arch/ive/ief (2000 - 2005)

Delegaties uit Opel Bochum, Eisenach en Antwerpen voor gezamelijke strijd
by Jan Hasaers Monday August 20, 2001 at 10:28 AM
jhasaers@be.packardbell.org 0478 926 124

Delegaties van Opel Bochum, Eisenach en Antwerpen kwamen zaterdag jl. bijeen voor gezamenlijke Europse strijd voor verwerping van Olympia Plan. Oproep voor gemeenschappelijke actiedag op 28 augustus in verschillende vestigingen. Geen overleg over 'nieuwe lasten voor de werkers en de verdeling ervan', noch 'ingrepen in personeelsbestand'. Er bestaat geen sociaal verantwoorde wijze.

Met gezamenlijke acties in alle vestigingen Olympia-plan van tafel vegen
Geen pseudo-onderhandelingen als vertragingsmaneuver

‘Het hele plan Olympia moet van tafel. We kennen niet de werkelijke inhoud van het plan, maar we weten genoeg dat elke variant ervan slecht zal zijn voor alle arbeiders in de verschillende vestigingen.’ Tot die conclusie kwamen delegaties uit Opel vestigingen uit Bochum, Eisenach, een arbeider uit Volvo-Gent en onze delegatie van PVDA Opel cel van Antwerpen. Die kwamen verleden zaterdag bijeenkwamen in het Duitse Bochum om de stukken en brokken van het Olympiaplan, zoals in de verschillende vestigingen wordt verdedigd, te analyseren. En vooral om een gezamenlijke actie strategie te bespreken.
Het initiatief ging uit van de ‘Initiatief voor Arbeidersolidariteit van Bochum’. ‘De directie van Opel volgt, volgens die groep van dertig arbeiders en militanten, waarin o.a. vertrouwensmannen van IG Metal (vergelijkbaar met delegees en militanten bij ons) van Bochum en de voorzitster van de betriebsrat (vergelijkbaar met de afvaardiging voor de ondernemingsraad) van Eisenach zaten, een strategie desinformatie door informatie.’ ‘Ze maken niet hele plan bekend, zei een arbeider uit één van de toeleveringsbedrijven Johnson Controls, waar ze zetels maken voor Opel en Ford, maar lanceren verschillende pistes, die veranderen naargelang de reacties in de verschillende bedrijven. Daarom is er dus ook geen reden om te wachten met acties tot zogezegd de juiste, volledige of definitieve informatie komt. Die zal er nooit komen’.

Geen nieuwe lasten en dus ook geen gelijkverdeling verdeling ervan.
De werknemersfractie in de Europese Ondernemingsraad, waarin ook de Belgische vakbonden twee afgevaardigden hebben zegt in een verklaring, die maandagmorgen aan de ochtendshift werd uitgedeeld, duidelijk dat ze ‘alle sluitingen verwerpen en respect van de bestaande akkoorden willen’. Maar verder laat ze wel veel mogelijkheid om over verschillende zaken te onderhandelen. Walter Mertens, hoofdafgevaardigde van het ABVV bij Opel Antwerpen zei in het ochtendjournaal dat ‘er wel iets moet gebeuren gezien de problemen va Opel’. Dat is echter de visie van de directie van multinational GM die klaagt over verlies en overcapaciteit, ondanks dat ze globaal winst maken. De essentie van het plan is dat ze op kost van de werkers willen opdrijven want de vooropgestelde besparingen moeten 80 miljard opleveren terwijl verlies van Europa 17 miljard is. (zie artikel hiernaast). Indien Opel de capaciteit wil verminderen kan dat ook altijd op een voor de arbeiders voordelige manier, door het ritme en de werkdruk te verlagen. Door echter voor te stellen ‘de lasten gelijkmatig te verdelen over alle Europese GM merken en ondernemingen’ en mogelijke ‘ingrepen in het personeelsbestand’ te aanvaarden ‘enkel indien sociaal verantwoord’ geeft men de directe te veel kans om haar plannen door te duwen.
De verklaring van de Bochum verwerpt ‘nieuwe lasten voor de arbeiders’ en dus ook ‘de verdeling van de lasten’. Dat is de enige manier om de belangen van de arbeiders te verdedigen. Een arbeider net terug uit verlof zei dat hij voor de eerste keer drie weken echt volledig niets gedaan heeft tijdens zijn vakantie. Zo moe was hij. Anders ging hij altijd wandelen, kanoën. Nu moest hij volledig recupereren.

