arch/ive/ief (2000 - 2005)

Militant Links beschuldigd de rest van de beweging
by Jan Dumolyn Sunday August 26, 2001 at 10:16 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Militant Links beschuldigt het Brugse platform S06 te hebben toegegeven aan de druk van de regeringspartijen... Dit is een ernstige aanval en een poging om de beweging te verdelen.

Dit artikel staat in 'De Militant' van augustus, blad van de 'trotskistische' organisatie Militant Links aka Blokbuster aka Internationaal Verzet aka de 'Links Socialistische Partij'.

"Brugge 6 september
Eenheid. Ja. Maar met wie?
Op 6 september vind er in Brugge een top over buitenhandelse handel plaats. Het samenwerkingsverband S06, waar onder andere BJTR, Agalev-Brugge, SP-Brugge en ABVV-West Vlaanderen in zitten, ziet geen enkel verband tussen de buitenlandse politiek van de EU en de binnenlandse politiek van de regering. Het platform is radicaal over de houding van de multinationals en de financiële speculanten, het kant zich tegen verplichte privatiseringen en brengt alternatieven aan zoals het subsidiëren van kleinschalige, duurzame en biologische productie.

De regeringspartijen Agalev, SP en zelfs de PRL van Louis Michel zijn de kampioenen van de strijdbaarheid als het niet over België gaat. Eddy Bout-mans had grote plannen als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Spijtig genoeg gaat het in de praktijk de andere richting uit. Ontwikkelingshulp is onder deze regering opnieuw gebonden hulp. Verhofstadt en Michel maakten het meer dan duidelijk dat de demarchés van de regering met betrekking tot het FPÖ in Oostenrijk, de publieke verontschuldiging in Rwanda of het vredesinitiatief in Congo een smeermiddel zijn om de Belgische zakelijke belangen beter te verdedigen. "Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden", is het motto.

Het platform S06 heeft toegegeven aan de druk van de regeringspartijen. Deze partijen willen een voet tussen de deur om de beweging te kanaliseren. Internationaal Verzet neemt deel aan de betoging, maar weigert het platform te ondertekenen. Het is evident dat we ons harder opstellen tegenover regeringspartijen die een verantwoordelijkheid dragen dan tegenover NGO’s, jongerengroepen, milieuactivisten met wie we de discussie willen voeren.

Wij zijn niet principieel tegen de deelname van afdelingen van SP en Agalev aan de betogingen. Deelname impliceert echter wel dat deze afdelngen ant-woorden op de vraag of ze akkoord gaan met de regeringsdeelname en met de politiek van die partijen in de regering.

Er moet campagne gevoerd worden tegen de hypocriete houding van de politieke verantwoordelijken. De zogenaamde kloof tussen burger en politiek is niet minder dan de tegenstelling tussen de politieke praktijk en de belangen van de meerderheid van de bevolking. De antiglobaliseringsbeweging heeft de kans daaraan een politieke uitdrukking te geven. Wij moeten de eenheid bouwen met de werklozen, de gepensioneerden, de ambtenaren en de werkenden. Eenheid met de slachtoffers van de globalisering. Laat ons die kans grijpen.

Karl Debbaut "


De redenering van dhr. Debbaut is eigenaardig. De top in Brugge gaat over buitenlandse handel. Een zeer breed comité, gaande van 11 11 11 en ABVV tot anarchisten, SAP, KP en PvdA tekende het platform... dat gaat over een meer rechtvaardige wereldhandel. Militant geeft toe dat de eisen radicaal zijn. En toch zou het comité zogenaamd onder de druk van de regeringspartijen zijn gezwicht.
Dat is in feite een zeer ernstige beschuldiging. Een sectaire manier om de beweging te verdelen.

