arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Antiglobalisten': de enige oppositie voor regering Verhofstadt ?
by JP Everaerts Sunday August 19, 2001 at 10:36 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Als we Yves Desmet van De Morgen mogen geloven vormen de 'antiglobalisten' nog de enige echte oppositie voor de paars-groene regering Verhofstadt.

In zijn editoriaal in De Morgen van zaterdag 18/8 heeft Yves Desmet het over 'de herfst van de waarheid'. Desmet overloopt de problemen bij CVP en VU en concludeert dat de regering Verhofstadt (met name in haar Europees voorzitterschap) weinig oppositie te verwachten heeft. Tenzij dan van de 'antiglobalisten'. Desmet: "Nee, het enige probleem voor Verhofstadt en de zijnen zou er weleens in kunnen bestaan de antiglobalisten van Genua op een behoorlijke manier in Gent en Laken op te vangen. Door er bijvoorbeeld een dialoog mee aan te gaan, in plaats van er de troepen van Duquesne op af te sturen."

Een waarheid als een koe
by han Monday August 20, 2001 at 12:31 PM
han@indymedia.org

Yves vind blijkbaar graag het warm water opnieuw uit.

Wie de beweging sinds Seattle volgt weet dat ze reeds van toen zich zou opwerpen als een dam tegen de verechtsing en het eenheidsdenken.

"Globelise the resistance, to globelise the hope" ....
Hoop op een andere wereld, en beweging heeft sinds Porto Allegre als motto: "een andere wereld is mogelijk". Dit is niet langer een vraag, maar een bevestiging.
En dit is een antwoord op het eenheidsdenken. Het eenheidsdenken dat overal op de wereld miljoenen verbitterde mensen recht in de armen van extreem rechts duwde.

Het probleem, en daar heeft Yves duidelijk ook mee te kampen is dat de beweging niet langer het eenheidsdenken aanvaard, en naar oplossingen gaat zoeken die niet meer thuishoren in een door winst gestuurde markt economie.

Jarenlang heeft men NGO's en porgressieven kunnen paaien met "aan de tafel gaan zitten", "een volwaardige gesprekspartner",... de voorwaarde was steeds dat men de oplossing zocht binnen het bestaande economische en politieke denken.

Maar de beweging stelt zich ook fundamentele vragen bij "de democratie" en aanvaard niet zo maar dat Presidenten, eerste ministers, en parlementairen de legitieme vertegenwoordigers van het volk zouden zijn.

Ik denk dat het waar is dat de Beweging tegen de Globalisering momenteel de enige reeele oppositie vormt voor het regeringsbeleid.

Een gesprek aangaan kan voor mij.
Maar is het wel nuttig??
Een deel van eisen zijn toch zeer duidelijk.

# Schuldkwijtschelding.
# De tobintax
# geen Europees leger
# ...

Laat de ministers en presidenten die punten al maar eens op de agenda zetten.
En mischien moeten we voor we nog maar eens willen nadenken over een dialoog verwachten dat de tobintax en de schuldkwijtschelding een realiteit zijn geworden.
Want dat zijn immers de minimum eisen van de beweging als je het mij vraagt en die zijn zo klaar als klontje.