arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie Italiaans Consulaat te Gent
by Philip Tuesday August 21, 2001 at 07:59 AM
philip.bernard@pandora.be

Actie Italiaans consulaat te Gent op 20.08.2001

Actie Italiaans Cons...
mvc-002f.jpgr3o2ut.jpg, image/jpeg, 640x480

Op maandag 20 augustus 2001 organiseerden verscheidene organisaties (oa. Internationaal Verzet) een herdenkingsactie voor de moord op Carlo (G8 top in Genua) aan het Italiaans Consulaat te Gent.
Een 75 tal betogers kwamen opdagen voor deze vreedzame actie. Naast Internationaal Verzet waren er ook afgevaardigden van de PVDA, SAP, ... .
De talrijk aanwezige medialui werden oa. te woord gestaan door Karl Debaut.
De politie was natuurlijk ook aanwezig. In eerste instantie hielden ze op veilige afstand alles in het oog maar de schijnheiligheid van de politiemacht (lees : Burgemeester Beke) werd ook hier weer bevestigd door de aanwezigheid van de alom bekende wagens vol met anti oproer politoe in de nabije omgeving.

Deze actie is één van de vele die Internationaal Verzet organiseert in het kader van het Belgische Voorzitterschap.

Meer hierover op student.rug.ac.als/verzet
of pvda.be/gent-zelzate

En ook...
by Jan Dumolyn Tuesday August 21, 2001 at 12:54 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

En er waren ook nog verschillende anarchisten, mensen van de KP, mensen van Attac-Vlaanderen en een delegatie van 11 11 11. ER werden bloemen neergelegd voor Carlo Giuliani en er werd een minuut stilte in acht genomen.

Enfin, het was eigenlijk een brede mobilisatie die toebehoort aan de hele beweging en waarbij de eigen profilering zou moeten ondergeschikt zijn, uit respect voor Carlo Giuliani, uit respect voor de diversiteit van de beweging.

Natuurlijk ...
by Philip Tuesday August 21, 2001 at 03:43 PM
philip.bernard@pandora.be

En natuurlijk waren er ook enkele individuen aanwezig van andere organisaties. Met spijt in het hart ken ik echter niet alle activisten in het Gentse en daarom heb ik hun organisaties niet vernoemd. Ik hoop dat ze het me vergeven en ervan overtuigd zijn dat ik hen niet doelbewust onvermeld liet.

Voor de volledigheid
by Karl Debbaut Tuesday August 21, 2001 at 04:54 PM
militant.links@pandora.be

Je vergat Anne van Lancker (SP) en een stel lokale Agalev kopstukken, je weet wel, de 'anti-globalisten' waarmee in Brugge zo nauw samengewerkt word. Benieuwd of ze de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de Belgische regering zullen blokkeren, of de privatisering en 11.000 afvloeiingen van de Post zullen verhinderen of nu eindelijk eens de 0,7% inzake ontwikkelingshulp zullen opeisen. Wil je nog een paar redenen om er zeker mee samen te werken? Is hun profileringsdrang onschuldig?

PS. Je hoeft hier verder niet op te antwoorden, doe dat liever in Brugge, dat is veel nuttiger.

vorige reactie is gericht aan
by Karl Debbaut Tuesday August 21, 2001 at 05:10 PM

Mijn opmerking is natuurlijk gericht aan Jan en niet aan Filip. Om alle misverstanden te vermijden.
Groeten,
Karl

SP, Agalev en de antiglobalisatiebeweging
by Jan Dumolyn Tuesday August 21, 2001 at 06:15 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Kameraad Debbaut van Internationaal Verzet brengt een zeer interessant punt aan, al doet hij dat op een nogal onsympathieke manier, door een beetje uit te halen naar de organisatoren van het Brugse manifeest, waaronder ikzelf. Hij heeft bezwaren tegen de aanwezigheid van Agalev en Sp op het platform, net als tegen de aanwezigheid van enkel politici van reformistisch-links op een herdenkingsactie voor Carlo Giuliani. Hij zegt dan wel dat ik niet hoef te antwoorden, maar ik neem de vrijheid dat toch maar eens te doen.

Voor alle duidelijkheid: de feiten.
In Brugge is er op 6 september een manifeest n.a.v. de Informele EU-top over buitenlandse handel. De oproep en het platform verschenen al elders op deze site. Het is inderdaad een feit dat naast Attac, het Masereelfonds, de Brugse Jongeren Tegen Racisme, de KP, de PvdA, de SAP, 11 11 11, CODEWES, het lokale anarchistische collectief Uitgezonderd e.d. in deze context min of meer 'voorspelbare' organisaties, ook het ABVV heeft getekend (wat iedereen wel zal toejuichen hoop ik), maar ook SP-afdeling Brugge en Agalev-afdeling Brugge!

