arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opel : het kapitalisme in al zijn wreedheid??
by han Thursday August 16, 2001 at 01:12 PM
han@indymedia.org

Opel maakte een herstructureringsplan bekend waaruit duidelijk werd dat minstens een Europese fabriek zou moeten sluiten. Het moederbedrijf General Motores kondigt tegelijkertijd een Netto Winst van 610 miljoen Dollar aan voor het tweede kwartaal van 2001.

Het staat op de voorpagina van bijna alle Belgisch kranten. Opel heeft een overproductie van 15%, en daarom moet er een fabriek dicht op het Europese continent. Maar nergens in die media lees je dat tegelijkertijd het moederbedrijf General Motors op haar website uitpakt met een winst van 610 miljoen dollar voor de afgelopen drie maanden.
Op de website kondigt Genral Motors fier aan dat aandeelhouders +/- 1,26 $ per aandeel zullen opstrijken. Maar dat is duidelijk niet genoeg, General motors wil de komende maanden wereldwijd +/- 10.500 jobs schrappen van de meer dan 500.000 mensen die er werken.
In de Belgische media lees je dat er in Europa waarschijnlijk meer dan 7000 jobs verloren zullen gaan. Men voert een aantal deskundigen en vakbondsverantwoordelijken op die wikken wegen of het nu al dan niet de fabriek in Antwerpen gaat zijn die gaat sluiten
"Misschien is een herstructurering voldoende, en moet er in de verschillende bedrijven gesnoeid worden…" word er gespeculeerd.
"Maar de Belgische fabriek is een van meest productieve, we leiden mensen op van de verschillende Opel en General Motors afdelingen, …" verklaart een vakbondsafgevaardigde verweesd op de radio.
De vakbond op Open Belgium draait al jaren mee in het systeem van "medebeheer", ze beheren als het ware mee de gang van zaken op het bedrijf. En het is eraan te zien en te horen,… ze denken mee met de directie en jah,… 220 miljoen dollar winst per maand is duidelijk niet genoeg.

Maar verdomme nog aan toe, …
Schiet toch eens wakker.

opel antwerpen
by herman luyckx Thursday August 16, 2001 at 04:05 PM

Wedden dat in het fabriek van Antwerpen de champagneflessen ontkurkt worden - met applaus van heel wat personeelsleden - als ze daar te horen krijgen dat het "maar" het fabriek van Portugal of dat van Zaragossa is dat de deuren zal moeten sluiten?
Het internationale anti-kapitalisme is helaas nog klein, zwak en bovendien onderling verdeeld, ondanks de honderdduizenden in Genua en Göteborg.

Bestook de media
by jpe Thursday August 16, 2001 at 10:31 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Straffe info Han. Bestook alle media daarmee: brieven, berichten op hun websites ... Zorg dat de arbeiders het ook te weten komen. Daar moeten ze spandoeken mee maken.

Aslof het nog niet genoeg was.
by han Friday August 17, 2001 at 12:11 PM

Alsof het nog niete genoeg was, weet GM op haar website ook te vertellen dat ze over een kapitaal reserve van 1,4 miljard dollar beschikken.

Wat zeg ik, kon verhogen met 1,4 miljard.

"Cash and net liquidity both increased during the second quarter of 2001. Cash, marketable securities, and assets of the Voluntary Employees' Beneficiary Association (VEBA) trust invested in short-term fixed-income securities, excluding Hughes, totaled $11.1 billion at June 30, 2001, compared with $9.4 billion at March 31, 2001, bringing net liquidity up $1.4 billion, to $1.9 billion."

Dus die gaste,n hebben een reserve van 11.1 miljrad dollar, of zon slordige 500.000.000.000 Bfr, daar kan je een half miljoen mensen een jaar voor aan het werk zetten.

Herstruktureren ???

Stuur het bericht mee rond
by han Friday August 17, 2001 at 12:42 PM
han@indymedia.org

JP heeft gelijk.
We moeten die info versprijd krijgen.

Een aantal websites nam het berich reeds over.

Ik zag op de PVDA dat ze de gegevens overgenoemen hebben en de arbeiders maandag op de fabriek gaan inlichten.

