arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aktiekamp Lappersfront vs. Asfalt
by Monday August 20, 2001 at 06:42 PM
wouwie@soldier.net vaartdijkstraat... Brugge

Sinds een goede week bezetten een groep actievoerders een stuk bos aan de rand van Brugge. Het doel van dit actiekamp is het behoud van het Lappersfortbos, een stukje natuur dat dreigt te verdwijnen onder het asfalt.

Aktiekamp Lappersfro...
pat_in_boom.gifbmffxq.gif, image/gif, 412x285

Het Lappersfortbos, een stuk bos van een goede 30 ha groot langs het kanaal Gent-Brugge waar fauna en flora weelderig bloeien en rondhupsen.

Niet voor lang, want als het aan het Brugse stadsbestuur en de eigenaar (FABRICOM) lag, ligt er voor het lappersfortbos een hele strook asfalt in het verschiet. In het kader van de Zuidelijke Ontsluiting (een verbinding tussen de expressweg en het toekomstige commerciƫle centrum aan het station) wil men een nieuwe, brede weg langs het kanaal. Deze weg slaat niet alleen een wig van asfalt door de tuinen van de buurtbewoners maar vreet ook stukjes van het Lappersfort. Voor de bewoners van de Vaartdijkstraat en die van het Bos betekent dit een stuk minder ruimte en een hoop geraas.

Maar de grootste bedreiging voor dit mooie lapje groen vormt (alweer) onze immer voortschrijdende economie. Als het stadsbestuur al z'n plannen waarmaakt, blijft van het bosje maar weinig over. Bijna een derde van het bos moet plaats ruimen voor de uitbreiding van het Industriegebied Ten Briele. In een ander deel (een van onze laatste stukjes moeras) wil men een nieuwe ambachtelijke zone gaan aanleggen.

Een groep actievoerders van verschillend pluimage besloot het plannetje van de asfaltvreters niet af te wachten om in actie te komen en begon vorige week onder de naam LAPPERSFRONT met de bezetting van het lapje bos.
Een aantal boomhutten werden gebouwd en het oude koetshuis in het bos werd enigszinds weer bewoonbaar gemaakt.

Op dit moment verblijven een 30-tal mensen in het bos en constant komen er nieuwe mensen bij en vertrekken er ook weer mensen. Iedereen is welkom, zolang je het bos, zijn bewoners en de andere axievoerders respecteert.

Kom je eens langs en wil je een wegbeschrijving???
mail to: wouwie@soldier.net