arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Black Block en de beweging tegen de globalisering
by han Wednesday August 08, 2001 at 11:11 PM
han@skynet.be

Velen vragen zich af wie en wat het Black Block nu precies is. Veel activisten zijn, om het zacht uit te drukken, zeer boos op het Black Block. Voor sommigen is het Black Block niets meer of niet minder dan de politie verkleed als betoger,…. Na Seattle, Washington, Praag, Gotheburg, Barcelona, Genua,… is het meer dan tijd om het debat op een serieuze manier te voeren.

Het Black Block en de beweging tegen de globalisering

 

Velen vragen zich af wie en wat het Black Block nu precies is.  Veel activisten zijn, om het zacht uit te drukken, zeer boos op het Black Block.  Voor sommigen is het Black Block niets meer of niet minder dan de politie verkleed als betoger,…. Na Seattle, Washington, Praag, Gotheburg, Barcelona, Genua,… is het meer dan tijd om het debat op een serieuze manier te voeren.

 

Eerst en vooral wil ik toch wel stellen dat het vermeende Black Block een wel zeer kleine minderheid is van beweging tegen globalisering.  Naar eigen zeggen waren ze in Genua met 300 dat is min of meer 0,1% van de betogers.

 

Om in te gaan op de Rol van Black Block is het niet onbelangerijk om de politieke betekenis van deze beweging tegen de globalisering nog eens te expliciteren.
”Voor het sinds de val van de muur is er terug een beweging die duidelijk het kapitalisme in vraag stelt”.  En dat het gaat om een brede beweging werd eens te meer bewezen in Genua waar meer dan 300.000 mensen op straat kwamen tegen de G8.

De beweging doorbreekt op een ongeziene manier de zogezegde politieke consensus, of het nu gaat over De Wereld Handels Organisatie, Europa, kernenergie, milieu, transport, voedselveiligheid, het kapitalisme, bewapening,… de algemeen aanvaarde “waarheden”, het “eenheidsdenken” “de zaligmakende vrije markt” worden door het geheel van de beweging bevraagd

Volgende Canadese veiligheidsdiensten, die als eerste met een rapport over de beweging op de proppen kwamen, neem de beweging de fylisofie van het kapitalisme op de korrel.

“The philosophy of capitalism also is under attack, facing charges that it is ignoring the social welfare of individuals, and destroying cultures and the ecology in the quest for growth and profit.”

 

In Seattle voerde het zogezegde Black Block de eerste dag van acties (30 November) enkele gerichte acties uit op Starbucks, Nike, Mac Donalds,… maar toen bleek dat het merendeel van de betogers en activisten dergelijk acties niet zagen zitten zijn de aanvallen ook gestopt.
Enkele maanden later bij de acties is Washington tegen het IMF  voerde het Black Block geen aanvallen uit, maar nam het deel aan de acties van de meerderheid van activisten en namen ze als taak op om barricades aan te leggen om de top de blokkeren.

Het Black Block waar we in Seattle en Washington mee te maken hadden is een groep radicale activisten die zich weliswaar niet wil afsnijden van de grote groep van activisten en de democratie binnen de beweging min of meer aanvaarde.

Toch was het politie geweld tegenover de betogers in Seattle overweldigend: traangas, peperspray, rubberen kogels,… de staat van beleg, en honderden arrestaties tegenover betogers die op een geweldloze manier actie voerden.  Toch probeerde de politie daarin gesteund door de media het politie optreden te verantwoorden door de enkele gesneuvelde ramen en graffiti.  Dat mislukt weliswaar daar het voor iedereen duidelijk was (en ook voor de internationale pers) dat het hier ging om een marginale minderheid en ook de schade zeer beperkt bleef.