Duitse jongeren zouden In de Duitse fabrieken het zelfde doen,....(EU fo the people)

Opel - Persverklaring PVDA
by pvda Friday August 17, 2001 at 06:58 PM

16 augustus 2001

De PVDA verwerpt met klem het herstructureringsplan ‘Olympia' van Opel-Europa. Volgens dit plan moet de productie in Europa met 15% dalen en moet er zwaar bespaard worden op de kosten. De huidige verscherpte crisis in de automobiel afwentelen op de rug van de werknemers biedt geen enkele uitkomst. De huidige overcapaciteit vindt juist haar oorzaak in de daling van de vraag. Een dalende vraag als gevolg van alle wereldwijde saneringen van de multinationals. Nieuwe saneringen, sluitingen en afdankingen zullen de crisis alleen maar versnellen en vergroten.

De PVDA laakt het feit dat Opel drastisch wil snoeien in de tewerkstelling en de lonen in Europa op een ogenblik dat het moederbedrijf van Opel, General Motors, uitpakt op haar website met een winst van 610 miljoen dollar voor de afgelopen drie maanden. Fier meldt GM dat hun aandeelhouders een dividend zullen opstrijken van 1,26 $ per aandeel. Het is General Motors die moet opdraaien voor de crisis en niet de werknemers. Het is duidelijk dat het huidige wereldsysteem leidt tot flagrante en ontoelaatbare sociale onrechtvaardigheid en dat het de werkers geen enkele menswaardige toekomst kan bieden. Alle rijkdom komt voort uit arbeid, geleverd door de werkers. Met deze rijkdom kan een economie gecreëerd worden die ten dienste staat van de werkers en van hun kinderen. En niet andersom!

De PVDA neemt de geruchten over een mogelijke sluiting van Opel-Antwerpen zeer ernstig. Enkele dagen voordat de eerste artikelen hierover verschenen in de Duitse pers werd de PVDA-Antwerpen reeds op de hoogte gebracht van een mogelijke sluiting. Onze contacten hadden bij het management als mogelijke sluitingsdatum van Opel-Antwerpen de datum van 1 januari 2003 reeds horen vernoemen. De ontkenning van de Antwerpse en de Europese directie van Opel hebben dan ook alleen als doel om de gemoederen te bedaren en de verschillende productiecentra's tegen elkaar op te zetten.

De PVDA komt op voor een Europees afwijzingsfront van alle productiecentra's tegen elke sanering. De vakbonden en de werknemers mogen zich niet op sleeptouw laten nemen door de plaatselijke directies, maar moeten resoluut opkomen voor de afwijzing van elke sluiting en van elke sanering in om het even welke vestiging. De vakbonden en de werknemers moeten zich niet bezig houden met het formuleren van alternatieven maar zich resoluut voorbereiden op een strijd tegen de sluitingen en de saneringen.

De PVDA zal zich inspannen om dit Europees afwijzingsfront tot stand te brengen. In dat licht zullen leden van de PVDA deelnemen aan een Europese ontmoeting die dit weekend gepland is in Duitsland. Het initiatief voor deze ontmoeting gaat uit van Duitse syndicalisten van Bochum. De PVDA ondersteunt het voorstel van de Duitse syndicalisten voor een Europese actiedag tegen het plan ‘Olympia' op 28 augustus.

Tegelijkertijd zal de PVDA zich inspannen om op Belgisch vlak de werknemers van Ford, Volvo en VW te verenigen en op te roepen de werknemers van Opel te ondersteunen door solidariteitsstakingen.

Hiertoe zal de PVDA op 20 augustus, de 1ste dag dat de werknemers van Opel terug aan de slag gaan na hun vakantie, de werknemers en hun syndicalisten informeren en oproepen via een tract om het herstructureringsplan ‘Olympia' af te wijzen en zich voor te bereiden op stakingsacties. Gelijkertijd zal een tract uitgedeeld worden aan Volvo, Ford en VW.

