arch/ive/ief (2000 - 2005)

d14 Leuven - verslag vergadering 27-08-01
by Koen Thursday August 30, 2001 at 12:45 AM
0473/41.52.02 Leuven

Verslag van de 2e vergadering van d14 Leuven ter inspiratie voor andere lokale groepen.

d14 Leuven

Verslag van de vergadering van 27/08/01

1. Deelname aan debat op ROB (lokale TV - regionale omroep brabant).

 Wij werden telefonisch uitgenodigd om deel te nemen aan een debat over de minitop en de antiglobaliseringsbeweging en dit op donderdag 30/08/01 (opname), weekend 1-2/09/01 uitzending.
 Er werd gevraagd iemand af te vaardigen die aanwezig was in Göteborg en/of Genua.
 David was daar en wil ons vertegenwoordigen. Er is algemene instemming en er wordt dadelijk telefonisch contact opgenomen met ROB. Daaruit blijkt dat enkel Magda Aelvoet aan de andere kant van de tafel zal zitten. Het item zal slechts ± 10 minuten aan bod komen. Leo geeft David de tip zich niet te laten inpakken door Magda, die zoals alle beroepspolitici graag debatten monopoliseert.
 Wij willen voldoende de inhoud van ons protest aan bod laten komen en niet enkel over het geweld spreken.
 Er kunnen ook mensen van onze D14-groep meegaan om als publiek te fungeren. Er worden afspraken gemaakt om met wie wil al wat vroeger samen te komen om de zaak nog wat voor te bereiden.
 Als het enigszins kan maakt David op het debat ook al wat publiciteit voor onze groep en voor de betoging van 14 september.
 Wie neemt het debat op video op voor wie het noodgedwongen zou moeten missen en voor het archief? We moeten dit zeker ook even kort evalueren op volgende vergadering.

2. Pamflet en mobilisatie voor de betoging van 14 september (wat tegelijk ook de algemene bekendmaking van D14 inhoudt).

 Dit pamflet is het belangrijkste mobilisatiemiddel voor D14 en voor de betoging van 14/9 naar het ruime publiek toe. Het moet dus zo snel mogelijk klaar zijn.
 Een pamflet moet opvallen en aanspreken op het eerste gezicht. De lay out is dus belangrijk. Els is bereid om hieraan te werken.
 We opteren voor een recto-verso met op de voorkant de volgende elementen:
 Titel. Het is belangrijk dat die dadelijk aanspreekt. Naar analogie met Genua is er snel concensus rond: ‘Zij zijn met 15, wij met 350 miljoen !’ met als ondertitel ‘Een andere wereld is mogelijk’.
 Daaronder komt een illustratie
 Dan de 4 à 5 belangrijkste eisen uitgedrukt in enkele woorden, duidelijk maar zo positief mogelijk uitgedrukt.
 Daaronder de aankondiging van de betoging: datum, uur, plaats
 Daaronder het nieuwe GSM-telefoonnummer (zie verder) van D14 Leuven
 En ergens ook duidelijk het logo van D14 nationaal (eventueel aangevuld met een gelijkaardige stilering van Fonske?)
 Over de inhoud van het pamflet werd vorige vergadering al uitgebreid gediscussieerd en er werd al een beperkte consultatie gehouden via e-mail. Er bestond dus al een zekere consensus. Toch worden nog enkele bemerkingen gegeven.
 Er wordt weinig gesproken over milieu en veel over mobiliteit. En er wordt veel aandacht gegeven aan het sociaal aspect (vnl. tegen privatiseringen) en veel minder aan milieuschadeeffecten en alternatieven.
 Moeten we de inhoud niet meer richten op lokaal herkenbare thema’s? (Indien we dat zouden doen dan toch niet zonder ze telkens te kaderen in het geheel.). Idem voor populaire thema’s die gemakkelijk inslaan bij de mensen (dioxinecrisis, hormonenvlees, moord op Van Noppen, genetisch gemanipuleerde organismen, verkeersslachtoffers, enz…).
 De belangrijkste eisen die uit de pamflettekst te distileren zijn komen best opvallend in een apart kadertje (wordt indien mogelijk opgevangen op de voorkant, zie hoger).
 Kommentaren op en suggesties voor de inhoud moeten sito presto doorgemaild. De eindredactie gebeurt donderdag door Peter en David.
 De affiche zal gemaakt worden op basis van de voorkant van het pamflet maar dan op A3.
 Wanneer het pamflet, dat gemaakt zal worden in een Word-versie, klaar is zal het via e-mail doorgestuurd worden naar iedereen. Zo kan iedereen er al dadelijk zelf kopiëren en verspreiden waar hij wil vooraleer er een algemene voorraad wordt aangemaakt.