 

Na Seattle en Washington stellen de veiligheidsdiensten in hun rapporten vast dat een belangrijk dispuut binnen de beweging het vraagstuk van het geweld is.   Zij stellen zeer duidelijk dat dit debat in de beweging kan leiden tot breuken.  Daarnaast zijn er verschillende rapporten die aangeven dat een van de “Globalisering” zoals we die nu kennen binnen de kortste keren zal leiden tot massale volksopstanden.  Voor de CIA zullen de gevolgen van de globalisering  leiden tot grote conflicten en opstanden. Voor de CIA is de globalisering en de reactie er tegen de belangrijkste factor die in de komende jaren kan leiden tot een destabilisering. [Global Trends 2015]
Indien de CIA “globalisering” en de beweging er tegen zien als een mogelijke oorzaak tot destabilisering mogen we er gerust van zijn dat zij een strategie ontwikkelt om die beweging te neutraliseren.

 

We zien vanaf dan ook twee zaken.

Enerzijds gaan politici en de bedrijven de beweging omhelzen.
Na Genua verklaard AGALEV (een regerings partij) in De Morgen dat  haar wortels liggen in deze beweging; Patrik Jansens, voorzitter van de SP (ook een regeringspartij), verteld in Humo dat de beweging eigenlijk een sociaal democratische beweging is.

Daar is niets nieuws aan, alleen zijn de Belgen een beetje laat.  Michael Moore (voorzitter van de WHO) verklaarde ook al meerdere malen dat hij met de beweging wil praten.  In Porto Allegre was er een uitgebreide groep Parlementairen aanwezig,… In Belgie werden de politie grandioos voorbijgestoken door het bedrijfsleven, die samen met een aantal NGO’s de bedrijfsgiftenbank opzetten, waarvan de voorzitter Fonds Verplaetse duidelijk stelde dat het de gebeurtenissen in Seattle waren die het bedrijfsleven hadden bewogen tot de oprichting daarvan.  Toch doen zij dat niet zonder met de vinger te wijzen en te eisen dat de beweging zich “distantieert” van de geweldenaars en de meest radicale elementen.

Het is dodelijke omhelzing zoals de vredesbeweging die gekend heeft, of de beweging tegen kernenergie, of de witte beweging,…  he enige doel is de beweging te ontzenuwen en te neutraliseren.

 

Anderzijds zien we een toename van de repressie en massale infiltratie.

Reeds in Seattle was de repressie overweldigend, dat wordt uitgebreid gedocumenteerd in een rapport van Amerikaanse Advocaten Gilde.

Maar sinds Seattle zien we enkel een toename van het politie geweld en de zogenaamde preventieve maatregelen tegen de demonstranten.  Het voorlopige hoogtepunt was Genua, waar meer dan 18.000 politie agenten werden gemobiliseerd, grenzen werden gesloten, stations en luchthavens moesten dicht,…..  Het resultaat was een dode en honderden gewonde manifestanten,…  De Belgische premier was er als de kippen bij om het geweld van de demonstranten te veroordelen maar repte met geen woord over het politie optreden in Genua.  Tot nog toe verklaarde de Belgische regering enkel dat ze het beter zou doen dan haar Italiaanse en Zweedse collega’s.  Deze escalatie van repressieve maatregelen wil slecht een ding, en dat is de mensen ontmoedigen en het hen onmogelijk maken op straat te komen om hun eisen kracht bij te zetten.

Daarnaast word de beweging massaal geïnfiltreerd en worden er commando’s gebruikt die het geweld moeten uitlokken en overgaan tot het vernielen van winkels, auto’s,….  De eerste maal dat daar duidelijke tekenen van waren was in Praag, alhoewel Amnestie International de zaak aan het onderzoeken is zijn daar weliswaar nog geen bewijzen van.

De bedoeling is duidelijk, enerzijds moeten de provocaties dienen als een legitimatie van de repressieve maatregelen, maar nog meer moeten ze dienen om de beweging te discrediteren en te verdelen.

Zowel in Gotenburg (acties tegen de EU begin juni) Barcelona (acties tegen de Wereld bank einde juni),  als in Genua (acties tegen de G8 juli) waren er zeer brede mobilisaties.  Niet alleen hadden de acties in deze drie steden een zeer breed draagvlak ze waren inhoudelijk ook radicaler.  En zowel in Gotenburg, Barcelona als Genua zijn er serieuze aanwijzingen dat de geweld actief werd uitgelokt door politie provocaties.  In Barcelona an de Genua zijn de bewijzen zo duidelijk dat het politie optreden in beide landen leidde tot een onderzoekscommissie.

