arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trends: "Is Poetin de Pinochet die Rusland nodig heeft ?"
by JP Everaerts Friday August 17, 2001 at 06:42 PM
mediadoc.diva@skynet.be

In een artikel over de economische toestand in Rusland, nemen twee Trends-auteurs het op voor Poetin. Ze maken daarbij een vergelijking met Pinochet die je niet voor mogelijk houdt.

Het weekblad Trends van 16 augustus pakt uit met een 'cover-artikel' onder de titel 'Heeft Rusland een Pinochet nodig ?' In de inleiding van het artikel schrijven Hans Brockmans en Johan Van Overtveldt: "Na de kleptocratie en de chaos onder Yeltsin grijpt het land naar een oud recept: een verlichte dictatuur. Is Vladimir Poetin de Pinochet die Rusland nodig heeft ? Investeerders menen van wel."

In het artikel komen vervolgens tegengestelde visies aan bod over de economische en politieke toekomst van Rusland: wordt Rusland weldra een groot ontwikkelingsland of kan Poetin het land redden ? Tot slot citeren de auteurs van het artikel nogmaals ene professor Ruslan Grinberg, "directeur van het Instituut voor Sociale Economie en een specialist in Russische holdings". Het is van hem dat de vraag komt of Rusland een Pinochet nodig heeft. Hij stelt het zo: "Heeft Rusland nood aan een soort van Pinochet, een populaire president die in een snel tempo extreem-liberale hervormingen doorvoert ? Ik zet me af tegen zo'n marktgeoriënteerde dictatuur."

Daarna komt nog ene Marshall Goldman aan het woord woor wie "Poetin wellicht het minst slechte is wat Rusland na Yeltsin kon overkomen."

Bon, wat moet een mens met zo'n artikel ? Enkele bedenkingen.

1) Dat Pinochet extreem-liberale hervormingen doorvoerde, daarover kan iedereen het eens zijn. Maar dat hij een 'populair' of een 'verlicht' dictator' was ... Dat is de waarheid toch geweld aan doen.


2) Blijkt in dit artikel niet weer eens hoe de economische wereld vooral veel lippendienst bewijst aan de democratie ? Als de winsten in het gedrang komen, duikt men blijkbaar heel graag in bed met één of andere sterke man. Dat Pinochet door het overgrote deel van de wereld als een politieke crimineel beschouwd wordt die zo snel mogelijk berecht zou moeten worden, het is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot de auteurs van het Trends-artikel, noch tot diegenen die hen inspireerden.

3) Als Trends op deze weg verder gaat, kunnen zijn medewerkers eerlang tot de vaststelling komen dat "Antwerpen Filip De Winter nodig heeft" . De argumenten daarvoor liggen al klaar: zonder het Blok wordt Antwerpen onbestuurbaar want de andere partijen blijven maar ruzie maken ... En de onbestuurbaarheid van Vlaanderens grootste stad (en haven !) dat zou pas een (economische) ramp zijn. Nietwaar ?

Wie op de Trends-berichtgeving wil reageren, kan mailen naar: hbrockmans@trends.be of naar de lezersrubriek: trends@trends.be. We sturen bovenstaand stuk ook in. Benieuwd of ze deze kritiek zullen publiceren.

P.S. Om ook iets positiefs over het nummer van Trends te schrijven: er staat bv. een zeer lezenswaardig artikel in over "het mollenwerk van de V.S. in Afrika."

Wansmakelijke retoriek
by P.D. Sunday August 19, 2001 at 10:22 PM

Dit titel in Trends verbaasde mij. Bij nader toezien gaat het om een compleet manke vergelijking. Wat heeft Rusland van vandaag gemeen met het Chili van begin jaren zeventig? De internationale context is ook volstrekt niet te vergelijken. Bovendien draagt die bedenking niet bij tot meer inzicht in het onderwerp.
Een zinloze vergelijking dus, maar vooral wansmakelijke retoriek. Bij de vraag:"Heeft Rusland een Pinochet nodig?", krimpt mijn maag ineen. Argumentatie omtrent economisch beleid verbleekt bij de morele overweging wat een Pinochet impliceert. Aan een debat over het nut van een Pinochet zou ik omwille van ethische hygiëne niet wensen deel te nemen.
Zo'n citaat als kop van een artikel kiezen, getuigt niet van journalistieke fijngevoeligheid, van respect voor de nabestaanden van vermiste personen onder het Pinochet-regime. Intellectueel is het maar een povere praktijk om met zo'n brutale slogan uit te pakken.

P. H.