arch/ive/ief (2000 - 2005)

[IMC-Belgium] video over het Belgisch Europees voorzitterschap
by imc-belgium Wednesday August 15, 2001 at 06:53 PM
belgium@indmedia.org 0476 533 188

Aan alle cineasten en videoactivisten die de antiglobaliseringsbeweging ondersteunen. Aan de videasten die actief zijn in archive.indymedia.be Betreft : video over het Belgisch Europees voorzitterschap Volgende vergadering van de videogroep is dinsdag 28 augustus om 19:00

Aan alle cineasten en videoactivisten die de antiglobaliseringsbeweging ondersteunen.
Aan de videasten die actief zijn in archive.indymedia.be

Betreft : video over het Belgisch Europees voorzitterschap
Volgende vergadering van de videogroep is dinsdag 28 augustus om 19:00

De idee om een video te maken over het Belgisch voorzitterschap werd gelanceerd tijdens een Indymedia vergadering in juni 2001. Er werd toen een videogroep samengesteld, die reeds 1 keer vergaderde.

Algemeen concept
Een video realiseren over het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie, met de middelen van Regards Croisés, Indymedia en anderen. Het gaat hier wel degelijk over een film die we moeten kunnen tonen in zijn geheel. Deze film moet in zijn opbouw een specifieke coherentie bevatten. De film (of de video als u dit verkiest), moet eind januari klaar zijn, opdat we hem op een snelle en nuttige manier kunnen gebruiken in het kader van de antiglobaliseringsstrijd.
Deze film kan dan dienen als een soort evaluatie van het voorzitterschap, onze collectieve evaluatie.

Wie, wat en hoe?

WIE

De videoactivisten van Indymedia en iedereen die ons wil helpen met zijn/haar eigen materiaal. Onafhankelijke cineasten, in de brede zin van het woord, die een video willen realiseren over dit onderwerp in het geheel, of slechts over een enkel aspect van het presidentschap.

WAT

De creativiteit en het grote aantal ploegen en realisators. Iedereen kan zijn persoonlijke toets en opvatting aanbrengen, op voorwaarde dat het wordt 'gedocumenteerd' en dat het deel uitmaakt van de realiteit.
Deze manier van werken heeft al goed gewerkt bij vorige videoprojecten.

HOE

We zien het nut in om te vertrekken van een basisdossier. Het is belangrijk om enkele
thema's te selecteren waarover iedereen is.
We zouden ons kunnen inspireren op de thema's die naar voorkomen in het platform van D14. http://www.d14.be

Dit front geeft een vrij volledige analyse weer op de rol en de werking van de EU. Bovendien geeft het ook de geest van de antiglobaliseringsbeweging weer. Ik stel voor dat we deze tekst lezen als voorbereiding van de volgende vergadering, waar we dan kunnen zien hoe deze tekst ons van nut kan zijn.

In zo'n soort film, origineel in het concept van verschillende opvattingen, zal de moeilijkste taak een rode draad te vinden zijn, die de coherentie aan de film geeft.

Het onderwerp op zich en de aangestipte thema's volstaan echter niet.
Ik stel voor dat we ook denken over de vormelijke aspecten die ons toelaten de verschillende delen met elkaar te verbinden. Ik weet dat monteurs en videasten reeds ideeën hebben voor dit probleem. Maar het zou ook goed zij om oplossingen te hebben voor de opnames en de reportages zelf. Een verhaallijn, zoals bijvoorbeeld het volgen van een activist die we in verschillende momenten van de film tegenkomen.

De geest van het samenwerkingsverband respecteren
Het kan nuttig zijn als we enkele werkregels vastleggen voor bijvoorbeeld het afnemen en opnemen van interviews.Dit kan een onderwerp zijn waarover we op de vergadering kunnen spreken.

Organisatie
We moeten de opnamen goed organiseren om te waken dat de genomen beslissingen over het scenario ook in de finale montage zichtbaar is. Ik heb al enkele ideeën hierover, maar daar praten we verder over in de volgende vergadering.

Jaco B.

Jacques.Borzykowski@swing.be