arch/ive/ief (2000 - 2005)

Partij van Kostunica uit coalitie in Servië
by NRC, 18-08-01 Saturday August 18, 2001 at 12:49 PM

De partij van de Joegoslavische president Vojislav Kostunica DSS is gisteren uit de regering van de deelrepubliek Servië gestapt. De DSS zegt ontevreden te zijn over de manier waarop de regering van premier Djindjic de criminaliteit en de corruptie aanpakt.

Het vertrek van DSS kan de regering van Servië in moeilijkheden brengen, omdat de partij heeft aangekondigd in het parlement een motie van wantrouwen in te dienen. De DSS is een van de achttien partijen van de Democratische Oppositie van Servië (DOS), die de verkiezingen van vorig jaar won. De laatste tijd lagen de DSS en enkele nationale partijen overhoop met de regering. Sinds enkele weken dringt de partij van Kostunica aan op vervroegde verkiezingen. In het parlement zegde DSS vorige maand de samenwerking met de andere DOS-partijen al op. Nu ze ook uit de coalitie is gestapt kan Djindjic' regering niet meer op een meerderheid in de volksvertegenwoordiging rekenen.

Een woordvoerder van DSS zei gisteren tegen persbureau Reuters dat de regering van Djindjic niets heeft gedaan om de georganiseerde criminaliteit en de corruptie aan te pakken. Daardoor zou de bevolking nog steeds ,,in angst'' leven. Bovendien zou Djindjic ook onvoldoende tegen de ,,honger, armoede en sociale ellende'' hebben ondernomen.

De crisis in de DOS-alliantie escaleerde na de moord op de voormalige veiligheidsagent Momir Gavrilovic, op 3 augustus. Vlak voor zijn dood bezocht Gavrilovic, ex-kolonel vande Servische geheime dienst RDB, president Kostunica. Het dagblad Blic onthulde, bij monde van een anonieme medewerker van Kostunica, dat Gavrilovic de president had ingelicht over connecties tussen de georganiseerde misdaad en leden van Djindjic regering. Sindsdien tikt de kwestie, die tot een kettingreactie van erntige beschuldigingen en verdachtmakingen leidde, als een tijdbom onder de regerende DOS-coalitie. Kort voor de zomer maakte Djindjic' regering ook al slagzij toen zij buiten president Kostunica om besloot om de van oorlogsmisdaden verdachte Joegoslavische ex-president Slobodan Milocaron;­sevic over te dragen aan het Joegoslavië-tribunaal.

In een reactie toonde premier Djinjic zich gisteren verrast over het besluit van de DSS. Hij sprak van een ongebruikelijke stap, juist op het moment dat zijn regering de bestrijding van de criminaliteit serieus wil aanpakken. Volgens vice-premier Korac bedreigt het vertrek van de DSS uit de DOS-alliantie ook het voortbestaan van de Joegoslavische federatie, die bestaat uit Servië en Montenegro.