3. Contactname met D14 Leuven

Vanuit D14 Nationaal werd gesuggereerd van een nieuwe GSM aan te schaffen voor D14 Leuven met de formule van Proximus Pay en Go. Dit toestel zou dan met een beurtrol kunnen circuleren binnen de groep zodat iedereen een periode (week) de verantwoodelijkheid draagt voor de contacten die van buitenaf naar ons toe komen. Dat wil zeggen dat die persoon moet willen optreden als vertegenwoordiger/woordvoerder van D14 Leuven. Wie dat wil doe moet dus op de hoogte blijven van het geheel en zich inhoudelijk zo goed mogelijk voorbereiden. Hij moet ook zo vlug mogelijk via e-mail de andere mensen op de hoogte brengen van eventuele contacten en hoe die verlopen zijn. Bij belangrijke beslissingen is het uiteraard aangewezen eerst met zoveel mogelijk mensen van de groep te consulteren. Voor de mensen die geen eigen e-mailadres hebben moeten we zo snel mogelijk een vlotte communicatiemethode trachten te ontwikkelen.

4. Acties op 15 september

Een anarchistisch collectief plant een vrij grote actie op zaterdag 15 september, onder de titel ‘Reclaim the street’.
Nico en Manuel probeerden contact te leggen om tot enige vorm van coördinatie te komen maar dat verliep erg moeilijk. David zegt het probleem ook te kennen maar meent te weten dat er binnen die groep toch wel mensen zijn die met die radicale afwijzing nogal in hun maag zitten. Hij probeert dus verder om een positief contact te leggen.
De actie zal eigenlijk een militante/feestelijke straatbezetting zijn waarbij zij ook graag het officiële afscheidsbuffet van de minitop zouden hinderen/beletten. Naar het schijnt kunnen zij beroep doen op een aanzienlijke groep anarchisten en ongeorganiseerde jongeren uit het Leuvense en op een aantal gelijkaardige groepen uit het buitenland. Zij maken o.a. werk van een persteam, een veiligheidsteam, een legal team.
Voorlopig willen zij dus niet samenwerken met D14 maar op termijn is coördinatie misschien wel mogelijk.
Wij vinden eenheid binnen de grote antiglobalisatiebeweging/mobilisatie tegen dit soort Europa, zeer belangrijk. Ook al betreft het een actie(groep) die zich niet wil inschakelen binnen een algemene coördinatie toch willen wij er ons niet van distantiëren. Als D14 roepen wij wel niet op tot deelname en we zullen er ook niet als D14 aanwezig zijn maar we kunnen het wel vermelden en er individueel aan deelnemen.

5. Kunstenaars actief in de antiglobaliseringsbeweging

Vincent wil hier in de buurt, nationaal en internationaal kunstenaars bij elkaar brengen rond antiglobaliseringsstrijd.
In de platformtekst van D14 staat (op p.2) ‘De bevolking heeft recht op cultuur …’ maar ‘hoe kunnen de gewone burgers deelnemen aan het democratisch debat zonder toegang tot cultuur en informatie?’
Met deze paragraaf als uitgangspunt wil Vincent een inleidingstekst maken die kan dienen als werkdocument voor de start van een zoektocht naar een label voor kunstenaars die zich verzetten tegen de kapitalistische globalisering.
Voor wat de muziek betreft bestaat er al een alternatieve wereld/circuit.
Het moet mogelijk zijn om ook in andere cultuurexpressies zo’n groepen bij elkaar te brengen.
Vincent coördineert met Manuel die hem technisch kan helpen om zijn tekst via e-mail en website bekend te maken. Dit initiatief lijkt immers zeker iets dat op nationaal niveau moet/kan worden uitgewerkt. Onze lokale groep is daar niet voldoende bewoegd/sterk/uitgebreid voor.

Tomas merkt op dat Vincent niet alleen staat met zijn ideeën.
Ook in Tienen bestaat er een groep artiesten/muzikanten die rond/tegen globalisering willen werken.
Ook zij zoeken naar middelen om cultuur in deze strijd te integreren.
In buurthuis De Grimas in Tienen wordt gewerkt aan een muzikaal alternatief project. Zij willen zeker de toegankelijkheid van cultuur voor zeer ruim publiek verhogen.

6. Financies

Voorlopig wordt er enkel op gewezen dat iedereen zijn onkostennotas en/of betalingsbewijzen moet bijhouden. Nico centraliseert inkomsten en uitgaven.
Volgende vergadering komen we terug op de inbreng die van iedereen (elke organisatie) gevraagd wordt.