Aktiedag 28 augustus in alle bedrijven
‘Het initiatief voor arbeiderssolidariteit’ werkt al enkele maanden aan de voorbereiding van een gemeenschappelijke actie dag op 28 augustus in alle vestigingen. De bekendmaking van het Olympiaplan verhoogd de noodzaak voor gemeenschappelijke acties. De leden van het initiatief organiseerden begin dit jaar ook mee de Solidariteitsacties tegen de sluiting van Luton. In een door hen samengestelde video-reportage (te koop zie onderaan) brengen ze verslag uit van de geslaagde Europese gemeenschappelijke strijd. Ca. 40.000 arbeiders van Opel Europa hebben op één of ander manier mee actiegevoerd tegen de sluiting. In Bochum werd het werk neergelegd en trok ze massaal de straat op. Een delegatie nam deel aan de betogingen in Luton. Resultaat van die acties is dat de volledig sluiting van Luton afgewend is. Een deel van de Vectra-productie is wel stopgezet, maar er werd afgedwongen dat Opel voor elke arbeider een nieuwe job moest zoeken. Die gemeenschappelijk actiestrategie moet nu opnieuw tot stand komen om plan van tafel te vegen.

Olympia-plan = globalisering & Europa = zeer slecht voor de werkers
Over globalisering wordt veel gesproken. Maar wat is dat nu precies? De geplande inleveringen, de sluitingen van Opel om de winsten steeds maar te verhogen, dat is de globalisering ten voeten uit. De aandeelhouders worden er rijker van, de werkers betalen de rekening. Tegen die nefaste gevolgen van die globalisering betoogden 300.000 mensen onlangs in Genua. Daarbij waren 40.000 arbeiders en syndicalisten, met onder andere duizenden arbeiders van Fiat. Het protest komt dus op gang. In België worden er binnenkort ook grote acties gepland op 19 oktober in Gent en 14 december in Brussel. Als we inleveringen en sluiting willen afslaan moeten we ons daarbij aansluiten.


Bestel verklaring van Bochum
Bestel video of CD-ROM over strijd tegen sluiting van Luton
Exclusief ooggetuigenverslag uit Genua, bestel Solidair
Of wil je mee strijden tegen het Olympia plan? Kontakteer dan Jan Hasaers 03/233 25 73 of mail jhasaers@be.packardbell.org


Meestrijden met wie?
by Jan Dumolyn Monday August 20, 2001 at 02:06 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Als je wil meestrijden...
Zou je dan niet beter de arbeiders van Opel zelf contacteren, of hun officiële delegees, dan de parasyndicale activiteit van de PvdA te vervoegen?
Ik heb het een beetje moeilijk met die acties in naam van de arbeiders, georganiseerd door schuldbewuste partij-intellectuelen die het wel eventjes zullen uitleggen en het klassenbewustzijn er van bovenaf zullen impompen (de fout die Lenin in 'Wat te doen' maakt)

Beste Jan, lang geleden trouwens, zit jij niet meer in Kortrijk dan?
Waarom geef je ons het emailadres of de GSM van die hoofddelegee Mertens dan niet? Ware het niet beter de solidariteirt rechtstreeks aan de arbeiders te laten toekomen, dan via de PvdA?

Kameraadschappelijke groeten

meestrijders, jazeker!
by jan franssen Monday August 20, 2001 at 03:10 PM

Beste Jan Dumolyn,


Al dat gekwets over schuldbewuste partij-intellectuelen komt mij stilletjes aan tot hier. Jouw reacties en teksten op ons geliefd indymedia gaan van kwaad naar erger. Ik begrijp jouw destructieve houding niet. Ik plaats van een positieve constructieve te leveren aan het debat, mik jij altijd schamper op de PVDA.
Daar dient indymedia niet voor. Indymedia staat voor open debat met gegronde kritieken, niet voor achterna-stamperij. De grote openheid in de beweging tegen de kapitalistische globalisering kan zulke praktijken missen als kiespijn.

Misschien kun je wel afvragen waarom de PVDA jaar in -jaar uit wekelijks een babbel maakt aan de poort van Opel-Antwerpen. De "arbeiders" waarover jij schrijft kunnen zelf wel de informatie en discussies van de PVDA beoordelen. Wanneer bijna 400 Opel-arbeiders deelnemen aan een enquëte van de PVDA aan de fabriekspoort, kun je deze partij die betichten van schuldbewuste pseudo-intellectuelen te zijn.

