arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesaxtiekamp bezet radartoren basis Volkel
by pIET Tuesday August 07, 2001 at 06:07 PM

Drie vrouwen van het Vredesaxtiekamp hebben maandagmorgen de radartoren van de militaire vliegbasis Volkel in de Brabantse gemeente Uden bezet.

Vredesaxtiekamp beze...
volkel.jpg, image/jpeg, 265x368

In een verklaring zeggen ze dat ze met hun actie protesteren tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de basis.

Zij kozen voor de zesde augustus omdat het toen 56 jaar geleden is dat de Amerikanen boven het Japanse Hiroshima een atoombom tot ontploffing brachten. Ook in het verleden protesteerden vredesactivisten op deze datum op een soortgelijke wijze op en bij de vliegbasis Volkel.

Een officier van de Koninklijke Luchtmacht heeft de vrouwen gesommeerd naar beneden te komen. De actievoersters hebben daar geen gehoor aan gegeven. Volgens een van hen, M. Moors uit Geldrop, willen ze tot 17.00 uur blijven zitten. Ze hebben de toegang tot het platform waar ze zitten gebarricadeerd. Ook hebben ze een spandoek opgehangen.

De luchtmacht is niet van plan de drie met geweld te verwijderen. Dat brengt volgens de woordvoerder voor alle betrokkenen te veel risico met zich mee. "We wachten gewoon tot ze zelf naar beneden komen." De marechaussee is ter plaatse om ze meteen daarna te arresteren.