In het comité kunnen we formeel zijn. Er is geen enkele 'druk' geweest van SP of Agalev. Het zijn trouwens enkel de lokale afdelingen die onderschreven hebben. De SP heeft zelfs niet mee onderhandeld over het platform. Agalev wel, maar de grootste inbreng kwam toch van Attac, 11 11 11 (en het was geïnspireerd door het programma van het Comité voor de opheffing van de Derdewereldschuld). Het is choquerend dat hier zonder enige concrete aanwijzing de indruk wordt gewekt dat het comité voor de regeringspartijen zou geplooid zijn. U ziet het voor zich: anarchisten, syndicalisten, PvdA'ers, communisten, Attac... allemaal samen geconvoqueerd door de regeringspartijen om zich te laten afdreigen vooral niets over de interne EU-toestanden te vertellen. Militant-mensen, daal eens af van Mars! Jullie gestook en gelieg werkt niet enkel ons op de zenuwen.

Dit is een belediging en een poging om te verdelen en te heersen binnen de beweging tegen het neoliberalisme. Denkt Militant Links er wel eens over na wiens belangen ze hiermee dient?

Moeilijk
by EU For The People Monday August 27, 2001 at 12:39 AM
euforthepeople@firemail.de

Wij kennen de Belgische situatie niet zo goed en dus ben ik erg voorzichtig met wat ik schrijf... Een fout is namelijk snel gemaakt.
Het is een feit dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat er een splijtzwam in de beweging groeit. En militant links is een ietwat vreemde club, een fijne opmerking daar de splijtzwam daarmee weer een beetje verder groeit, waarmee we een aanvaring naar aanleiding van onze oproep voor een scholieren- en studentenstaking in de hele EU hadden. Ze vonden o.a. dat we hun "autoriteit" gebruikt hadden. Toen wij onze positie verduidelijkten en een duidelijke kritiek over hun mail aan ons naar hun schreven werd het kontakt verbroken, we hoorden nooit meer iets terug. Eigenlijk vonden we dat jammer, ook al was ons duidelijk dat de samenwerking moeilijk zou worden. De vraag is hoe verder ? Ik denk dat het goed zou zijn als diverse groepen met elkaar om de tafel gaan zitten om verdere eskalatie te voorkomen. De breedte van de beweging is zijn/haar kracht en niemand zit te wachten op tig splintergroeperingen die met elkaar lopen te bekvechten.

Brugge
by gc Monday August 27, 2001 at 03:33 PM

Militant Links roept op om in Brugge deel te nemen aan de betoging. We vinden het evenwel jammer dat we er samen moeten betogen met diegenen die verantwoordelijk zijn voor het beleid waartegen we betogen. Dat is toch niet zo vreemd?

Een centrale discussie voor de beweging vandaag is hoe we reageren op de recuperatiepogingen van de traditionele partijen. Daarbij plaatsen wij het idee centraal van de noodzaak van eenheid van de slachtoffers van het systeem: de werklozen, ambtenaren,... Samen kunnen we doorheen de anti-globaliseringsbeweging nadenken over de noodzaak van een eigen politiek verlengstuk dat bouwt aan een grote linkse oppositie (en ja, dat betekent: tegen het rechtse beleid van SP, Agalev en VLD).

We vinden het tevens jammer dat ons vanuit verschillende bronnen gemeld is dat er door de organisatoren aan de politie gevraagd is om ons uit de betoging te zetten. Zoiets zouden we echt toch moeten kunnen vermijden!

Geert Cool

scholierenstaking in de EU ?
by Koenraad Depauw Militant Links Monday August 27, 2001 at 03:50 PM
koenraaddp@hotmail.com

beste,

de reden waarom we het niet apreciëren dat in onze naam wordt opgeroepen voor een scholierenstaking in de hele EU ligt tamelijk voor de hand.

Wij roepen op voor een scholierenstaking. Hoe ver die zal rijken kunnen we nog niet weten, maar met de krachten die we hebben zullen we die zo groot mogelijk maken. Overal in België worden lokale comité's opgericht van IV die lokaal die scholierenstakingen zullen organiseren. Daarvoor dient dag in dag uit aan de scholen te worden gestaan, elke week vergaderd te worden, campagne gevoerd te worden aan festivals...

Plots roept EU for the people, een organisatie die wij en bijna niemand kent op voor een scholierenstaking in heel de EU. We hebben aan hen gevraagd wat hun krachten zijn en of ze dit zien klaar te spelen. Wij alleszins niet, hoor.