7. Contacten met andere groepen

Manuele nam contact met volgende groepen:
 Vakbondsmensen …
van BBTK en van de ABVV-delegatie van Bosh in Tienen
van ACV (LBC); zij willen voorlopig nog geen standpunt innemen
van ACLVB (enkel eerste contactname met uitleg)
Denis sluit hierbij aan : ook hij had contacten maar daaruit bleek dat het waarschijnlijk te laat is om de vakbonden (top) nog van gedacht te doen veranderen en te laten meewerken met D14.
 Buurtwerken : willen (voorlopig?) niet vermeld worden op publicaties van D14 maar willen misschien wel meewerken aan acties en mobiliseren.
 Leren Ondernemen : zij hebben nog angst voor de harde politieke geladenheid van D14
 Solidair (een pluralistische maar progressieve vrijgezellenvereniging) : zij werken voor cultuurspreiding en emancipatie van minderheden. Het maatschappelijk aspect van D14 zien zij wel zitten (info, materiaal, debat, film, …) maar de harde politiek schrikt hen af.
 De (internationale) Fietsersbond : zij zullen contact onderhouden via de Leuvense afdeling.
 Partijen.
De VU zal volgende vergadering poolshoogte komen nemen en daarna een standpunt innemen.
Agalev zal niet mee oproepen tot actie
 Verder kondigde Manuel onze actie aan via websites en e-maillijsten

Guy had contact met
 De Wereldwinkels. De aandacht voor onze vraag wordt bemoeilijkt door de vrij rigiede manier van werken binnen de wereldwinkels. Zij komen maar om de maand samen (om de 2 maand in een coördinatie met de 5 WW uit de regio Leuven). Zij willen wel formeel de goedkeuring van zo’n vergadering vooraleer zij in een initiatief als het onze instappen. Dat maakt het niet gemakkelijk.
Er wordt afgesproken om zo snel mogelijk met informele contacten te werken die gevoelig kunnen zijn voor het belang van de problematiek.

Koen had contact met
 Een medewerkster van Elcker-Ik Leuven die ook verantwoordelijk is voor Aardewerk, een beweging voor radicale ecologie, en voor de Voedselteams, mensen die gezonde voeding aankopen direct bij de producent maar die ook ecologisch en maatschappelijk bewust willen leven.
Zij wil meer inlichtingen en zal het vanaf maandag 3 september in deze drie groepen ter sprake brengen.
 Een verantwoodelijke van Wervel, werkgroep voor verantwoorde en ecologische landbouw. Wervel is zeer intensief bezig met strijd tegen genetisch gemanipuleerde organismen. De man antwoordde voorlopig enkel dat hij in september 3 weken in Midden-Amerika zit. Koen vraagt naar een vervangende contactpersoon.
 Op de vergadering van D14 Brussel (die ook langzaam evolueert naar een nationale coördinatie) vroeg een studente uit Louvain-la-Neuve wat er nu eigenlijk gepland was voor de beide Leuvens.
In L-l-N was er dus blijkbaar voorlopig (?) niets gepland. Zij was blij met het Leuvens initiatief en suggereerde steun en deelname vanuit L-l-N. Koen houdt contact.

In het algemeen kunnen we nog zeggen dat het zeer belangrijk is zo vlug mogelijk zo veel mogelijk mensen bij onze groep en bij onze activiteiten te betrekken. Mensen stappen minder gemakkelijk op een wagen die al lang en al snel aan het bollen is zonder dat zij mee de richting kunnen bepalen. ‘Uitdagingen 2001’ blijft ons platform voor toetreding tot D14 maar als dat niet lukt willen wij ook daarbuiten liefst zo goed mogelijk coördineren.

8. D14 Website

Wij krijgen een lokale pagina gelinkt aan de nationale D14 website ( http://www.d14.be )

9. Scholierenstaking

Hoewel er vorige vergadering een zekere eensgezindheid was over het mobiliseren voor een scholierenstaking op 14 september werden bij dit voorstel nu toch enkele ernstige bedenkingen gemaakt en alternatieve suggesties gedaan.
Bij nader toezien lijkt het voor een aantal mensen toch nogal hoog gegrepen om tijdens de tweede week van het schooljaar al een staking uit te roepen. De inschatting van de bereidheid vanwege de scholieren zelf is niet voldoende uitgebreid kunnen gebeuren. Voorlopig was er sprake van een vrij beperkte contactgroep in een aantal scholen. Daarom wordt er gevraagd daar toch voorzichtig mee om te springen en pas met dit plan door te gaan als we voldoende zekerheid hebben (hoewel dat natuurlijk nooit echt kan voorspeld worden). Als wij oproepen of hen aanmoedigen voor zo’n actie hebben wij ook een zekere verantwoordelijkheid tegenover hen ook al beslissen zij uiteindelijk zelf.
We moeten ook nadenken of we later op het jaar niet meer kans maken met zo’n initiatief. Als het nu zou mislukken krijgen we die kans waarschijnlijk niet meer.
Daarom wordt gekozen voor de volgende werkmethode. Wie al contacten had onderhoudt die uiteraard en werkt met die mensen verder. Tijdens de eerste week van het schooljaar delen we een gezamenlijk pamflet (dus van D14) uit waarin het belang van deze beweging wordt uitgelegd, waarin de scholieren worden aangespoord om daarover in hun school een werking op te zetten en waarin zij uitgenodigd worden voor onze betoging maar ook voor een vergadering met ons (D14 Leuven) ergens in het eerstvolgend weekend. Zo/Daar zullen wij terdege kunnen peilen naar de bereidheid van een voldoende aantal scholieren om eventueel toch nog met de staking door te gaan. Anders zoeken we samen naar het best mogelijke alternatief.