Enkel Internationaal Verzet, frontorganisatie van Militant Links, opgericht om met hun programma tussen te komen in en nieuwe leden te winnen uit de beweging tegen de neoliberale globalisering, heeft het platform niet ondertekend. Hun (vermoedelijke) redenen: het is te vaag en te reformistisch, er stond niet genoeg in over de privatiseringen en de besparingsmaatregelen die de EU oplegt, en de reden daarvoor zou zijn dat SP en Agalev meedoen.

Dit zijn de 6 belangrijkste punten in de tekst:
1. geen EU-subsidies meer voor de grote multinationals en de agro-industrie;
2. de kwijtschelding van de Derde Wereldschuld: peanuts voor de westerse banken, maar een zware rem op de ontwikkeling van twee derden van de wereldbevolking;
3. gunstiger tarieven voor bepaalde landen en voor bepaalde productiemethoden en producenten, zoals kleinschalige, duurzame en biologische productie, kleine boeren en coöperatieven;
4. geen protectionisme van de rijke landen tegenover de armere;
5. geen verplichte privatiseringen van onderwijs, gezondheidszorg en de publieke sector onder het motto van de zogenaamde ‘vrijhandel';
6. de invoering van een Tobintaks op financiële speculaties.

Daarbij kunnen we dus enkele opmerkingen maken:
1. De bezwaren van Militant Links/Internationaal Verzet zijn een beetje naast de kwestie want het gaat hier enkel over een programma rond buitenlandse handel
2. In Gent, Luik en Brussel werd een veel 'vagere' tekst aangenomen. In Gent (comité O19) vinden sommigen dat zelfs van geen platform sprake is, de concrete punten zijn in elk geval vager dan die in Brugge. In Brussel is er naar mijn weten enkel een intentieverklaring zonder echte aparte eisen (of zie ik dazt verkeerd?) Waarom daar dan geen moeite met onderschrijven en in Brugge wel? Wie dit platform in alle eerlijkheid beoordeelt, ziet ook wel dat dit in feite zeer radicaal is voor een eenheidstekst die zo ruim wordt onderschreven.
3. Ik heb er geen enkel probleem mee dat Agalev en zelfs SP aanwezig zijn op acties rond de globalisering en zelfs platformen ondertekenen. Als sommigen dit hypocriet vinden, dan blijft dat nog de zaak van die mensen zelf. Als zij hun eigen tegenstellingen hebben (zoals tussen theorie en praktijk of tussen een linkse en een neoliberale vleugel), dan is dat ook hun probleem en ben ik er zeker niet tegen dat ze zelf misschien tot meer duidelijkheid komen. Ook het Gentse comité is in grote meerderheid voorstander van een eventuele deelname van Agalev.
4. Het gaat natuurlijk maar over lokale afdelingen van deze partijen die onze actie - wat de SP betreft zeker tot onze verbazing, maar na het interview met Patrick Janssens in de Humo - onderschrijven. Waarschijnlijk vinden ze dat ze op die manier meer ruimte hebben en zich niet desolidariseren van de regering (de staatssecretaris voor buitenlandse handel én Louis Michel zijn natuurlijk liberalen...)
5. Het feit dat reformistische partijen en politici zoals Johan Van Hecke de beweging beginnen oprecht te steunen / valselijk te recupereren (naar keuze of verschillend van persoon tot persoon) wijst er gewoon op dat we na Genua veel sterker zijn geworden qua maatschappelijke impact. Nu sectair in die mensen hun uitgestoken handen bijten levert niets op. We moeten ze juist - zonder al te veel illusies - voor hun 'verantwoordelijkheid' stellen.
5. Geen enkele profileringsdrang is onschuldig, ook niet die van groepen die zich voorstellen als een front of als een ruime beweging en systematisch op een lepe manier alle persaandacht verkrijgen maar in de ruimere samenwerkingsverbanden zowel financieel als praktisch zeer weinig bijdragen.
6. De inhoudelijke bijdrage van Agalev tot het platform was positief maar beperkt. Het is de facto vooral opgesteld door mensen van Attac, de KP en 11 11 11, met dank aan de suggesties van CODEWES en de inspiratie van het platform indertijd in Seattle. De SP is de eerste vergadering niet gekomen en heeft het gewoon zonder meer ondertekend! Ook het ABVV had geen enkel probleem met het platform, wat wij toch als een zeer geslaagde verwezenlijking beschouwen. We zullen de in het front aanwezige regeringspartijen zeker later nog eens herinneren aan de eisen die ze hebben onderschreven.