Ons vermoeden is groot dat EU for the people niet meer dan een website is van hooguit 10 goedwillende personen en dat zij dus niet zullen klaarspelen die Europese scholierenstaking te organiseren.

Ik zou voor 19 oktober liefst de revolutie uitroepen, maar besef dat daar vandaag in de samenleving geen krachten voor zijn. Militant Links zou het liefst van al een scholierenstaking organiseren in heel Europa, maar weet dat daar vandaag nog geen krachten voor te vinden zijn.

Waarom we het niet zo leuk vonden dat jullie wel voor een Europese scholierenstaking oproepen is omdat voor je het weet er ergens in een gazet verschijnt dat Internationaal Verzet alle scholieren in Europa oproept te staken, met de nodige cynische commentaar er bij.

Voor je dus een oproep doet, denk eerst goed na wat jezelf denkt te kunnen verwezenlijken en hoeveel kans op slagen je initiatief heeft, zodat je je niet belachelijk maakt.

Vriendelijke groeten,

Koenraad Depauw

Nee hoor echt niet!!!
by EU For The People Monday August 27, 2001 at 04:40 PM
euforthepeople@firemail.de

Kijk en daar worden we dus echt heel moe van... ER IS NEVER NOOIT IN NAAM VAN MILITANT LINKS, INTERNATIONAAL VERZET OF WHATEVER tot een internationale scholieren staking opgeroepen! De staking is door ons opgeroepen. Maar dat is verder ook niet belangrijk volgens ons. Het enige wat er is gebeurd, is dat we in een artikel de staking op 19 oktober hebben verwerkt en dat we schreven dat we dat een goed initiatief vonden. De 19 oktober staking in Gent is door militant links uitgeroepen. Behalve militant links zelf heeft nog niemand ons een mail geschreven waarin militant links in de verste verte als organisator van de EU-staking in December werd gezien. Op de Duitse Indymedia wordt bij artikelen over de staking (niet door onszelf geschreven) steeds naar ons gelinkt als er om een kontaktadres gevraagd wordt. Dus het schijnt dat iedereen het wel heeft begrepen. Binnenkort kan iedereen de ontwerp-stakingsoproep in het Nederlands lezen, op dit moment wordt de ontwerp-oproep vertaald.En terwijl Militant Links lekker verder gaat met splijten organiseren wij volgende week gewoon het eerste bundesweite treffen voor de staking in Duitsland. Inmiddels hebben zich meerdere studentengroepen in Duitsland bij de aktie aangesloten. In Oostenrijk zijn ze ook druk bezig. Aangezien EU For The People zelf voor een groot deel uit studenten bestaat maken we zelf wel uit of we doorgaan met de aktie of niet. En dat een Europese scholieren- en studentenstaking een moeilijk te realiseren projekt is.. dat klopt en het wordt dan ook een zeer moeilijke klus. Maar we denken dat het door de verklaring van Bologna en de GATS-onderhandelingen een noodzakelijke stap is. Wij hadden 3 jaar geleden ook niet gedacht dat er dit jaar 200.000 mensen in Genua zouden demonstreren...

We werken graag samen met andere organisaties op basis van gelijkheid, en proberen door gemeenschappelijke vergaderingen een gemeenschappelijke oproep en projekt te organiseren. Op 6 september gaan we ook met studenten uit Belgie om de tafel zitten. Het zou fijn zijn als Militant links met de voetjes op de grond blijft. De vraag die zich voor ons steeds meer steld is, wil militant links eigenlijk wel deel zijn van de beweging ? Als militant links dat wil zijn zou het niet slecht zijn om om de tafel met ander groepen te gaan zitten. Wij zijn daartoe bereid! Wij hebben in principe ook niks tegen militant links, we kennen M.L. niet en misschien dat dingen zich verbeteren na een goed gesprek. En nee EU For The People is niet gigantisch groot, maar ook geen website-projekt. Dit is waarschijnlijk onze laatste bijdrage aan deze discussie, we willen naar voren kijken en niet naar achteren! We hebben elkaar nodig en als de splijtzwam verder groeit dan gaat ook deze beweging ten onder.

eenheid
by gc Monday August 27, 2001 at 05:26 PM

Het stoort me wat dat Militant Links hier als "splijtzwam" wordt voorgesteld. Wij hebben juist bvb. in Leuven het initiatief genomen voor de oprichting van een eenheidscomité. We werken loyaal mee aan D14, ook met de lokale comités waarvoor we nochtans niet altijd gecontacteerd werden. We komen op voor ééngemaakte acties, maar willen ons voor de rest niet beperken tot ja-geknik bij alles wat gezegd wordt. Een aantal kritische vragen stellen kan geen kwaad.