Land Nordrhein-Westfalen wil Opel helpen....
by EU For The People Saturday August 18, 2001 at 02:45 PM
euforthepeople@firemail.de

Volgens diverse Duitse kranten worden er op het moment gesprekken gevoerd tussen de bondsstaat Nordrhein_Westfalen en de Opeldirektie. In Nordrhein-Westfalen staat in de stad Bochum een fabriek. Het bouwkonzern "Hochtief" heeft plannen aangekondigt in Bochum een industrieterrein voor toelevenratiebedrijven van Opel te bouwen. Het voorbeeld hiervoor is het technologiepark van Ford in Keulen. De Bondstaat Nordrhein-Westfalen heeft ieder vorm van hulp, inklusief financiele hulp, toegezegd. Ons bekruipt het gevoel dat Opel probeert zich op kosten van de belastingbetaler probeert te saneren door het inzamelen van staatsgeld en deze staten chanteert met dreigende sluiting. Het zou interresant zijn om te weten of er in Belgie ook zulke gesprekken gevoerd worden. En wat de EU over de financiele subsidies van landen of bondsstaten denkt. Gesprekken met Duitse Opel-werknemers maakten duidelijk dat ze kort voor een spontane staking stonden. De teneur hier in de pers is dat waarschijnlijk Opel-Antwerpen dicht gaat.
René

Link van aktieve Opel-werknemers in Duitsland
by EU For The People Saturday August 18, 2001 at 07:53 PM
euforthepeople@firemail.de

Deze link is van een website van aktieve Opelwerknemers in bochum, Duitsland

PVDA-pamflet verdeeld maandagmorgen aan Opel
by PVDA-OPEL Monday August 20, 2001 at 10:53 AM
jhasaers@be.packardbell.org 0478 926 124

PVDA verwerpt Olympia dat duizende jobs bedreigd en nieuwe inleveringen wil opleggen. Er is geen reden om te wachten met gezamelijke acties in alle vestigingen om het plan van tafel te vegen. 28 miljard frank winst op drie maanden, 500 miljard aan cash en liquiditeiten.

HET PLAN OLYMPIA BEDREIGT ALLE 88.000 OPEL-ARBEIDERS IN EUROPA !

Geen reden om te wachten met acties in alle bedrijven

VERZAMEL DIRECT MET ZIJN ALLEN IN DE REFTER.
BEGIN NIET TE WERKEN. EIS ONMIDDELLIJKE VERWERPING VAN DEZE BRUTALE OORLOGSVERKLARING
DOE VAKBONDSLEIDING KLEUR BEKENNEN: GEEN VERTRAGINGSMANEUVERS.
Het is genoeg geweest. Nu moeten ze kant kiezen.

DIT PLAN OLYMPIA MOET NU VOLLEDIG WEG !
GEEN ONDERHANDELINGEN OVER
INLEVERINGEN, AFDANKINGEN, UITBESTEDING
OF ANDERE VERBORGEN AGENDA'S
Het is genoeg geweest. Nu moeten ze kant kiezen.

20 augustus 2001
Beste vrienden,

We schreven al voor het verlof dat er zware herstructurering op komst was. Toen zegden de delegees ‘het zijn maar studies, de PVDA kan zeggen wat ze willen'. Maar het Olympia plan dat nu op tafel gelegd wordt is nog veel erger. Het bedreigt alle 88.000 arbeiders van Opel van de verschillende vestigingen. Het is onmogelijk dat ze toen al niet meer wisten. Enkel alleen het feit dat zulke mededelingen tijdens het verlof gebeuren is gewoon schandalig. Arbeiders en militanten konden niet eens reageren. Men profiteert gewoonweg van de zwakke financiële positie van de arbeiders.
Het wordt tijd dat de delegees de kant kiezen van de arbeiders, en de ernst van de aanval niet meer blijven ontkennen. Ze moeten eindelijk eens opkomen voor de arbeiders en niet meepraten met de directie. Want delegee zijn is wel meer dan enkel rondlopen en sussen.

Vrienden, we mogen niet toelaten dat ze allerlei vertragingsmaneuvers toepassen om op die manier elk verzet in de kiem te smoren. En we mogen ze niet zomaar carte blanche geven om te onderhandelen. De vakbondsleidingen en delegees moeten eerst duidelijk kant kiezen van de arbeider. Want we zijn al 12 jaar aan het inleveren.