10. Andere acties in het kader van de Eurotops en D14

Er wordt opgeroepen om deel te nemen aan de acties op 6 september in Brugge.
Wegens het late uur wordt er voor informatie over deze en andere activiteiten verwezen naar de website of naar e-mailberichten uit het circuit.
Dat geeft de kans om nog eens op te roepen om zeer veel te communiceren via die e-mail. Het is goedkoop en zeer gemakkelijk. Het is van het grootste belang in dit soort samenwerking dat wij van alle vorderingen of problemen goed op de hoogte blijven. Maak dus ook liefst tussentijdse verslagjes van dingen die je onderneemt (en niet alleen als je de D14 GSM bij je hebt).


Volgende vergadering WOENSDAG 5 SEPTEMBER om 20.00 u in de MASEREELCLUB

Verslag: Koen

Informatie.
by jan dumolyn Thursday August 30, 2001 at 10:30 AM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Kan iemand mij melden wie er allemaal lid is van D14 Leuven?

Was het ook niet beter geweest eerst de anarchisten te contacteren alvorens dit op te richten, vermits zij al veel langer bezig waren met organiseren?

Kunnen de anarchisten mij vertellen waarom ze precies niet willen meedoen?

Dank u.

Lees het verslag
by han Thursday August 30, 2001 at 10:46 AM

Het is al tof dat een dergelijk verslag zich op de website bevindt.
Mischien is het iets te dedetailleert, maar bon, ik vond het alvast leuk om te weten wat er in Leuven te gebeuren staat.

En de goede lezer kan er alleen maar uit opmaken dat "samenwerken" contacten zoeken zeker hoog op de agenda staat van de mensen in Leuven.

Wie er al dan niet als organisatie inzit maakt eigenlijk niet zoveel uit. D14 is een vrij organissch gegeven,... wie wil aansluiten kan dat doen, bovendien is het eigenlijk nog in oprichting ;-)))

???
by the way Friday August 31, 2001 at 12:41 AM

Kan iemand mij melden waarom Jan Dumolyn wil weten wie er allemaal precies in D14-Leuven zit ?

Kan iemand mij melden waarom Jan Dumolyn nooit eens iets positiefs weet te schrijven ?

d14 leuven
by manuel Saturday September 01, 2001 at 02:27 PM
cr33496@chello.be

D14 leuven

waarom is het belangrijk om te weten welke bewegingen er zijn in Leuven .
Komt zelf ééns kijken , ook de staat leest mee gebruikt u verstand best man .
OOk de anarchisten ze zijn welkom ,we hebben ze uitgenodingd op de éérste bijeenkomst als ze niet willen wie zijn we dan om te zeggen dat ze moeten komen .
Elke mens ,elke beweging , is vrij is leuven .
beste Jan we moeten er vanaf stappen om onze wil wet te laten worden .
Dat heb ik geleerd van Genua iedereen zijn inzet is belangrijk .
groeten manuel ( één arbeider vanuit Leuven )

positieve energie
by Jan Dumolyn Saturday September 01, 2001 at 03:12 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Interesse hoe breed het comité in Leuven is, om zo onze eigen positie mee te bepalen, kameraad "???"
Waar het mij en vele anderen over gaat, is dat de beweging tegen de neoliberale globalisering zo breed mogelijk kan mobiliseren. Dat is de enige manier om echt het verschil te gaan maken en iets te veranderen in deze maatschappij. Dat is dus de enige 'revolutionaire' weg, niet de zuiverheid van de gedachten of de confrontatie met het staatsapparaat.
Mijn kritiek is dan ook meestal gericht tegen praktijken die zo'n verbreding verhinderen, en enkel mensen uit heel specifieke hoeken hebben daar blijkbaar last mee, al posten ze vaak anoniem opdat het zo niet duidelijk zou zijn welke heel particuliere belangen ze verdedigen... Dat trek ik me echt niet aan hoor. Ik weet dat ik hier de opinie vertolk van een heel groot deel van de beweging, van wie er misschien minder de typische Indymedia-bezoekers zijn. Dit is dus een politieke discussie en die zullen we blijven voeren. Als ik al niet meer mag vragen wie er in een comité zit. Asjeblieft he zeg!

Ik schrijf ook veel positieve dingen :-) Hier nog iets positiefs: de voorlopig definitieve lijst van deelnemende organisaties aan de betoging in Brugge.