Wat EU For the People betreft: ik ben het niet eens met jullie eisen (ik heb de Engelstalige versie gelezen op jullie site). Ik vind het wel positief dat jullie oproepen en zo vertalen en verspreiden. Toen jullie hier de eerste keer opdoken waren we geïnteresseerd om te weten waar jullie voor staan en hoe je dacht jullie oproepen te kunnen invullen. Onze eerste indruk daaromtrent was vrij kritisch, zoals Koenraad hierboven aangeeft. Dat werd versterkt door het feit dat onze Duitse kameraden naar ons mailden met de vraag als wij soms als van jullie initiatief hadden gehoord. Maar laat ons inderdaad eens discussiëren 'in real life'.

GC

En maar blijven liegen...
by Jan Dumolyn Monday August 27, 2001 at 05:37 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

De beschuldigingen van Militant Links gaan verder!
Geert Cool doet er nog een schepje bovenop: "We vinden het tevens jammer dat ons vanuit verschillende bronnen gemeld is dat er door de organisatoren aan de politie gevraagd is om ons uit de betoging te zetten. Zoiets zouden we echt toch moeten kunnen vermijden!"

Wie zijn die "verschillende bronnen"???
Ze bestaan gewoon niet. Jullie rijke fantasie is gekend. Ik heb vlak na ons onderhoud met de politie in Brugge tegen BvdS op de vergadering in Gent gezegd dat de politie ons vragen over jullie had gesteld (ze lezen jullie scheurmakende berichten op deze site en op die van jullie natuurlijk ook) en dat wij er niet op hadden geantwoord omdat de hele kwestie nog in het comité moet worden besproken. ER IS GEEN SPRAKE VAN DAT WE AAN DE POLITIE ZOUDEN VRAGEN OM JULLIE UIT DE BETOGING TE ZETTEN! Wij hebben de politie trouwens gezegd dat jullie geen relschoppers zijn. Dit zijn dus nog maar eens grove beschuldigingen! Eerst werken we voor de regeringspartijen en nu al voor de politie.

En daarmee moet dit soort discussie open en bloot op internet afgelopen zijn. Hoe is het mogelijk?

Je antwoordt trouwens niet Geert: waarop baseer je je om te zeggen dat het comité S06 zou gezicht zijn voor druk van de regeringspartijen?

En blijkbaar zijn we niet de enigen die last hebben van dit soort verdachtmakingen en manipulaties.

Iedereen kan hun tekst lezen en dat is de enige grammaticale en inhoudelijke interpretatie van de zin "Het platform S06 heeft toegegeven aan de druk van de regeringspartijen". DAT IS DUS NIET HET GEVAL (sorry, maar ik ben inderdaad aan het roepen).

Amaai, zijn de kindjes weer bezig?
by Casimir Monday August 27, 2001 at 06:34 PM

Ongelooflijk, maar het was te verwachten. Klein links gaat mekaar uitmoorden en dan de resolutie afkondigen. Welke -isten het gaan halen weten we nog niet, het uitslag zal in de volgende weken bekend worden.

Militant links, is voor zover ik ervaren heb, een beweging die bestaat uit enkele mensen uit het Gentse die vier verschillende bewegingen vertegenwoordigen.

Ze zijn brilliant in het recuperen van bestaande bewegingen.

Het is ONGELOOFLIJK dat jullie(Geert Cool, Jan Dumoulin,...) deze site gebruiken om persoonlijke vetes uit te vechten. Ga dan op café zitten, drink genoeg en discussieer voor de zoveelste keer over de revolutie.