Nog steeds wachtend op een constructieve kritiek van jouwe wege, groet ik.

Hasta Siempre,

Jan Franssen


Partijpolitiek gekissebis
by David Monday August 20, 2001 at 04:43 PM

En zo verwordt een potentieel nieuw sociaal drama tot partijpolitiek gekissebis. Best wel grappig, maar spijtig genoeg is daar niemand mee gediend.

D.

Partijpolitiek gekissebis
by David Monday August 20, 2001 at 04:44 PM

En zo verwordt een potentieel nieuw sociaal drama tot partijpolitiek gekissebis. Best wel grappig, maar spijtig genoeg is daar niemand mee gediend.

D.

Leer eens volwassen omgaan met kritiek
by Jan Dumolyn Monday August 20, 2001 at 04:58 PM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Beste kd. Franssen,
Chill!

Ik had liever eens een reactie gehad van een arbeider van Opel zelf, lid van de PvdA of niet.
Ik sprak namelijk laatst met een vakbondsdelegee uit het Antwerpse die zich sterk ergerde aan sommige manieren van klein links om tussen te komen bij sociale conflciten. Dat gaat niet enkel (maar wel vooral) over de PvdA. Ook bepaalde trotskisten (ML) staan soms aan de fabriekspoorten met pamfletten om de mensen te zeggen wat en hoe ze het moeten doen. Vijf of zes jaar geleden wekte dat aan de Boelwerf enorme ergernis. Ik heb me toen met andere studenten (ook in ben natuurlijk een schuldbewuste intellectueel, maar dan één die minder moeite doet om zijn sociale orgine weg te steken, zij het nu zoon van een leraar, een auteur of van een uitgever of zo) ingezet om een breder front te organiseren om die stakers te steunen. Het resultaat was een schitterende betoging plus feest met 500 Gentse studenten en 500 Boelwerf-arbeiders. We droegen geen specifieke kleurtjes van die of die organisatie, maar net als de arbeiders gele helmen.

In mijn reacties hier op indymedia ('"ons" geliefd indymedia'?), die volgens uw strenge oordeel 'van kwaad naar erger gaan', blijf ik altijd zeer beleefd, val ik niemand persoonlijk aan, en probeer ik steeds gerichte vragen te stellen en argumenten te formuleren. Als ik enkel op de PvdA zou kritiek geven, waarom word ik hier of elders dan ook door sommige 'anarchisten' en 'trotskisten' voor het vuil van de straat uitgescholden (waar ik overigens geen seconde van wakker lig). Ik viseer geen mensen of organisaties maar bepaalde van hun praktijken of discours, omdat ik die autoritair of voorbijgestreefd acht. Dat heeft vaak te maken met de erkenning van eigen fouten en verkeerde tactieken uit het verleden. Kritiek en zelkritiek, zoals kameraad Mao zei.

Laat Indymedia dus maar zelf oordelen welke kritieken inhoudelijk zijn en welke niet, daarvoor hebben ze geen bevoogding nodig van de PvdA. Wie hier over de schreef gaat, ziet (delen van) zijn of haar stuk terecht verdwijnen. Ik heb blijkbaar op jullie zenuwen gewerkt met een kritiek op de deelname aan het jongerenfestival. Tant pis, ik kan erin komen dat dat genant was voor de PvdA, maar daar ging het me (eerlijk waar) niet over.

Maar je kan dus echt niet zeggen dat ik nu geen inhoudelijk debat aankaart. Laat me de zaken nog eens herformuleren:
- hebben fabrieksarbeiders naast hun vakbondsdelegatie politieke groepen nodig die aan de poort pamfletten uitdelen om hen de les te spellen / hen te steunen? Zo'n enquete is wel een goed initiatief maar wat is de eerste bedoeling erachter?
- is het niet beter, als externe solidariteit nodig blijkt, om brede volkscomité's op te richten om solidariteit onder de bevolking te verzekeren, dan om dat via een apparaat van één uiterst-linkse partij te doen?
- telt het uiteindelijke resultaat van die arbeidersstrijd, of wordt dat afgemeten aan de versterking van de invloed en het ledenaantal van die partij in een bepaalde fabriek?
- in hoeverre is Lenins visie terzake uit 1903 ('de intellectuelen moeten het klassenbewustzijn bij de arbeiders binnenbrengen') nog geldig en nuttig? Of was het vanaf het begin fout en had Rosa Luxemburg gelijk?
- nogmaals: waarom in zo'n post op Indymedia niet direct de delegatie betrekken en hen de solidariteit mee laten organiseren (zoals in Clabecq)?