ABVV West-Vlaanderen, Agalev-Brugge, Attac-Brugge, Brugse jongeren tegen racisme, 11.11.11-Brugge, KP-Brugge, ABVV-jongeren Brugge, vzw Truth, Oxfam Wereldwinkel Brugge, Oxfam-Somidariteit, AIB Brugge, ASPRO, SPa-Brugge, Bulldozer Netwerk Oostende, Anarchistisch Collectief Uitgezonderd, mensen uit de Westvlaamse Basisgroepen, Masereelfonds Brugge, SAP, Socialisme Zonder Grenzen, PvdA, CODEWES, Euforthepeople (Duitsland), Broederlijk Delen, SOS Kids International, Volkshogeschool Brugge, Latijns Amerikacomité, Vonk, Pax Christi.

Is dat nu niet positief? Zo'n breed platform. Nu hebben er dus ook heel wat christelijke organisaties getekend, o.a. de organisatoren van de Brugse Romero-dagen. Een bepaalde aanpak die wij in Brugge hebben, lijkt dus wel succesvol te zijn, of niet?
Ook het platform van de betoging in Luik is bv. enorm breed: wel 72 verschillende organisaties! Ik hoop van harte dat de D14-comité's overal ten lande er alsnog in zullen slagen de samenwerking met de vakbonden, de NGO's en de meer 'gematigde' bewegingen te verkrijgen.

Kameraadschappelijke groeten
Voor eenheid in de actie, maar met een open discussie vooraf.

Inhoudelijk debat
by han Saturday September 01, 2001 at 03:32 PM

Jan,

Je weet maar al te best dat heel mensen zich moelijk terugvinden in het platform van Brugge en Luik.
Het is niet voor niets dat er zich bijvoorbeeld in Luik naast het Burger forum nog een D14 comitee heeft gevormd (van S22 tot D14, dat er ook een volksforum zal doorgaan, en dat de mensen van Attac Luik zelfs door Attac Frankrijk kritiek kregen voor hun houding tegenover D14 en de acties in Brussel.

De mensen van Militant links pakken de discussie mischien niet zo goed aan, maar hebben in weze gelijk denk ik.

Waarom kunnen een aantal regeriungspartijen en vakbonden het platform ondertekenen, omdat op geen enkele manier hun politiek bevraagd.

Met D14 zijn we nu al bijna een jaar aan het werken aan die tekst, daar hebben tientallen mensen aan meegewerkt van verschillenden achtergronden.

Jou vraag om verbreding is in de eerste plaats eem vraag om aanvaarbaarder te zijn. Wel ik denk dat we dat bij D14 niet willen. We leven in een smaneleving die we "onaanvaardbaar" vinden, er komt een Europa tot stand dat "onaavaardbaar" is.
Dat willen we duidelijk stellen, met voldoendende openheid.

Als er mensen van AGALEV of SP zich kunnen vinden in wat we met D14 vertellen, dan is dat natuurlijk geen probleem.
Maar dat zou er enkel op duiden dat er ook binnen die organisatie een aantal mensen die zich niet langer kunnen vinden in politiek die deze partijen realiseren als regerings partijen.

Maar jou vraag kan enkel begrepen worden als een vraag om die scherpe kantjes uit die teksten te halen.

Het is duidelijk dat men deze beweging wil dood knuffelen,...

Maar dat wil alleen maar zeggen dat we goed bezig zijn en niet dat we er de scherpe kantjes moeten afhalen en wel integendeel.

D14leuven
by Manuel Sunday September 02, 2001 at 09:44 PM
cr33496@chello.be

Dag Jan

Mag ik u vragen wat je bedoeld met zo breed mogelijk te mobiliseren is daar ook de CVP of de VLD .
Weet je Jan ik heb agelev 2 keer gemaild en heb dan antwoord gekregen dat ze niet mee oproepen .
En als ik doen om uitleg via mail , heb gij al antwoord gekregen ik ook niet .

dat Is agelev beste jan ver van de wereld in hun groene tuin en geen open gesprek laten doorgaan met hun basis .

moet we daar op wachten .
groeten

acties anti-globalisering
by Kenneth Rumes Tuesday September 04, 2001 at 03:13 PM
kennethrumes@hotmail.com

Jullie hebben al heelwat goede ideetjes, werk verder op deze manier. SAM is een extreem-linkse organisatie die in het Antwerpse de belangen voor studenten, arbeiders en migranten probeert te verenigen en verdedigen. SAM steunt jullie acties en zal ook aanwezig zijn op de betogingen. SAM betreurt het feit dat TOBIN plots zijn eigen taks gaat tegenspreken en voor de globalisering gaat pleiten. Nog maar eens het bewijs dat de burgerij en de media proberen onze brede beweging te breken op allerlei manieren. We mogen nu niet versagen en tonen waarom ons kleine landje op de wereldkaart staat. Het protest moet weerklinken in de hele Europese unie.
Toen ik gisterenmorgen naar de stempelcontrole ging, ontmoette ik er enkel jongeren. Waarom vinden zij geen werk? Waarom schrappen OPEL, Bayer, ALCATEL, Philips en weldra ook weer FORD zoveel banen. Omdat de globalisering en het kapitalisme alles stuk maakt. Daarom moeten we protesteren, donderdag in Brugge. Volgende week in Leuven.
Revolutionaire groeten.

