arch/ive/ief (2000 - 2005)

Links nationalisten
by Johan Caenen Friday August 24, 2001 at 10:00 PM
rodeleeuw@pi.be 0486/401094

Als links-nationalist ben ik meer dan beuh dat alle nationalisten steeds maar in het zelfde verdomhoekje worden gedrukt. Voor vele nationalisten ter linkerzijde is solidariteit zowel nationaal als internationaal een belangrijk doel. Democratische nationale staten kunnen een tegewicht vormen tegen de kapitaalstromen.

De laatste dagen is er nogal wat te doen rond extreem-rechtse nationalisten die zouden gaan rel schoppen tijdens anti globalisatie betogingen. Je zou haast gaan vergeten dat er zich ook ter linkerzijde van het politieke spectrum nationalisten bevinden. Jonge mensen die achter een (inter)nationalistische ideologie staan (zie ook Antonio Gramsci). Zij zijn lid van verschillende politieke partijen en organisaties. Ik zou er graag enkele willen noemen: Scottish National Party, Plaid Cymru, diverse Baskische verenigingen, Vlaams Nationale Studenten Unie, het progressieve maandblad MEERVOUD enz.... Al deze mensen hebben ook een duidelijke kritiek op de globalisatie. Het zou de waarheid onrecht aandoen hen ook in het verdomhoekje te steken van extreem-rechts. Nationalisme ten goede aanwenden kan leiden tot het ontwikkelen nationale en internationale solidariteit.

een verdomhoekje ?
by Raf Grinfeld Saturday August 25, 2001 at 09:19 AM
tomsk_be@hotmail.com

Hoezo, verdomhoekje? Hebben politici als Bert Anciaux of Patrick Vankrunkelsven dan zo weinig media-aandacht? Nee toch? Voor mij doet nationalisme als hedendaags maatschappelijk fenomeen nog altijd teveel afbreuk aan klassenstrijd en internationalisme. Solidariteit met de hogere klassen, in een streven naar nationale eenheid? No thanks. Ook de Vlaamse natie zegt mij weinig. Ik vind het maar een onnozele regio, Vlaanderen. Met haar Vlaams Blok, haar consumptiedwang en sterk autoritair-katholiek verleden, haar oninteressante 'radicale' linkerzijde (de PVDA bijvoorbeeld, ja, geef mij dan maar Frankijk of Nederland) met het bourgeois paternalisme, haar conservatisme en linkse realpolitiek. Zal ik nog even doorgaan? Ach, als het je een troost mag wezen, ik vind toch nog dat er hoop is voor Vlaanderen.

links nationalisme?
by lieven deflandre Saturday August 25, 2001 at 02:11 PM
lievendeflandre2001@yahoo.com GENT Hubertusstraat53

Links nationalisme is mijn inziens een contradictio in terminus. Elke vorm van nationalisme is gebaseerd op de verheerlijking van de eigen natie en bijgevolg verwerpelijk.Als je de geschiedenis bekijkt dan merk je dat in naam van het nationalisme vele honderden miljoenen mensen het leven hebben gelaten. Nationalisme leidt tot moord. De door u geciteerde ideoloog Gramski wordt ook door de 'denkers' binnen het Blok gretig aan de borst gedrukt. Het is niet de bedoeling om u in het extreem-rechste hoekje te dumpen, u bedoelt het vast goed, maar de strijd die u voert is verkeerd en een verspilling van energie. Weg met elke vorm van nationalisme.

Laat Gramsci erbuiten a.u.b.
by Jan Dumolyn Sunday August 26, 2001 at 09:35 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Linkse nationalisten hebben volgens mij inderdaad recht op respect binnen de beweging, ook al ben ik het meestal niet met hen eens. De mensen van Meervoud zitten in de comité's en er is niets op hen aan te merken.

Maar laat iedereen Gramsci liever eens gaan lezen dan hem te gebruiken voor om het even wat. Als gramsciaan voel ik me verplicht een en ander recht te zetten. Enkele feitjes:
- Gramsci was een communist en een antifascist
- hij stierf in Mussolini's gevangenis
- hij heeft één van de meest originele uitwerkingen van het marxisme op zijn rekening
- zijn visies werden o.a. misbruikt door de zogenaamde 'eurocommunisten' van Togliatti, maar op een ongelooflijk veel ergere manier door de nieuw-rechtse filosoof Alain de Benoist (Frank Vanhecke van het blok schreef zijn thesis over dit onderwerp)
- de rechtsen zijn zo slim geweest om te leren van Gramsci; links zou dat beter ook eens doen
- Gramsci is zeker niet specifiek een nationalist; in Vlaanderen maakte Antoon Roosens, ideoloog van Meervoud, wel gebruik van Gramsci voor zijn eigen visie op een links onafhankelijk Vlaanderen; dit is echter voor veel discussie vatbaar.