arch/ive/ief (2000 - 2005)

brief aan patrick moenaert, burgemeester van brugge
by alex Friday August 24, 2001 at 01:47 PM
dracul_nightrave@justice.com

e-mail verzonden naar de heer Moenaert, burgemeester van Brugge nav 5 sept: zend eventuele mails naar: patrick.moenaert@pi.be, kabinet.burgemeester@brugge.be

Hooggeachte heer burgemeester

Als burger beschikken we over vele basisrechten. Deze rechten, onder meer gegarandeerd in de EVRM, waarborgen het functioneren van onze democratische samenleving.
Een van die rechten is het recht op vrije meningsuiting. Dat in sommige gevallen dat recht op vrije meningsuiting op het randje van racisme balanceert is te betreuren, erger is het wanneer dat recht op vrije meningsuiting wordt opgeeist door een groepje straatvechters om de Brugse binnenstad onveilig te maken.
Wie zich nog de gebeurtenissen van de maanden na het toelaten van de ODAL betoging van Augustus 1998 herinnert (o.m. fysieke aanvallen op vreedzame jongeren)weet dat het op 5 september weer een donkere dag zal zijn voor de Brugse geschiedenis.
Om even aan te halen wie er die avond in Brugge zal rondparaderen: voor de afdeling Mechelen van het groepje zogenaamde nationalisten staat hetzelfde contactnummer als voor de Vlaamse Jongeren Mechelen, een organisatie die op hun site opriep om brieven te sturen naar een gedetineerde allochtoon (met vermelding van zijn naam en verblijfplaats, wat op zich al een schending van de privacywet betekent), die op hun site het negationisme verdedigde en bovendien er geen probleem mee heeft om foto's van vlaamse nazi's die de hitlergroet brengen op hun site te plaatsen.
De EVRM zijn een duidelijke principiƫle basis voor een democratie. Maar deze rechten moeten ook beschermd worden tegen extremisten die enkel willen misbruik maken van deze grondrechten om hun racistisch, xenofoob discours te laten weerklinken door Brugge en nadien de Brugse straten onveilig te maken.

Daarom vraag ik u, geachte burgemeester, om de beslissing om de betoging toe te laten alsnog in te trekken en van Brugge een gastvrije, open stad te maken.
Indien dit niet gebeurt zal ik die avond het het eventuele verzet tegen deze manifestatie met volle inzet steunen.
Alex