Antiglobalistische eenheid in Leuven?
by sociaal centrum Wednesday September 05, 2001 at 09:24 AM
reclaimthetop@hotmail.com

In het verslag van de vergadering van D14-Leuven (27/08/01) wordt er even ingegaan op de axie 'reclaim the eurotop' (15/07/01) en het koele ontvangst dat een aantal (zelfverklaarde!) stalinisten kregen bij hun bezoek aan een vergadering van het Sociaal Centrum. Als Sociaal Centrum wensen we kort en krachtig te reageren op deze passage.
1)Niemand (NIEMAND!) binnen het Sociaal Centrum heeft ooit de wens geuit om in het kader van de axies rond de Eurotop met hiërarchisch gestruktureerde organisaties, die er niet voor terugdeinzen om op fervente wijze de meest moorddadige autoritaire regimes uit de geschiedenis te vergoelijken, samen te werken. Het Sociaal Centrum laat zich inspireren door een aantal libertair-socialistische/anarchistische denkers, praktische en hedendaagse voorbeelden in (binnen- en) buitenland en historische ervaringen. In ons streven naar een zo groot mogelijke individuële en kollektieve vrijheid staan wij -zowel historisch gezien, als in de dagelijkse praktijk- lijnrecht tegenover autoritair en partijpolitiek georganiseerd links. Over de strategie tegenover Castro-, Mao- en Stalinadepten -om er maar enkele te noemen- bestaat er bij ons net zogoed diskussie als over de strategie tegenover fascistische en neo-nazistische groupuscules. Maar we kunnen kameraad David geruststellen de walging is unaniem.
2)Het Sociaal Centrum is een anti-kapitalistische organisatie. Vanuit dit anti-kapitalistisch streven heeft menigéén onder ons het bijzonder moeilijk met het vage begrippenkader dat door de zogenaamde anti-globalisatiebeweging gehanteerd wordt. Wij distantiëren ons van de vele autoritair-linkse, extreem-rechtse (of moeten we nu allemaal plots over nieuw-rechts gaan spreken?) en protectionistische kapitalische elementen die gretig gebruik maken van deze allesoverheersende vaagheid. Ook met reformistische ngo's die te pas en -vooral- te onpas aan tafel gaan zitten met de 'overheid' hebben we geen affiniteiten! Laat staan dat we zouden samenwerken met traditionele vakbonden en/of politieke partijen.
3)Onze walging tegenover 'recuperatie-operatie 2817' -onze ekskuses als we er eentje over het hoofd zagen- van de kampioenen dogmatici van Militant Links groeit met de dag! Het lijkt ons belangrijk om Internationaal Verzet te ontmaskeren en hun strategie van collaboratie (zie lager) en recuperatie bloot te leggen, indien we niet meer gekraakte idealen op ons geweten willen hebben.
4)We zouden met veel plezier nog dieper op elk van deze punten ingaan, maar hebben nu echt wel andere prioriteiten. Hopelijk hebben we nu wel duidelijk gemaakt waarom we niet inzien waarom we aktief zouden samenwerken met een zoveelste verwaterde platform(?)tekst, met klein-linkse partijen, traditionele vakbonden,... D14 vertegenwoordigt een belangrijk deel van de geëngageerde jongeren in het Leuvense niet en dat stemt ons gelukkig! We kunnen enkel hopen dat de verantwoordelijken van D14 -waaronder een aantal lijkenpikkers- het in de toekomst wat meer over hun eigen drijfveren zullen hebben en wat minder over axies van buitenstaanders. Wij zullen alvast het mogelijke doen om onze stellingnames zo ruim mogelijk te verspreiden, dan kunnen mensen misschien ZELF kiezen hoe en waar ze zich achter zetten. Het Sociaal Centrum is geen partijpolitieke organisatie, noch een ledenorganisatie, maar geloofd daarentegen in de individuele keuze, het individuele initiatief en kollektief verzet (van ongebonden individuen met objektieve gemeenschappelijke belangen). Internationaal Verzet dat van onderuit groeit en zich niet laat leiden door een bende kameleonachtige beroepspolitici met een verborgen agenda, het moet kunnen kameraden!

Tot slot nog dit; wat onze meningsverschillen ook zijn, hoe groot onze haat ten opzichte van bepaalde klein-linkse(??) stalinistische, maoïstische en trotskistische dogmatici ook is, NOOIT zullen we het in ons hoofd halen om ongevraagd (per ongeluk?) geruchten over een geplande direkte axie de wereld in te sturen. Maar misschien is dit net het verschil tussen zij en ons.