 

Een paar foto’s die je eens rustig moet bekijken voor zij die bewijzen willen zien.

[foto 00] een aantal agents provocateurs in actie met naam en functie [foto 01] je ziet de in het zwart geklede mannen in politie busjes stappen,  [foto 02] je ziet een gewonde black blokker aan een politie combi, [foto 03] enkele vermeende black block activisten aan het werk. [foto 04] een aantal agenten.

 

En het Black Block in dit alles.

 

Er is iets vreemds aan de gang, het Black Block dat we de afgelopen maanden aan het werk gezien is niet hetzelfde Black Block dat we kennen uit Seattle en Washington.  In Praag waren veel activisten geshockeerd door hun optreden en hun wel zeer ondemocratische methodes.

Honderden activisten hadden er dagen gepraat, geoefend,… op niet gewelddadige doch offensieve strategieën om de top van het IMF en de Wereld bank te blokkeren.  Op de allerlaatste vergadering kwam een “afgevaardigde” van het Black Block met de volgende mededeling : “Wij gaan hoe dan ook de confrontatie met de politie aan, en wie ons daar wil van weerhouden zal zelf met ons te maken hebben”. 

Ze organiseerden niet een eigen mars  maar namen het voortouw in de blauwe mars die uitliep op zware confrontaties met de politie.

 

Maar we denken dat er in Praag ook een ander Black Block aan het werk is geweest.  Laat op de avond konden honderden activisten in Praag aan de lijve ondervinden tot welke resultaten het optreden van het vermeende Black Block zou leiden.    Een hele dag had een zwaar bewapende patrouille in BatMan verklede agenten post gevat voor de Mac Donalds.  Tot op het ogenblik dat enkele duizenden betogers voor de Macdonalds verschenen, toen werd deze patrouille vervangen door een handjevol wijkagenten.  Plots begonnen aantal vermeende Black Blokkers de Mac Dolands vakkundig af te breken en sloegen de wijkagenten op de vlucht.   Enkele ogenblikken later brak de hel los, honderden agenten., traangas, wapenstok,… en meer dan 450 arrestaties.  Verschillende ooggetuigen zagen hoe een aantal zogezegde Black Blokkers zich veilig terugtrokken achter het politie kordon. 

 

In Genua hadden we duidelijk te maken met twee soorten Black Block.

Het eerste Black Block was erbij van bij het begin en vormde ook een blok in de vreedzame betoging tegen racisme en voor open grenzen.  Ze hielden er zich aan de afspraken en gingen op geen enkele politie provocatie in.  Dit Black Block wou duidelijk de honderden illegalen die zich in de betoging bevonden niet in gevaar brengen en toonde respect voor de afspraken.

Datzelfde Black Block had op de dag van de belegering een eigen afspraakplaats en een eigen mars voorzien.   Maar na de eerste schermutselingen met de politie viel dat Black Block uiteen in verschillende groepen.

Een aantal groepen vond het vernielen van straatmeubilair, auto’s, kleine winkels …. Ongehoord en verliet de groep om even later op te duiken in de zijstraten van Tutti Bianci Mars waar zij meehielpen aan het beschermen van deze betoging tegen de aanvallen van de politie.

 

Een ander deel van het Black Block begon aan haar Magische & mysterische tournee door de stad.  Meerdere uren konden ze ongestoord vernielingen aanbrengen, wagens in brand steken, winkeltjes plunderen,….

Uit tientallen getuigenissen (zie vooral iatly.indymedia.org) blijkt dat dit zogezegde Black Block voornamelijk bestond uit politie agenten en extreem rechtse elementen onder leiding van de politie.

De bedoelingen zijn duidelijk;

  • Een alibi creëren voor het buitensporige politie geweld
  • De beweging discrediteren
  • De aandacht van de inhoudelijke kritieken afleiden en concentreren op het geweld.

 

Problematisch ???

 

Uit de reactie van Berlusconi, de Italiaanse politie, maar ook de Belgische regering kan je alleen maar begrijpen dat zij in deze beweging een groot gevaar zien dat met alle middelen dient bestreden te worden.  Maar er is een probleem.  Want de beweging heeft veel sympathie, en de kritieken die gemaakt worden op de samenleving worden miljoenen onderschreven.

