arch/ive/ief (2000 - 2005)

Domme missies
by Kleintje Muurkrant Monday August 20, 2001 at 06:49 PM

Nog even en Kok stuurt weer een stel Hollandse jongens als onderdeel van een NAVO-ploeg naar de Balkan. Dit keer om binnen week de Albanese rebellen in Macedonië te ontwapenen als onderdeel van een door de NAVO afgedwongen vrede.

Insiders weten nu al te vertellen dat het hooguit bij een derde deel van het totaal aantal wapens zal blijven. De rest zullen de rebellen zonder twijfel achterhouden voor de volgende etappe. Dat schiet dus lekker op.

Het wapentuig is voornamelijk afkomstig uit de VS -naar onze laatste informatie het belangrijkste lid van de NAVO- en geleverd door Military Professional Resources Inc. (MPRI) uit Alexandra, Virginia. Een flink contingent werknemers van deze Amerikaanse security-onderneming voorziet de Albanese opstandelingen bovendien van militaire adviezen. Net als in Kosovo. Nog maffer is dat diezelfde club, die onder contract staat bij het Pentagon, gelijksoortige diensten verleent aan de reguliere Macedonische strijdkrachten. Naast de goede banden met het Pentagon onderhoudt de leiding van het bedrijf eveneens innige contacten met de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, die al ervaring opdeed met het breken van de door de VS geleverde geweertjes van Saddam Hussein.

Verder hoort ook de Amerikaanse onderneming Halliburton tot de vaste cliëntèle van MPRI. Een dochter van die oliereus heeft belangen bij de aanleg van een pijpleiding tussen de Zwarte en Adriatische Zee. Een van de invloedrijkste mensen binnen Halliburton was tot voor kort Dick Cheney, de huidige vice-president van de VS. Gezien deze achterliggende Amerikaanse belangen zal het conflict op de Balkan voorlopig vrolijk voortduren. En zal Kok van tot tijd gevraagd worden om wat Hollandse jongens naar het gebied te sturen voor wat corrigerende aktiviteiten. Liefst zonder video-apparatuur. Dan krijgen we later ook geen gelul over het wissen van akelige filmpjes. (Uit: Kleintje Muurkrant, 18 augustus 2001)