arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zimbabwe/1 en Genua. Flikken met perskaart.
by raf Wednesday August 29, 2001 at 10:43 PM
raf.custers@euronet.be

De VRT draait mee in de hetze tegen Zimbabwe. Ze gebruikt de Internationale Federatie voor Journalisten zoals het haar uitkomt. De IFJ praat naast Zimbabwe ook over andere dossiers.

Flikken in journalistenplunje (van Zimbabwe tot Genua)

Kunnen de journalisten van het VRT-radionieuws nog onafhankelijk denken ? Of draaien ze gemakshalve liever mee in de tredmolen van de geglobaliseerde desinformatie ? Op dinsdag 28 augustus neemt het VRT-radionieuws een oproep over van de Internationale Federatie van Journalisten, die solidariteit vragen met kritische journalisten die in Zimbabwe worden gepest.
Voor de VRT-redacteur van dienst paste dat communique dankbaar in de aan gang zijnde hetze tegen Zimbabwe.
Voor de IFJ echter is het maar één van vele communiqués. Van al die andere protestnota's van de IFJ heb ik op de radio nooit een iota gehoord. Even opsommen : een veroordeling van de Braziliaanse militairen die valse perskaarten gebruiken om tegenstanders te bespioneren (28 augustus), een verklaring in verband met de Koreaanse pers (27 augustus), een globale informatiestrategie tegen racisme (24 augustus), een oproep om een journalist vrij te laten (in Texas) die zijn bronnen geheim hield (23 augustus), andermaal een veroordeling van Zimbabwe's "vendetta" tegen journalisten (22 augustus), etc.etc. en een veroordeling van de politiebrutaliteiten in Genua tegen de media (23 juli).
Nog even van Zimbabwe via Genua naar België. U zag het al : de Braziliaanse militaire inlichtingendienst bedient zich van valse perskaarten om basisgroepen te infiltreren. De agenten zegden dat ze voor het persbureau RP Free-Press werkten dat helemaal niet bestaat. Ditzelfde IFJ-communiqué zegt in één adem ook dat ook tijdens de G9-topconferentie (en de massale protestacties daartegen) de Italiaanse politie dezelfde truuk uithaalde. Het probleem is wijdverbreid, aldus de IFJ, en doet vragen rijzen over ondemokratische politie-praktijken en de veiligheid van de journalisten. Zoals de Belgische politie nu pro-actief bezig is, houden we perskaarten straks toch maar beter twee keer tegen het licht ! Nog dit : in haar boodschap van 23 juli in verband met Genua klaagt de IFJ het politie-geweld tegen de media aan en veroordeelt ze ook dat de politie-aanval tegen het IndyMedia-centrum. "Het lijkt erop dat het IndyMedia-newsteam een duidelijk doelwit was voor de politie", zegt het communiqué nog.