arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vijftig miljoen voor nieuw rechts opinieweekblad
by de standaard ( via mara) Thursday August 23, 2001 at 02:09 PM

BRUSSEL -- De uitgeverij Meta Media Groep en Investar, de holding van de financiersfamilie Van Rompuy die ook de spaarbank Argenta overkoepelt, hebben 50 miljoen frank bijeengebracht voor de start van een nieuw opinieweekblad. Deze week verschenen jobadvertenties voor redacteurs politiek, economie en cultuur.

Advocaat Paul Doevenspeck, van bij het begin nauw betrokken bij het nieuwe mediaproject, bevestigt dat Meta Media Groep uit Schellebelle en Investar samen de vennootschap ,,Vlaamse Media Groep'' hebben gesticht.

Meta Media Groep is uitgever van onder meer Motoren & Toerisme en de Vlaamse versie van het mannenblad Maxim. Vanaf 19 september brengt Meta Media Groep ook opnieuw het failliet gegane ,,Het Vrije Waasland'' op de markt. Zaakvoerder Dirk Melkebeek stelt dat er momenteel volop gezocht wordt naar beroepsjournalisten. ,,Zonder goede vakjournalisten komt het blad er niet.'' Contracten zijn nog niet getekend, maar men hoopt binnenkort een hoofdredacteur te kunnen bekendmaken. Bedoeling is om het blad -- dat nog geen definitieve naam heeft -- nog dit jaar te lanceren.

Investar heeft al enkele mediaparticipaties, onder meer in de Koopjeskrant en in de themazender Vitaya. De initiatiefnemers willen een ,,breed-maatschappelijk'' opinieweekblad op de markt brengen over zowel politieke, culturele als economische thema's. ,,En dit zonder taboes. In de Vlaamse pers heersen te veel taboes, men is bijna beschaamd Vlaams te zijn. Het is niet omdat we een Vlaams weekblad zullen zijn, dat we daarom aan het Vlaams Blok gekoppeld zijn. Helemaal niet'', zegt Doevenspeck, die zelf partner was in het advocatenkantoor van VU'er Hugo Schiltz. Verschillende personen uit de Vlaamse Beweging, onder wie Peter De Roover -- voorzitter van het overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen -- zijn van nabij betrokken bij het blad. ,,Maar we gaan ons hoedanook aan geen enkele politicus of politieke partij koppelen'', zegt Melkebeek.

©Copyright De Standaard