Voor grond en vrijheid,
revolutionaire groetjes,
het Sociaal Centrum.

Ni Dieu, Ni Stalin!
Ni Recuperatie, Ni Collaboratie!

Reclaim the Eurotop en D14 in Leuven
by Sociaal Centrum Wednesday September 05, 2001 at 09:31 AM
reclaimthetop@hotmail.com

In het verslag van de vergadering van D14-Leuven (27/08/01) wordt er even ingegaan op de axie 'reclaim the eurotop' (15/07/01) en het koele ontvangst dat een aantal (zelfverklaarde!) stalinisten kregen bij hun bezoek aan een vergadering van het Sociaal Centrum. Als Sociaal Centrum wensen we kort en krachtig te reageren op deze passage.
1)Niemand (NIEMAND!) binnen het Sociaal Centrum heeft ooit de wens geuit om in het kader van de axies rond de Eurotop met hiërarchisch gestruktureerde organisaties, die er niet voor terugdeinzen om op fervente wijze de meest moorddadige autoritaire regimes uit de geschiedenis te vergoelijken, samen te werken. Het Sociaal Centrum laat zich inspireren door een aantal libertair-socialistische/anarchistische denkers, praktische en hedendaagse voorbeelden in (binnen- en) buitenland en historische ervaringen. In ons streven naar een zo groot mogelijke individuële en kollektieve vrijheid staan wij -zowel historisch gezien, als in de dagelijkse praktijk- lijnrecht tegenover autoritair en partijpolitiek georganiseerd links. Over de strategie tegenover Castro-, Mao- en Stalinadepten -om er maar enkele te noemen- bestaat er bij ons net zogoed diskussie als over de strategie tegenover fascistische en neo-nazistische groupuscules. Maar we kunnen kameraad David geruststellen de walging is unaniem.
2)Het Sociaal Centrum is een anti-kapitalistische organisatie. Vanuit dit anti-kapitalistisch streven heeft menigéén onder ons het bijzonder moeilijk met het vage begrippenkader dat door de zogenaamde anti-globalisatiebeweging gehanteerd wordt. Wij distantiëren ons van de vele autoritair-linkse, extreem-rechtse (of moeten we nu allemaal plots over nieuw-rechts gaan spreken?) en protectionistische kapitalische elementen die gretig gebruik maken van deze allesoverheersende vaagheid. Ook met reformistische ngo's die te pas en -vooral- te onpas aan tafel gaan zitten met de 'overheid' hebben we geen affiniteiten! Laat staan dat we zouden samenwerken met traditionele vakbonden en/of politieke partijen.
3)Onze walging tegenover 'recuperatie-operatie 2817' -onze ekskuses als we er eentje over het hoofd zagen- van de kampioenen dogmatici van Militant Links groeit met de dag! Het lijkt ons belangrijk om Internationaal Verzet te ontmaskeren en hun strategie van collaboratie (zie lager) en recuperatie bloot te leggen, indien we niet meer gekraakte idealen op ons geweten willen hebben.
4)We zouden met veel plezier nog dieper op elk van deze punten ingaan, maar hebben nu echt wel andere prioriteiten. Hopelijk hebben we nu wel duidelijk gemaakt waarom we niet inzien waarom we aktief zouden samenwerken met een zoveelste verwaterde platform(?)tekst, met klein-linkse partijen, traditionele vakbonden,... D14 vertegenwoordigt een belangrijk deel van de geëngageerde jongeren in het Leuvense niet en dat stemt ons gelukkig! We kunnen enkel hopen dat de verantwoordelijken van D14 -waaronder een aantal lijkenpikkers- het in de toekomst wat meer over hun eigen drijfveren zullen hebben en wat minder over axies van buitenstaanders. Wij zullen alvast het mogelijke doen om onze stellingnames zo ruim mogelijk te verspreiden, dan kunnen mensen misschien ZELF kiezen hoe en waar ze zich achter zetten. Het Sociaal Centrum is geen partijpolitieke organisatie, noch een ledenorganisatie, maar geloofd daarentegen in de individuele keuze, het individuele initiatief en kollektief verzet (van ongebonden individuen met objektieve gemeenschappelijke belangen). Internationaal Verzet dat van onderuit groeit en zich niet laat leiden door een bende kameleonachtige beroepspolitici met een verborgen agenda, het moet kunnen kameraden!

Tot slot nog dit; wat onze meningsverschillen ook zijn, hoe groot onze haat ten opzichte van bepaalde klein-linkse(??) stalinistische, maoïstische en trotskistische dogmatici ook is, NOOIT zullen we het in ons hoofd halen om ongevraagd (per ongeluk?) geruchten over een geplande direkte axie de wereld in te sturen. Maar misschien is dit net het verschil tussen zij en ons.