 

Volgens mij slaan zij die zich willen distantiëren van zij die geweld gebruiken en daarmee ingaan op de vraag van de WTO, Bush, Berlusconi,… of de Belgische regering de bal mis.  Want hoe kan je in godsnaam distantiëren van de jongen die Genua stierf onder de politie kogels.  Hoe kan je distantiëren van die arbeiders die stierven voor het algemeen stemrecht,….

Zij die zich laten vangen door de lokroep van regeringen en instellingen vergeten dat het geweld in de eerste plaats komt van de maatschappij waarin we leven.  Ze vragen niet aan diezelfde regeringen om afstand te nemen van dat structureel geweld alvorens ze ermee aan tafel willen zitten.

 

Maar ook het Black Block dient zichzelf te bevragen.

 

Het Black Block zoals we dat vandaag kennen manifesteerde zich voor het eerst in Seattle, het ging er om een relatief kleine groep die doelgericht aanvallen uitvoerde op een aantal symbolen van kapitalisme : Mac Donalds, Starbucks, Nike,….

Op zich is dat geen nieuwe gegeven, zo kennen we ondertussen allemaal het verhaal van Jose Bove en de “ontmanteling van de Mac Donalds” in Milau, maar in de derde wereld zijn er massale boeren betogingen die overgaan tot het letterlijk ontmantelen van hele fabrieken voor genetisch gemanipuleer zaaigoed.  In Belgie had je in de jaren 80 een brede beweging tegen de werkloosheid, waar ook gerichte aanvallen werden uitgevoerd op banken en multinationals onder andere tijdens de jongeren Marsen.  Maar ik kan me niet herinneren dat men er toen mensen waren die zichzelf Black Block noemden, het waren gewoon boze jongeren en veel jonge werklozen.  Net zoals ik me niet kan voorstellen dat de Mensen van Clabecq die zichzelf op een georganiseerde manier verdedigden tegen de rijkswacht met buldozers zichzelf Black Block noemen,…

Zelf kwam ik voor het eerst met een politiecel in aanraking toen ik als fotograaf optrad bij een actie tegen een aantal banken die Zuid Afrika steunden, de banken werden met bloed besmeurd.  

Zoals een Black Blokker terecht opmerkt is niet iedereen die actie vormen gebruikt ook een Black Blokker,…. Zoals de jongen die in Genua door de politie kogels werd getroffen geen Black Blokker was.

 

Er is dus meer voor nodig om bij het Black Block te behoren dan het al dan niet afzweren van het gebruik van geweld. 

 

Ze roepen zichzelf graag uit “tot de meest radicalen binnen de beweging” het is een beetje pretentieus en bovendien valt het eigenlijk sterk te betwijfelen.  Er zijn er veel meer in de beweging die vinden dat het kapitalisme best zo snel mogelijk naar de geschiedenis boeken moet verwezen worden.

Ik denk dat ik +/- juist zit als ik stel dat het Black Block zich eigenlijk inspireert op een stroming binnen het Anarchisme die werd uitgetekend door Bakoenin.  Hij vond dat de revolutie diende gemaakt te worden door een selecte Club van samenzweerders, die door niemand gekend moesten zijn, daar de massa toch de dom was om er iets van te begrijpen.

Je vind bij elementen terug bij het Black Block. 

Enerzijds gaat het om een selecte Club, dikwijls universtairen, die zich zeer laagdunkend uitspreken over de meerderheid van bevolking en ook de andere activsiten.  gaan jullie het dan nooit begrijpen” is iets dat je veel terughoort en leest in de debatten met Black Blokkers.

Ze hebben een minachting voor het “klootjes volk” dat meedraait binnen het systeem, en dus kan je genadeloos de Merdedes van de Turk om de hoek (die daar jaren moet voor afbetalen) in de brand steken.  Niet iedereen binnen het Black vind dit OK, maar op de Italiaanse Duitse en Belgische Indymedia website vind je meerdere artikels die het vernielen van auto’s, het plunderen van kruidenierszaken,… goedpraten.

