arch/ive/ief (2000 - 2005)

L'extrême droite manifestera a BXL le 30 Septembre : NO PASARAN !
by UEJB Thursday August 16, 2001 at 03:30 PM
uejb@skynet.be

L'extrême droite va manifester à Bruxelles Une «manifestation contre les drogues et leur légalisation» est annoncée à Bruxelles pour le dimanche 30 septembre prochain. Elle est organisée par des associations proches du CVP. Cette manifestation devra également attirer l'extrême droite.

Communiqué de Bruxelles antifasciste (BAF)

Le dimanche 30 septembre 2001 :
L'extrême droite va manifester à Bruxelles
Une «manifestation contre les drogues et leur légalisation» est annoncée à Bruxelles pour le dimanche 30 septembre prochain. Elle est organisée par des associations proches du CVP. Cette manifestation devra également attirer l'extrême droite. En effet, depuis plusieurs mois en Flandre, le Vlaams Blok distribue des tracts contre les stupéfiants. En Wallonie, le Bloc Wallon a également lancé une campagne sur ce thème.

Hubert Defourny, le «Fondateur» du mouvement d'extrême droite REF, ancien membre de la direction nationale du Front Nouveau de Belgique (FNB), actuel fractionnaire du Bloc Wallon et hors-la-loi antiraciste, vient d'annoncer la présence d'une délégation d'extrême droite wallonne à cette manifestation du mois de septembre. Le journal que Defourny édite donne rendez-vous à ses abonnés le dimanche 30 septembre à 14 heures, à Bruxelles, à la place Rogier en face du complexe commercial de City 2, afin de participer à la manifestation en question.

Depuis les manifestations flamandes nationalistes anti-Belges du début des années 1990, auxquelles participaient le Vlaams Blok et le groupe néonazi l'Assaut d'Hervé Van Laethem, c'est la première fois que l'extrême droite défilera à nouveau dans les rue de Bruxelles.

Appel unitaire
Le réseau Bruxelles antifasciste (BAF), membre de la Coordination antifasciste de Belgique (CAF), lance un appel unitaire à tous les Démocrates pour marquer ensemble leur opposition au prochain défilé de l'extrême droite dans nos rues.
Bruxelles antifasciste (BAF), 9 août 2001

CVP is nog niet extreem-rechts hé
by jp everaerts Thursday August 16, 2001 at 10:27 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Dit artikel hanteert toch wel een rare logica. Men begint met te stellen dat extreem-rechts gaat betogen in Brussel. Maar nadien blijkt dat het om een betoging van CVP-organisaties gaat die ook extreem-rechts zal aantrekken.

Wat ik wil zeggen is dit: gun extreem-rechts niet het plezier en de tactische winst dat zij de strijd tegen het drugsgebruik kunnen monopoliseren. Maar goed dat er nog andere politici zijn die ook tegen de legalisering van drugs zijn. Heel veel goed menende mensen (bezorgde ouders en anderen) zijn daar ook tegen en het is ook geen simpele zaak. Legaliseren lost echt niet alle problemen op. We moeten verdorie beseffen dat juist ook veel rebelse jongeren aan druggebruik zijn ten onder gegaan en dat een deel van 'het establishment' het ook zo wil.

Laten we de mensen die tegen druggebruik zijn, niet allemaal in de armen van het Zwart Blok jagen. AUB.

Zou er niet met de CVP-organisaties kunnen afgesproken worden dat ZIJ zelf extreem-rechts weigeren uit de betoging ? Zoals ze dat ook bij ander gelegenheden zouden moeten doen. Als we dat eens konden bekomen. Of ben ik nu helemaal naief geworden ? Straks las ik nog in een interview met Cas Vander Taelen hoe Margriet Hermans (VU) in het Laatste Nieuws het Blok verdedigd had ... Waar gaan we naar toe ?

Tot slot al mijn steun aan het verzet tegen het betogen van extreem-rechts in onze multiculturele hoofdstad.

de CVP en extreem-rechts...
by Sigurd D'hondt Friday August 17, 2001 at 12:00 PM

De CVP is inderdaad NIET extreem-rechts, maar heeft wel degelijk een "donkergekleurd" randje, bestaande uit figuren zoals de Antwerpse ex-senator Bob Gijs, Leo Tindemans (bij de gemeenteraadsverkiezingen van 94 peetvader van de Antwerpse CVB-scheurlijst), collaborateursvriendje Herman Suykerbuyck, en natuurlijk de niet te versmaden Marc Eyskens... Deze figuren zijn allemaal actief (geweest) in obscure conservatief-rechtse blaadjes (genre "Nucleus"), waarin ook 'echte' rechtse ultra's als Paul Beliën (editorialist, echtgenoot van Alexandra Colen) en de beruchte 'islamoloog' Koen Elst actief zijn. Herinner U in dit verband ook de recente Brusselse exploten van Brigitte Grouwels...

Bovendien gaat de CVP in het gehele drugsdebat bijzonder plat te werk. Zo hoorde ik onlangs CVP-fractievoorzitter Yves Leterme in het VRT-duidingsprogramma Ter Zake aan een 11-jarige lagere school-ganger verklaren 'dat de huidige regering het gebruik van drugs aanmoedigt en dat wij [de CVP] daar niet mee akkoord zijn'...

CVP, Zwart Blok & drugs
by jp everaerts Friday August 17, 2001 at 04:03 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Beste Sigurd, je hebt overschot van gelijk met wat je schrijft. Je zou aan je namenlijst van 'rechtste CVP-zakken' ook nog de broertjes Van Rompuy kunnen toevoegen waarvan er één (Eric) verantwoordelijk is voor 'het naar de kloten helpen' van de VRT.

En als Leterme zich zo uitgedrukt heeft zoals in je vermeldt, dan is de afstand met het Zwart Blok angstaanjagend kort.

Maar in de CVP heb je (voorlopig) toch ook nog ander figuren (er is de ACV-vleugel bv.).

Het belangrijkste is echter dat we de drugsproblematiek niet cadeau mogen doen aan het Blok. Ze hebben zich al zoveel thema's toegeëigend en zie het resultaat ... Ik kreeg het echt koud als ik zag dat ze nu ook al met de drugsproblematiek uitpakken.

Ik weet niet of dit een 'passende' opmerking is, maar om het drugsdebat aan de tegenstelling links-rechts te onttrekken, wil ik er toch op wijzen dat ook 'radicaal links' in de geschiedenis meestal stevig tegen drugs gekant was; juist om wat ik al schreef: drugs hebben veel militante mensen kapot gemaakt. Ik moet hierbij ook denken aan Magda Aelvoet (Agalev) die in de pers een uitspraak deed in de zin van: 'onze samenleving heeft een uitvlucht als drugs nodig'. Verander dan verdomme de samenleving.