Dit is, los van de specifieke context in Brugge, een heel belangrijk debat. Hebben SP en Agalev Brugge uitgekozen om mee te doen, omdat het daar waarschijnlijk veilger zal zijn, omdat het een beetje een 'ver van mijn bed'-thema is, of als testcase? Zullen de reformistische partijen echt rekening beginnen houden met onze verzuchtingen of betreft het enkel politieke recuperatie? Laat ons daar eens sereen over discussieren.


Mikken op een groter publiek: meer slagkracht
by Mieke Desmet Wednesday August 22, 2001 at 12:31 PM
keunhaas@hotmail.com 0497184964 Kruisekestraat 388 8940 Wervik

Gewoon maar eventjes vermelden dat ook Anke Hintjes daar was, veelal woordvoerdster van van de holebi-verenigingen en het FWH, werkgroep homoseksualiteit. Ik betreur het overigens dat de opkomst grotendeels bestond uit linkse bewegingen, ik vraag me af of de betoging wel voldoende werd aangekondigd voor het grote publiek. Want daar zou toch ook wel wat meer op gemikt mogen worden,op die manier kan het protest tegen politiegeweld in de pers immers gemakkelijk gereduceerd worden tot de gebruikelijk anti-pathatie van links tov rechts (zoals de ordediensten soms wel eens -niet onterecht misschien- wordt verweten.) en dat kan immers niet de bedoeling zijn. Links houdt er wel goed de ambiance in op betogingen en draagt een steentje bij tot politieke bewustmaking van de burger, maar schrikt eveneens het bredere publiek af met hun totaal verouderd anti-kapitalistisch gejoel en het maken van opdringerige propaganda. (passé passé)
Wake up, zou ik zeggen tegen links, het is tijd voor de kapitalistische hervorming in de plaats !

Gejoel?
by bart Thursday August 23, 2001 at 01:30 AM

Alsof er zo'n grote kloof bestaat tussen "links" en de "bevolking", al eens met migranten gepraat over politiebrutaliteit bijv.? met arbeiders over kapitalisme? Verwar a.u.b. "de bevolking" niet met de middenklassekringen waar jij blijkbaar vooral in vertoeft...
A groetjes

recuperatie
by blackplusred Thursday August 23, 2001 at 11:28 AM
blackplusred@yahoo.com

Wat mij tegen de borst stuit is dat iedereen nu met een foto van Carlo Giuliani rondloopt (tot zelfs 11.11.11 toe) alsof ze hem één van hun willen maken. Carlo was een anarchist en een kraker. Hij draait zich wellicht in z'n graf om als ie merkt dat een bende reformisten zich zijn naam toeiegenen.

niet aleen carlos ...
by Philip Friday August 24, 2001 at 05:36 PM
philip.bernard@pandora.be

Is dit niet wat cruu? Beweren dat er misbruik gemaakt wordt van de dood van Carlos? Ik denk dat er heel wat grote linkse denkers zich zouden omdraaien in hun graf indien ze de verdeeldheid zouden opmerken binnen het linkse milieu. En wat met alle media / promotie materiaal dat de omloop doet met afbeeldingen van bijv Che dat enkel als doel heeft geld in het laatje te brengen? Zou hij hiermee akkoord gaan?

Ik verkeer in de veronderstelling dat iedereen die aanwezig was op de herdenking er wars uit respect voor Carlo en om de wantoestanden aan te klagen. Niet om "misbruik" te maken.

Verdeeldheid?
by Sofie De Wilde Monday August 27, 2001 at 03:03 PM
sofie_de_wilde@hotmail.com

Even een citaatje :

Even though we disagree,
we share a common ennemy.
Our message may not be the same
but together we can break the chain.
Different aims and different means
with common ground in between.
Don't sit back, it's time to act,
this world is ours, let's take it back

The time has come to make a choice
Stop taking orders from His Master's Voice!

...waarmee ik gewoon even wil duidelijk maken dat ik het behoorlijk op mijn heupen krijg van al de groupusculetjes die zichzelf oh zo belangrijk vinden en een betere wereld preken, maar onderling als "klein links" constant op elkaar zitten te vitten...

Foei, Klein Links, jullie zijn soms écht klein...