Maar ook de politie infiltratie is niets nieuws, want dergelijk groepen laten zich perfect “inschakelen”  in de strategie van de spanning.  Zowel in Italie (de Rode brigades), Duitsland (Bader Meinhof) als ook Belgie (CCC) bleek dat nagenoeg al deze groepen volledig geïnfiltreerd waren door de politie diensten en de CIA. 

Op de Italiaanse website is er dan ook iemand die argumenteerde dat we moeten stoppen met het over het Black Block te hebben, omdat het eigenlijk gaat over de politie diensten.  Zoals ook is gebleken dat we jaren ten onrechte hadden over de Rode Brigades, want dat ook dat de Italiaanse politie diensten waren.

 

Maar ook van democratie hebben ze weinig kaas gegeten. 

In Genua ging het zover dat veel betogers zichzelf beschermden tegen Black Block infiltratie.  Duizenden syndicalisten zag je er die hun betoging zorgvuldig beschermden tegen elke infiltratie van wat er ook maar als Black Block uit zag (en dus niet in het minst van de politie).  Attac, Cobas, De Tutte Bianchi, de Griekse en Italiaanse Communisten… allen pasten ze deze tactiek toe.  Af en toe kwam het daarbij tot een beetje duwen en trekken, als er toch een paar gemaskerde jongeren een bepaalde betoging wilden vervoegen (dat was dikwijls tenorechte, want duizenden betogers hadden een maskertje tegen het traangas).  Bij de Tutti Bianci mars kwam het meerdere keren tot kleine schermutselingen als als Black Block verklede groepjes hun betoging wilden vervoegen.  De roze Mars (reclaim the streets) is anderhalf uur “achtervolgd” geweest door een groepje “vermeende” black Blockers die de mars wilde vervoegen.  

Tienduizenden wilden betogen en hadden maar al te goed begrepen dat de politie massaal de betoging wilde infiltreren om ze doen ontaarden.  En toch beroepen 300 (0,1% van de demonstranten) zogenaamde Black Block activisten zich op hun “Individuele” vrijheid om samen met de politie infiltraten aan het vernielen te slaan.

 

Dat de meeste mensen in de beweging desondanks hun scherpe kritieken op het vermeende black block de eenheid willen bewaren toont de volwassenheid aan van deze beweging.

Zelf heb ik steeds veel geleerd van de mensen in de VS, en ook deze keer kon ik van een Amerikaanse groep een tekst lezen die me terecht wees in mijn soms scherpe kritieken op het Black Block.

 

If the Black Bloc was infiltrated by police agents, as is now widely understood to have happened, and masses who were unprepared were subjected to indiscriminate violence by the capitalist police, then the task is to close ranks and denounce the infiltration and police violence, not the militants who were infiltrated. Any tactical suggestion should be made privately and in good faith.” www.workers.org

 

Ik hoop dat dit artikel ook zo begrepen kan worden, ik heb alvast met die opmerking in mij achterhoofd geschreven.

 

In Solidarity

 

                                               Han

 

 

 

 

 

Bakunin is niet Lenin
by Malatesta Thursday August 09, 2001 at 02:05 AM

Mooi, en met het meeste kan ik akkoord gaan, maar stel a.u.b. eens je kennis over het anarchisme bij; wat jij bijvoorbeeld over Bakoenin schrijft is de gestoorde en tot den treure toe herhaalde versie van marxist-leninisten e.d.; heel ironisch want in feite is het Lenin geweest en is het het leninistisch gedachtengoed dat bulkt van het elitarisme, etc. Anarchisten hebben preceies daartegen steeds gewaarschuwd en geageerd.
Lees Bakoenin over marxisme en staat, om te beginnen (want het anarchisme begint of eindigt niet bij hem) en laat je niet dicteren door wat anderen - rabiate vijanden n.b. - over hem en de anarchisten debiteren...

specifieker terug naar Genua, al dit:
http://www.ainfos.ca/ainfos05434.html

Leze wie Leze kan
by han Thursday August 09, 2001 at 03:23 AM
han@skynet.be

Mijn kritiek is in deze geen kritiek op de Anarchtistische beweging. Omdat ik geensinds het Black Block wil vereenzelefzigen met de Anarchtische beweging. Ik dacht dat dat duudelijk was.

