handelsblad en het VRT- en het VTM-nieuws interviewden vooral zulke mensen, en ook jonge activisten.

De beweging groeit en criminalisering, marginalisering noch recuperatie zullen daartegen voldoende zijn.