Ik heb een permanente opdracht voor Clabecq, maar ik zal hen nooit gaan zeggen wat ze precies moeten doen, ook al vond ik soms dat D'Orazio tactisch blunderde, maar wie ben ik en wat weet ik van de arbeidersstrijd behalve uit dikke geschiedenisboeken en theoretische geschriften en via gesprekken met mijn matend ie in de fabriek werken?

En jij Jan?

Kritisch-communistische groet!

En wat doe jij beste Jan?
by Frank Sonck Tuesday August 21, 2001 at 12:18 AM
frank.sonck@freebel.net

Beste Jan Dumolyn,

Wat ik zo graag een keer zou willen weten - naast al je "kritisch-communistische" groeten die je doet - is wat jij nu zelf persoonlijk doet om de mensen van Opel te steunen in hun verzet tegen het Olympia-plan. Jan Hasaers van de PVDA geeft een mening en geeft info over de affaire? Gelijk begint jouw eksteroog pijn te doen. Wat is je probleem eigenlijk? De directie blaast warm en koud tegelijk over haar herstructureringsplannen. Volgens mij snakken mensen gewoon naar informatie op zo'n moment. Ok, misschien is die info van Hasaers niet correct volgens jou. Jouw goed recht. Maar waarom maak jij je dan druk over de PVDA? Waarom maak je je niet eerder druk over die 88.000 arbeiders die op de helling zitten? Waarom geef je niet jouw mening over de zaak? Ik denk dat David gelijk heeft met zijn opmerking over het 'gekissebis'. Maar jij begint er wel steevast mee. Ik zie je opmerkingen om de haverklap opduiken op verschillende sites. Je doet je altijd voor als de "nieuw-kritische communist', de beleefd-sympathieke "schuldbewuste intellectueel" die meteen met het vingertje zwaait wanneer iemand een mening uit die de jouwe niet is. Wat is je hoofdprobleem eigenlijk? De PVDA of dat Olympia-plan? Als je niet akkoord bent met wat Jan Hasaers zegt over de affaire, geef dan toch je eigen visie man. Het zal me worst wezen wie wat zegt. Maar stop toch alsjeblieft met je vingertje-wijzen en doe zelf een constructief voorstel. "Hebben fabrieksarbeiders naast hun vakbondsdelegatie politieke groepen nodig die aan de poort pamfletten uitdelen", zeg jij. Maar natuurlijk wel, Jan. Twijfel je daaraan misschien? Blijkbaar wel. Volgens jou is het blijkbaar ok als alleen de top van de vakbonden een pamflet uitdeelt. Want daar is volgens jou waarschijnlijk geen enkel probleem mee? Terwijl Gacoms de Renault-arbeiders liet betogen in Frankrijk regelde de geheime cel met SP en ABVV-top erin de sluiting van Renault. Waarom zou Jan Hasaers en zijn politieke groep van de PVDA dan geen info mogen geven die én de arbeiders en én de linkse, strijdbare delegees wat meer munitie zou geven? De handschoen is geworpen mijn beste 'kritisch-communistische' vriend. Zeg eens wat jij en je 'politieke groep' van de KP te vertellen hebben over het nakende drama bij Opel. Gooi je schaamlapje van 'schuldbewuste intellectueel' eens af en zeg je mening. Ik denk eerlijk gezegd niet dat die arbeiders van Opel zitten wachten op intellectuelen die een misplaatst mea culpa slaan maar wel op mensen die iets zinnigs voor te stellen hebben. En je vraag of Lenin's visie uit 1903 terzake was, lijkt me alvast naast de kwestie. 't Is 2001, Jan. Wat heb je te zeggen over Opel-Antwerpen?
Een kritische groet natuurlijk.

Jan en de activisten
by ikke Tuesday August 21, 2001 at 01:29 PM

Opvallend is alvast dat Jan op deze website alvast maar van een ding werk maakt.
En dat is het systematisch kritiek spuwen op de PVDA, militant links en soms ook wel eens op een paar Anarchisten.
Zijn favoriete groep is welliswaar de PVDA.

Dat is wat ik altijd al heb begrepen on "salon revolutionairen".

De les spellen, smijten met citaten,...
Maar een boek vol uitvluchten, redenen om niet te moeten wijken van zijn "professor stoel".

Iedereen die zich in de actie smijt en dat bovendien ook doet op een radikaal programma die mag zich op een commentaartje verwachten van de Jan.