Ik neem ook volledig afstand van het artikel waar je naar verwijst. (Ten minste het artikel van Weekly Worker)

"At the same time the black bloc anarchists and their leftist hangers-on indulged in gesture politics. Futile amateur-military attempts to breach the red zone and, failing that, running battles across the streets and squares of the city - in a word riots and one tragic death."

Wel ik behoor zeker en vast tot de kategorie die hier wordt aangevallen ;-))))) Want zoals 70.000 anderen vond ik het ligitiem om die rode zone te doorbreken, en bovendien zelfs het Genua Social Forum, Attac, .... worden hier aangevallen.

Bovendien dezelfde achterlijke opmerkingen werden ook door de Belgische en Franse KP gemaakt op de 68 beweging.

Het loont de moeite om eens te lezen wat Peter Mertens (PVDA) of Workers World(http://www.workers.org) hierover zeggen, het zijn ook Marxist Leninisten, maar ze willen duidelijk de eenheid bewaren en vervallen niet in dergelijke achterlijke sectaire kritieken.

Maar je hebt in deze gelijk dat ik mijn kritiek op Bakoenin uit tweede hand heb en dus dringend eens zelf die man zijn boeken zal moeten lezen.

Maar eh, de citaten die ik tot nogtoe las voorspellen niet veel goed hoor.

Word vervolgd.

Wordt vervolgd
by han Thursday August 09, 2001 at 04:13 AM

Toen ik het artikel schreef lag de server plat.
Maar de link wijst naar kritieken of bedeningen bij het Black Block binnen de Anarchistische beweging.

Let wel het gaat over het Amerikaanse Black Block, dat toch wel enigsinds anders is dan dat dat we in Praag en Genua aan het werk hebben gezien.

Het Black Block en Bakoenin
by Raf Grinfeld Thursday August 09, 2001 at 11:46 AM
tomsk_be

Han, je schrijft:
"Ik denk dat ik +/- juist zit als ik stel dat het Black Block zich eigenlijk inspireert op een stroming binnen het Anarchisme die werd uitgetekend door Bakoenin. Hij vond dat de revolutie diende gemaakt te worden door een selecte Club van samenzweerders, die door niemand gekend moesten zijn, daar de massa toch de dom was om er iets van te begrijpen. Je vind bij elementen terug bij het Black Block."
Over die uitspraak van Bakoenin is zeker het laatste woord nog niet gezegd. Toch vind ik het nogal gemakkelijk van het Black Block als ze zich als erfgenamen van Bakoenin willen opstellen, wat ik uit jou woorden meen af te leiden. De visie van Bakoenin op het gebruik van geweld vandaag toepassen, lijkt me onzinnig en gevoed door ahistorische denkwijzen, vermits Bakoenin in een heel andere tijd leefde dan die van nu en zijn gehele filosofie ook in zijn tijdscontext begrepen moet worden. Bovendien was Bakoenin een stuk minder (negatief)-individualistisch in zijn anarchisme dan de mensen van het Black Block. Dat kunnen we merken aan het feit dat de beweging geen woordvoerders schijnt te hebben, zich erg door de ideëen van autonomen laat inspireren (ook al weinig georganiseerd) en zich zomaar door fascisten en politieagenten laat infiltreren. Over een organisatieprobleem of een gebrek aan collectiviteit gesproken!
Bovendien is er een historische traditie van veel autonomen in Italië die geweld gebruik(t)en tijdens betogingen, een traditie die zich in ruime mate inspireert op het communisme. Ik denk dat de gewelddadige gebeurtenissen in Genua ook aan die traditie schatplichtig zijn, vermits dit soort van actiegeweld gemakkelijk politiegeweld en andere vormen van repressie legitimeert in de ogen van de gewone burger.

Over verantwoordingen en delegitimaties van geweld heb ik trouwens een tekst geschreven, die je terugvindt op http://tomsk.antifa.net/x-0106-delegitimaties_geweld.htm

Groeten,
Raf Grinfeld