Na de revolutie worden jullie als eersten op een eilandje gezet.

Hopelijk komen jullie overeen voor het einde van het jaar want anders gaan Marx en Lenin zich omdraaien in hun graf.

En français ça donne quoi ?!!!
by Yann de France Tuesday August 28, 2001 at 12:19 AM
yann-v@wanadoo.fr

l'a pas compris !
quelqu'un veut-il m'expliquer ce qui se passe, car je m'intéresse de près à la mobilisation en Belgique puisque je vais y participer et mobiliser depuis la France.
Je suis Français (donc non néerlandophone, je m'en excuse)et membre de la même Internationale que le Links Socialistische Partij / Mouvement pour une Alternative Socialiste
J'aimerais comprendre le débat.
merci d'avance à la bonne âme charitable qui me sortira de cet embarras


ik heb er stilaan de buik van vol
by Joeri Tuesday August 28, 2001 at 11:45 AM

Aan Jan, geert en Koenraad

indymedia tevens als discussieforum, interessant, heel interessant bij tijden,.... maar....

het zou wel leuk zijn dat er in deze discussies ook iets constructiefs gezegd of aangegeven wordt (gebeurd ook meestal, maar de artikels hierboven vind ik gewoon kinderachtig geleuter), maar in deze bovenstaande artikels vind ik eigenlijk weinig of geen info of inhoudelijke discussiestof terug die interessant zou kunnen zijn naar het indymediapubliek (uiteraard, wie ben ik om daar over te oordelen). Toch zou ik wel effe willen vragen om jullie vetes/kinderachtige discussies op kaffee of per mail of whatever uit te vechten en niet hier
dank

groetjes
Joeri

stap dan ergens anders op
by emmanuel Tuesday August 28, 2001 at 12:08 PM

beste ml, int verzet, nls, etc...,

jullie zeggen dat jullie niet willen tekenen omdat s06 platform zwicht voor regeringspartijen:
waar staan die te zwakke eisen in het platform.

jullie willen niet meelopen in een betoging met regeringspartijen:
wees consequent en hou dan jullie eigen betoging op een andere plaats in brugge, maar loop dan niet achter de s06 platform betoging aan al roepend dat wij zwichten, organiseer zelf iets !!

jullie willen (als ik de militant juist begrijp) dat de beweging van anti-globalisten breder en groter wordt, maar tergelijkertijd willen jullie niet met bewegingen zoals de abvv opstappen,
wie mag dan wel meedoen: pvda, sap, ml, en nog een paar kleine partijtjes, leuke brede beweging dat dat zal worden

ik zou echt graag hebben dat jullie een beetje duidelijker maken wat jullie te zwak vinden, of dat jullie je eigen ding organiseren maar niet tussenin aub

Denk voor je schrijft
by Eric Byl Tuesday August 28, 2001 at 02:58 PM

Beste,

als deze discussie iemand zijn voeten uithangt, stop dan met erop te reageren, dan stoppen anderen misschien ook.

Voor Joeri, zie dat je niet alleen achter blijft, als iedereen op een eiland zit.

Onze reden om niet met regeringspartijen op te stappen (dus wel met het ABVV, Emmanuel)is hun beleid in België

ter herinnering:

beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot 1 jaar

privatisering en liberalisering van openbare diensten, met het verlies van 11.000 banen bij De Post, iets dat volgens Europees comissaris Bolkestein moet opgetrokken worden tot 20.000

beperking van ontwikkelingshulp tot 0,35% van het BBP

het uitwijzingsbeleid ten aanzien van asielzoekers

optrekken van de pensioenleeftijd

opnieuw lastenverlaging voor de bedrijven, met als gevolg minder inkomsten voor de sociale zekerheid

toename van flexibiliteit en afbraak van de arbeidscontracten

Wat heeft dat te maken met het buitenlandbeleid? Alles. Als de arbeidscondities en lonen hier worden afgebroken leidt dat tot een neergaande spiraal in de rest van Europa, de voormalige Oostbloklanden en de neo-koloniale landen die men zo graag derde wereldlanden noemt.

