arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabena-personeel de dupe van privatisering
by www.dewaarheid.nu Wednesday August 08, 2001 at 06:27 PM

Honderden personeelsleden van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena hebben vanmorgen spontaan het werk neergelegd op de luchthaven van Zaventem. Het gaat om Sabena-personeel van de bagagebehandeling, catering, schoonmaak en bij Sabena Technics.

Sabena-personeel de ...
sab.jpg, image/jpeg, 360x270

De werknemers vrezen voor hun baan. Het herstructureringsplan van topman Christophe Müller zou onder andere voorzien in tweeduizend ontslagen. De acties worden gesteund door de verschillende vakbonden.

Met het akkoord dat de Belgische staat en Swissair vorige maand op een blauwe maandag bereikten over een financiële injectie van zo'n 930 miljoen gulden is het directe voortbestaan van de maatschappij verzekerd. Een kapitaalverhoging die geen extra banen oplevert. Integendeel. Het nieuwe herstructureringsplan schrapt weer meer dan tweeduizend banen en op donderdag 9 augustus valt de beslissing over de verkoop van een reeks winstgevende filialen aan privé-ondernemers. Voor het Sabena-personeel dreigen de werkomstandigheden andermaal te verslechteren. Ze zijn daar nu al met te weinig. In de warmste julidagen verplaatste elke arbeider van de afdeling bagage twintig ton per dag en moest een Boeing in tien minuten schoongemaakt worden.

Begin juli bereikte Sabena een hoogtepunt met wederom een dreigend faillissement. SwissAir wil de beloftes niet meer nakomen die het deed in de akkoorden waardoor het Sabena helemaal in handen zou krijgen. In ruil stelt het Zwitsers bedrijf de Belgische regering voor 600 miljoen gulden te storten. Maar die dient een klacht in tegen SwissAir. Samen met Sabena eist de regering het enorme bedrag van ruim 2,25 miljard gulden.

Het leek erop dat de Belgische regering het plan had geopperd om een privé-onderneming te laten betalen voor de schade die Sabena heeft opgelopen. Niets is minder waar. SwissAir en de Belgische regering komen snel tot een nieuw akkoord. Samen zullen ze zo'n 930 miljoen gulden in het bedrijf inbrengen: 550 miljoen gulden van SwissAir en 380 miljoen gulden van de Belgische staat. SwissAir hoeft niet langer meerderheidsaandeelhouder van Sabena te worden.

Zo levert de Belgische regering geld om mensen werkloos te maken, want met de kapitaalverhoging komt er een nieuw herstructureringsplan, waardoor meer dan tweeduizend banen zullen verdwijnen en een hele reeks winstgevende Sabena-filialen voor de bijl gaan, zoals de catering, de cargo en al wat er nog overblijft van Atraxis en Technics.

De Belgische regering legt zich daarmee neer bij datgene waartegen ze eerder een klacht indiende. Het doel van deze hele manoeuvre is puur politiek. Velen zullen alleen onthouden dat de regering tegen de multinational durfde ingaan. Het akkoord lost echter niets op. Het verse kapitaal maakt de herstructurering mogelijk en zorgt er ook voor dat de meest interessante onderdelen van Sabena beter kunnen worden verkocht.

De meeste arbeiders vinden dat SwissAir gehandeld heeft als een dief. De meerderheid van hen wil SwissAir kwijt, maar de Belgische regering doet er alles aan om het de dief zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat hij het bedrijf kan blijven plunderen.

heh
by han Thursday August 09, 2001 at 03:56 AM
han@skynet.be

Dat het "Hollanders" zijn die dit op de website zetten.

Wie wil er meehelpen om dergelijke berichten op de site te wetten,....

Wie wil er met zijn laptop, mindisc, camera,.... naar Zaventen trekken,...

Of gewoon met zijn notitie boekje,... er staan hier een paar computers ter beschikking, ....

groeten
han

Re - heh
by www.dewaarheid.nu Thursday August 09, 2001 at 05:41 PM

Oke, ik ben een van die "Hollanders" en daarom moest ik eerst opzoeken wat het woord 'wetten' in het Belgische betekent. Ik kwam na de Van Dale, die eigenlijk de Vandale zou moeten heten, tot de volgende conclusie:
'men moet lang wetten eer men een houten hamer scherp maakt'. Dit betekent:
'het aangeboren karakter is moeilijk te veranderen'

M.k.gr. webbeheer (is niet te vinden in de Van Dale (die eigenlijk enz....)
http://www.DeWaarheid.nu

Re - heh
by www.dewaarheid.nu Thursday August 09, 2001 at 05:44 PM

Oke, ik ben een van die "Hollanders" en daarom moest ik eerst opzoeken wat het woord 'wetten' in het Belgische betekent. Ik kwam na de Van Dale, die eigenlijk de Vandale zou moeten heten, tot de volgende conclusie:
'men moet lang wetten eer men een houten hamer scherp maakt'. Dit betekent:
'het aangeboren karakter is moeilijk te veranderen'

M.k.gr. webbeheer (is niet te vinden in de Van Dale (die eigenlijk enz....)
http://www.DeWaarheid.nu