Voor grond en vrijheid,
revolutionaire groetjes,
het Sociaal Centrum.

Ni Dieu, Ni Stalin!
Ni Recuperatie, Ni Collaboratie!

Voorzichtigheid geboden
by jaap Durnez Wednesday September 05, 2001 at 04:13 PM
Durnez!hotmail.com

maak het de autoriteiten maar gemakkelijk ja, de repressie zal nog niet hard genoeg zijn. Moet nu echt alles het net op? Ze zijn al zo actief aan het zoeken.

P.S.: waarom genieten die autoritaire denkers zoveel sympatie bij indymedia

bedenking
by Manuel Thursday September 06, 2001 at 04:54 PM

ik wil hier wel iets rechtzetten
bij de eerste bijeenkomst van D14 was iemand aanwezig van het krakerspand van de schapenstraat het was een rijkelijke ontmoeting we hebben geprobeerd om de twee instiatieven bijeen te brengen omdat de autonomie van organisaties belangrijk zijn voor D14
we hadden een afspraak gemaakt op de eerste bijeenkomst dat we uitleg gingen geven woensdag bij hun volkskeuken deze afspraak was in een gezonde verstandhouding afgesproken woensdag aangekomen was er 1 persoon die zat te roepen stallin is dood en we vroegen hem wat dit daar mee te maken had dat we met de bedoeling gekomen waren om toelichting te geven rond de betoging van vrijdag andere mensen hebben we niet gehoord omdat we het als D14 belangrijk vinden om niet in te gaan in de provocatie's zijn wij ook niet verder in gesprek gegaan deze persoon werd al woest op het moment dat hij ons zag en heefd zich terug getrokken .
wanneer dat deze persoon ook schrijft dat ze openstaan voor mensen waarom kan hij niet vertrekken vanuit een luisterende positie.
ik had de indrukking dat deze persoon uit eigen naam sprak en niet in naam van de groep, zijn dat de anarchisten dat een leidersfiguur nodig hebben dat spreekt uit haat?
wat is er verkeerd aan om toelichting te geven over een betoging .
maar zelf na deze spijtige uitval van 1 iemand denk ik dat het nog altijd mogenlijk is om te blijven vechten voor een wereld zonder haat zonder geweld zonder oorlog zonder armoede dat we het doel van de strijd als eenheid naar voor moeten schuiven niet het einde.
zoals marx zegt "een comunistische wereld is enkele een goede droom"
ik denk dat ook voor de anarchisten zo is en we moeten niet strijden in belang van onszelf maar in belang van miljarden mensen die alle dagen door de hongersnood uitbuiting bedreigd worden

vriendelijke groeten
manuel

en deze antwoord is in persoonlijke naam geschreven

dream of unity
by een gedemotiveerde scholier Sunday September 09, 2001 at 05:28 PM

Hallo,

Even voor de duidelijkheid: Ik ben geen communist, geen anarchist,... en ik behoor niet tot een bepaalde actiegroep. Ik ga gewoon betogen omdat er mensen verhongeren, kinderen 16u per dag werken, de natuur vernietigd wordt,... en iedere normale mens daar radikaal tegen is. Dus ik kwam hier eigenlijk gewoon het verslag over Brugge lezen en de plannen voor Leuven bekijken. Trouwens die vragen van Jan Dumolyn hier leken heel normaal, aangezien D14 en het Sociaal Centrum elkaar hier constant zitten afkraken, en ik als individuele betoger mij ook een beeld moet vormen over wat er gebeurt in deze beweging. In sommige artikels lijkt het zelfs een mogelijk scenario te zijn dat als er gevochten wordt, het niet tussen de beweging en de politie zal zijn, maar tussen de actiegroepen onderling. Dus dan is het wel tof om te weten wie er precies in welk kamp zit, o.m. om te beslissen welke dag ik ga betogen. Alhoewel dat dat niet letterlijk de namen van de groeperingen moeten zijn, maar kort kunnen uitleggen tot welke strekking ze behoren. Gewoon even om te zeggen dat die scherpe kritiek in dit geval een beetje antipathie oproepte.
Ik ga zelfs nog een andere vraag stellen: als het grote kapitalistische monster bedwongen is, gaan de verschillende strekkingen in de antiglobalisatie beweging dan tegen elkaar beginnen vechten om zo over het alternatief te beslissen?
Tjah, wat ik hier eigenlijk wou zeggen was dit: ik weet niet hoeveel individuele betogers deze site bezoeken, maar als jullie elkaar hier gaan afkraken, krijgen zij ook wel een afgekraakt beeld van beide strekkingen, wat niet echt motiverend werkt naar de volgende betogingen toe.

Vriendelijke groeten,

een gewone scholier

?
by jaak Sunday October 21, 2001 at 10:48 AM

Kan iemand hier eigenlijk schrijven, of zijn jullie allemaal ongeschoold?