Hebben wij er zin in om de anti-globaliseringsbeweging te laten recupereren door mensen die morgen privatiseren,de werklozen veroordelen tot OCMW etc... Neen dus. Zullen we de SP en Agalev met jullie steun die beweging laten keren tegen diegenen waarvoor ze net bedoeld was, de onderdrukten, neen dus. Wij zullen er integendeel alles aan doen om de recuperatie van regering en patronaat te doorprikken. Jullie hebben jezelf in een lastig parket gebracht. Iedereen begaat wel eens fouten, jullie krijgen alle kansen om die recht te zetten. Je kan ook de weg van Dumolyn kiezen: je fouten indekken door een rookgordijn op te trekken zonder op de essentie van de politiek van de regeringspartijen in te gaan, aan jullie de keuze.

tot in Brugge,

Eric Byl
Militant Links

PS. we zetten de discussie voort in Brugge, Gent, Luik, Leuven en Brussel

Brugge doodgeknuffeld?
by Jan Dumolyn Tuesday August 28, 2001 at 04:22 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Laat het comité S06 de beweging door SP en Agalev recupereren?

Beste Joeri, Casimir en anderen, dit is een ernstige inhoudelijke discussie, die niets met 'persoonlijke conflicten' of zo te maken heeft. Deze discussie wordt niet voor het eerst gevoerd en dat zal ook niet voor het laatst zijn. In de toekomst zullen we meer en meer met enerzijds het geknuffel van de grote partijen worden geconfronteerd (nu zelfs Verhofstadt die zegt dat we 'de juiste vragen stellen, maar de verkeerde antwoorden geven'), en anderzijds met de angst voor recuperatie (soms terecht, soms eerder sectair gemotiveerd) van klein links.
Ik wil gewoon opnieuw een paar puntjes op de i zetten als er ons zaken worden aangewreven door Militant Links. Ik ben niet van plan hier een langdurige inhoudelijke discussie aan te gaan. Dat kan nog op een ander moment. Internationaal Verzet zou ons bijvoorbeeld in een tegensprekelijk debat kunnen uitnodigen of zo. Ik meen wel dat dit op zich interessant is voor de lezers van Indymedia omdat het over zaken gaat die ook in een ruimere context kunnen worden bekeken. Misschien was het debat beter op een meer serene manier begonnen, maar het is dit concrete evenement, de betoging in Brugge, die er aanleiding toe geeft.

De tussenkomst van Militant-leider Byl heeft de verdienste dat ze al wat meer inhoudelijk is dan die van Debbaut of Cool, en de eerdere grove beschuldigingen van collaboratie met regering en politie wijselijk achterwege laat.
Dit is dus een basis voor een serieuze discussie.

Maar waar gaat het over? Het is niet omdat je samen met regeringspartijen opstapt rond een concreet thema dat je hen beleid ondersteunt! Dat is toch de logica zelf van elke grote beweging. Zo was in Genua het ARCI aanwezig, en andere aan de Olijfboom gelieerde verenigingen. De Olijfboom die nu wel in de oppositie zit maar 6 jaar lang mee een neoliberaal beleid heeft gevoerd (net als elke regering in Europa). Ook Militant links zelf heeft nog wel in fronten gezeten met de SP of Agalev. De groep die Militant nu is, deed vroeger zelfs aan 'entrisme' binnen de SP. Ken je kameraad Dirk van der Maelen, boegbeeld van de 'internationalistische linkervleugel' van de SP, nog Eric, van in de partijafdeling-Geraardsbergen? De SP zat toen ook al vaak in de regering en voerde er in de jaren '80 mee een heel grove reeks besparingen door. Het neoliberalisme is eigenlijk toen al begonnen.

Hoe werkt een front? Je tekent een gezamelijk platform rond het thema waarover de beweging gaat, in dit geval Buitenlandse Handel, en niet in de eerste plaats de interne EU-politiek. Dat laatste is voor de topppen van Gent en Brussel, en voor de ECOFIN in Luik. In Brugge komen we vooral op voor de derdewereldlanden, en ja... we weten ook wel dat alles met elkaar verbonden is. Maar dan kan je op elk platform gewoon alles gaan eisen.

