arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brugge: Lapperfort bedreigd met criminalisering door EU-politie
by mara Monday August 27, 2001 at 03:01 PM

In de Morgen van vandaag staat er een artikel over het Lappersfort in Brugge, waar het Lapperfront een oud kasteeldomein in Brugge bezet. Uit protest tegen de plannen van de stad om het domein aan een multinational te verkopen, leven zo'n 25tal mensen reeds een 3tal weken in het bos. Volgens de politie zullen extreme anti-globalisten deze plek gebruiken als uivalbasis.

In de Morgen van vandaag staat er een artikel over het Lappersford in Brugge, waar het Lapperfront een oud kasteeldomein in Brugge bezet. Uit protest tegen de plannen van de stad om het domein aan een multinational te verkopen, leven zo'n 25tal mensen reeds een 3tal weken in het bos. De multinational is niet van plan om dit stuk grond onmiddellijk te exploiteren, maar is er louter uit op speculatie. Ze hebben de steun van verschillende natuurorganisaties en hebben reeds wat media-aandacht gekregen (VTM, focus TV, De Morgen, ..)

Ik was zaterdagavond te gast in Brugge, op een trainingskamp voor vreedzaam verzet, ter voorbereiding van de actie op 6 september aan het Zand. Daar waren ook enkele bezetters aanwezig van het Lappersfront, die voor de catering zorgde en ons nadien ook uitnodigden in hun bos.

Ze vertelden over hun situatie. Ze wonen nu reeds 3 weken in het bos en sjorren huisjes hoog in de bomen, naar voorbeeld van de bomenkampen die je ook in Engeland hebt. Ze zijn niet van plan te wijken, zolang ze geen zekerheid krijgen dat het stuk natuur ongeschonden en publiek blijft.
Bij mij kwam het hele gebeuren over als een leuke Robin Hood film.
"Het is wel leuk om in een bos te wonen", vertelde een bewoner, "hoewel het soms wel wat ongemakken met zich meebrengt. Een meisje heeft al 5 teken gehad".
"Ik zou het niet kunnen, hoewel ik er veel bewondering voor heb." merkte een andere bezoeker op, "Ik zou te hard mijn computer missen".

Eén van de bezetters vertelde me hoe de politie het bedrijf reeds herhaaldelijk heeft aangedrongen om het bos te mogen ontruimen (reeds 6 keer voorgesteld), terwijl het bedrijf met zijn slimme communicatietechnieken, liever ‘een dialoog aangaat' met de bezetters.

Toch vrezen de bezetters voor een ontruiming, nog voor 6 september, de dag van de grote actie in Brugge. "Ze zullen ons van alles in de schoenen proberen te schuiven, waardoor ze een reden hebben om de boel te ontruimen. De politie zal waarschijnlijk na de vakantie het bos binnenvallen, als de jongeren terug naar school moeten."
De officiële instanties zeggen te vrezen dat het bos als uitvalbasis gaat gebruikt worden door extreme anti-globalisten…. (Als radicale en vreedzame anti-globalist, zou ik toch andere methoden verkiezen. Maar ja, ik ben dan ook een echt stadskind.)
Het feit dat het hele weekend in het teken van ‘vreedzame actie en peacekeeping stond, om situaties als in Genua te vermijden, maakt blijkbaar geen enkel verschil uit voor de politie. Ik vraag me af wie er hier het geweld op de agenda heeft gezet.
Of hoe een groep avonturiers, idealisten en geëngageerde jongeren, die samen een origineel project hebben opgezet in het rustige Brugge, worden gecriminaliseerd.

lappersfort
by pat Monday August 27, 2001 at 07:15 PM
lapperfort@ziplip.com

Robin Hood zal je niet bij ons vinden Mara.
En jeugdsentiment is eveneens van ondergeschikt belang.
Wij zijn ervan overtuigd dat de politie weet hoe zij het hele gebeuren moet inschatten.
Onze doelstelling is duidelijk en klaar, bijgevolg is ons aktie dit ook.
Pers moet informeren niet fantaseren.
bossige groetjes,
pat

p.s. bedankt voor jullie steun. ...en zoen voor mara

smerig goor krapuul
by nobody Friday July 06, 2001 at 03:09 AM
nobody@makak.mek

Yor' all fucking bastards and died after aids !

smerig goor krapuul
by nobody Friday July 06, 2001 at 03:10 AM
nobody@makak.mek

Yor' all fucking bastards and died after aids !

lappersfort
by sonneke Monday September 03, 2001 at 07:47 PM
sonneke@son.txt

bende onnozelaars.

lappersfort
by jasper Wednesday September 05, 2001 at 06:22 PM

ik vind het juist heel nozel dat jullie vechten tegen de macht van het grote geld, succes en hou vol!