Geloof niet wat de directie zegt
Verlies?
Nee, 28 miljard frank winst op drie maanden tijd (van april tot juni dit jaar)
De directie wil overal de productiviteit, het ritme en de flexibiliteit nog verder opdrijven. Ze wil duizenden jobs liquideren. En ze bedreigt elke fabriek in Europa sluiting. En dat allemaal omdat de GM en Opel nog meer winst willen maken. Laat u dus niets wijsmaken. De directie zegt dat GM Europa 17 miljard frank verlies maakt. Maar GM Europe is dochterbedrijf van GM Amerika en het gehele bedrijf maakt wel degelijk winst: 28 miljard frank op drie maanden.
En wist je dat…
… GM 500 miljard frank aan baar geld (cash en liquiditeiten) heeft
… ze vorig jaar 80 miljard frank betaald voor het overkopen van de Opel-bank
… in Duitsland (Rüsselsheim) voor 31 miljard een nieuwe fabriek gebouwd heeft
… ze Daewoo motors wil overkopen wat ook miljarden gaat kosten

Overcapaciteit?
De directie zegt ook dat ze 300.000 wagens of 15% van de capaciteit wil afbouwen. Maar ze heeft een nieuwe fabriek gebouwd met capaciteit van 270.000 wagens. En als ze Daewoo overkopen, dan verhogen ze toch ook hun capaciteit. Waarom wil ze dan duizenden werkers doen opdraaien voor een sluiting?

Dus, geen reden om te wachten acties in alle bedrijven. Niemand weet op dit ogenblik precies wat er allemaal in dat plan staat. Maar we weten genoeg dat elk plan een zware inlevering zal zijn. Door gezamenlijke Europese actie kunnen we het hele plan van tafel vegen.

Oproep gezamelijke actiedag op 28 augustus in alle vestigingen
Dit weekend kwamen arbeiders en delegees samen van de fabrieken van Bochum en Eisenach uit Duitsland. Wij waren er ook. Begin dit jaar organiseerden ze solidariteitacties tegen de volledige sluiting van GM Luton. Dankzij een mobilisatie van 40.000 arbeiders over heel Europa moet GM, ondanks de stopzetting van de productie elke arbeider een job binnen GM geven. Gezamelijke actie loont dus. Zij roepen nu opnieuw op om zo snel mogelijk in actie tot een AKTIEDAG op 28 AUGUSTUS in alle Opel-vestigingen van Europa. Maar die acties kunnen al voorbereid worden vanaf vandaag maandag, ieder op zijn manier in zijn bedrijf.

Olympia-plan = globalisering = zeer slecht voor de werkers
Over globalisering wordt veel gesproken. Maar wat is dat nu precies? De geplande inleveringen de sluitingen van Opel dat is de globalisering. De aandeelhouders worden er rijker van, de werkers betalen de rekening.
300.000 mensen betoogden in Genua
tegen die nefaste gevolgen van die globalisering. Daarbij waren 40.000 arbeiders, met onder andere duizenden arbeiders van Fiat. Het protest komt dus op gang. In België worden er ook grote acties gepland op 19 oktober in Gent en 14 december in Brussel. Als we inleveringen en sluiting willen afslaan moeten we ons daarbij aansluiten.

Wil je mee strijden tegen het Olympia plan? Vul dan bon in en stuur op. Vertrouwelijkheid 200% verzekerd.
Naam:……………………………….. Ploeg:………………postnr…………………………….
Straat+ Nr……………………………………………………………………………………….
Postcode+ gemeente:…………………………………………………………………………….
Tel:………………………………………e-mail…………………………………………………
Terugsturen : Jan Hasaers, Marnixstraat 26, 2060 Antwerpen. Of bel 03/233 25 73 of 0478/926 124
v.u. Marie-Rose Eligius, M.Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel.

Opel , val nu niet uit de lucht..
by Mara Monday August 20, 2001 at 03:17 PM

Tussen 1991 en 1997 zijn er in Noord Amerika zo'n 84.000 jobs geschrapt bij General Motors. In 1997 schatte men dat er in Europa nog zo'n 40.000 jobs zouden geschrapt worden tot 2003...

weer pvda?
by herman Wednesday August 22, 2001 at 09:58 PM

graag een reactie van niet-pvda'ers aub.
al was het maar om aan te tonen dat Indymedia een veelzijdig links initiatief is