Is iedereen akkoord in een front? In Brugge zitten bv. de anarchisten mee in het front, en die gaan in principe met niemand anders akkoord omdat zij de staat principieel verwerpen en alle andere organisaties niet. Toch steunen ze wat ze als een minimumplatform beschouwen, en kunnen ze opstappen met een groot spandoek met 'Breek de staat en het kapitalisme' op, of zo... Ik ga bijvoorbeeld totaal niet akkoord met het beleid in Noord-Korea, dat de PvdA steunt. Toch zitten we samen met de PvdA in het front en dat gaat heel goed. We werken probleemloos samen. Stel dat Pax Christi alsnog zou tekenen? Zij steunden de bombardementen op Kosovo... Moeten we die dan ook niet toelaten? Waarom is Eric Byl niet blij dat wij als enigen in Vlaanderen er in slagen het ABVV mee te krijgen? Of zou hij het toch erg vinden dat het ABVV het globaal plan heeft goedgekeurd, de loonstop enzovoort... En wat dan met al die NGO's die financieel volledig afhangen van de overheid?

Zijn SP en Agalev hypocriet? Dat is hun zaak en die van hun basismilitanten. Hebben ze soms een linker- en een rechtervleugel rond dit thema? Laat ons dan de linkervleugel steunen om binnen hun partijen op te komen voor een consequente houding tegen het neoliberalisme, ook in de regreing natuurlijk. Maar dat vergt een langdurige strijd en mobilisatie. Als je de sociaaldemocraten en groenen direct de rug toekeert, isoleer je je van hun nog steeds ruime maatschappelijke basis. Het is juist die basis van SP- en Agalevstemmers (én van de ACW-achterban, de progressieve VU'ers, de vrijzinnigen, de mensen uit de derdewereldbewegingen en milieugroepen) die onze beweging nodig heeft om te kunnen verbreden tot een echte massabeweging die iets kan veranderen. Revolutietje spelen of je wensen voor werkelijkheid nemen, zal geen aarde aan de dijk brengen. Met de eis voor een socialistische planeconomie zullen we de grote meerderheid van de progressieve mensen niet bereiken.

Trouwens, de Brugse afdelingen van SP en Agalev hebben een radicaal platform getekend, en we zullen hen er zeker nog te zijner tijd aan herinneren: beste SP en Agalev, jullie hebben de tobintaks en de afschaffing van de derdewereldschuld geëist door dit platform te ondertekenen, zet het nu ook eens deftig op de agenda. Oefen druk uit op uw nationale structuren zodat die dat binnen de regering en binnen Europa gaan doen.

Steunen wij dus de recuperatie, zoals Byl beweert? Dat lijkt me onzin. Van recuperatie is nog helemaal geen sprake. Zoals gezegd komt het programma van S06 uit de koker van de bewegingen en niet van de partijen, en werd er op dat vlak geen enkele toegifte gedaan of gevraagd. Ook de communicatie naar buitenuit wordt niet door regeringspartijen gedomineerd.
Het zijn trouwens de lokale afdelingen die hebben onderschreven en niet de nationale partijen.

"Jullie hebben jezelf in een lastig parket gebracht. Iedereen begaat wel eens fouten, jullie krijgen alle kansen om die recht te zetten " zegt Eric Byl. Sorry, maar wat een pretentieus moralisme tegenover alle ondertekenaars van het Brugse platform (zowat iedereen van de 'antiglobalisatiebeweging' behalve ML) . Dank u, o grote leider van de revolutionaire voorhoede van de arbeidersklasse, dat we deze kans nog krijgen om berouwvol onze fouten in te zien! U bent vol van genade...

Dank u
by Joeri Wednesday August 29, 2001 at 02:32 PM

blijkbaar is het toch nuttig geweest dat enkelen ff aan de alarmbel trokken....

.... de discussie zoals ze momenteel loopt vind ik dan wel weer een heel stuk interessanter; en hopelijk hebben anderen er ook iets aan
merci Erik en Jan

tot volgende week in brugge