arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rome en Berlijn willen Europese 'anti-oproerpolitie'
by Bron: De Standaard Sunday August 05, 2001 at 03:17 PM

Rome en Berlijn willen Europese 'anti-oproerpolitie'

Is dit ook één van de lichtpuntjes, meneer Cottenie?

Christophe Callewaert


Rome en Berlijn willen Europese 'anti-oproerpolitie'

13:10:21

IMPERIA/ROME _ Italie en Duitsland zijn het, na de bloedige afloop van de G8-top in Genua, eens geworden over de oprichting van een Europese 'anti-oproerpolitie'. Dat meldde vandaag de Italiaanse staatsomroep RAI na een ontmoeting in Imperia, aan de Italiaanse Riviera, tussen de ministers van Binnenlandse Zaken van voormelde landen, Claudio Scajola en Otto Schily.

Voor de 'anti-oproerpolitie' moet op Europees niveau een speciale eenheid van specialisten opgeleid worden. Die moet samenwerken met de nationale veiligheidsdiensten.
Uit vrees voor een herhaling van de chaotische toestanden in Genua heeft de Italiaanse regering voorts voorgesteld, de voor november in Rome geplande wereldhongerconferentie van de FAO, de Food and Agriculture Organisation, op een andere lokatie, bij voorkeur in de Derde Wereld, te houden. De directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie, de Senegalees Jacques Diouf, is van dit voornemen reeds op de hoogte gebracht. Op die voedseltop worden staats- en regeringsleiders uit 180 landen, internationale deskundigen en VN-secretaris-generaal Kofi Annan verwacht.

voedseltop in afrika
by bart Sunday August 05, 2001 at 05:16 PM
marescaux.vincke@pandora.be

als ze die in afrika houden zullen ze misschien eens zelf zien hoe slecht het er wel aan toegaat. Al vrees ik dat zelfs dat hen niet meer raakt ...

What's in a name!
by Stef Rooyaerts Sunday August 05, 2001 at 07:12 PM
stef.rooyaerts@belgacom.net

What 's in a name! De oproerpolitie opgericht door twee (voormalige?) fascistische staten. En dat zijn de bevoegde ministers ook nog eens overeengekomen in het Italiaanse stadje IMPERIA. Over IMPERIAlisme gesproken! Maar ach, al goed dat ene Verhofstadt plots Afrika herontdekt heeft. Dixit mijnheer Cottenie.

De fascisten gaan zich verenigen
by pIET Sunday August 05, 2001 at 08:54 PM

Daar gaan we dan! De fascisten gaan zich verenigen middels een Europees oproerpolitie.

De uniformen zulle dan wel bruin van kleur worden en hun embleem een hakenkruis. Wat in 40-45 niet lukte wordt hun nu, door de eenwording van Europa, op een presenteerblaadje gegeven.

(pIET)

Gelezen in De Waarheid:

Italië en Duitsland willen Europese oproerpolitie

De ministers van Binnenlandse Zaken, Claudio Scajola (Italië) en Otto Schily (Duitsland) zijn het na een ontmoeting in het Italiaanse Imperia eens geworden over de oprichting van een Europese oproerpolitie. Volgens hen moet voor de oproerpolitie op Europees niveau een speciale eenheid van specialisten opgeleid worden die moet samenwerken met de nationale veiligheidsdiensten.

De Italiaanse regering heeft ook voorgesteld, de voor november in Rome geplande wereldvoedselconferentie van de Food and Agriculture Organisation (FAO) op een andere lokatie, bij voorkeur in de Derde Wereld, te houden. De Senegalees Jacques Diouf, de directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie, is van dit voornemen reeds op de hoogte gebracht. Op die voedseltop worden staats- en regeringsleiders uit 180 landen verwacht.

De ministers van Binnenlandse Zaken Scajola en Schily zeggen te vrezen voor herhaling van het geweld tijdens de G8-top in Genua, maar moeten we het niet eerst over de democratie hebben, alvorens we over het geweld kunnen spreken? De G8-top heeft niets opgeleverd en toch blijven de regeringen van de G8 beweren dat ze hun noodlottige politiek van liberalisering onverstoord verder zullen zetten. Maar waar is het democratisch recht wanneer de G8 een rode zone creëren, de toegangswegen sluiten en de akkoorden van Shengen opschorten? Op dat verlangen naar democratie heeft de heersende klasse geantwoord met 18.000 ordetroepen, 15 helikopters en zeven oorlogsschepen. Op de massabeweging van 300.000 mensen op zoek naar inspraak en alternatief antwoordde ze met traangas, arrestaties en twee stalen kogels die Carlo Giuliani van het leven beroofden.

Er kwamen toch geen 300.000 mensen naar de vreedzame betoging in Genua om zich te laten neerslaan. Er zijn honderden getuigenissen over het beestachtige gedrag van de politie. Hoe breder de volksbeweging, hoe openlijker politie en leger de massa's onderdrukken. In veel Europese steden werd betoogd tegen het brute politiegeweld en voor de vrijlating van alle gearresteerden. Nog vorige week woensdag en vrijdag werden de Italiaanse consulaten in Amsterdam en Bremen bezet. De bezetters protesteerden tegen de Italiaanse politie-provocatie en het zinloze geweld van de Italiaanse politie tijdens de G8-top in Genua. Ook eisten zij de onmiddellijke vrijlating van de demonstranten die ruim twee weken na de demonstratie in Genua nog steeds worden vastgehouden. De Italiaanse ambassadeur in Nederland, Giorgio Testori, antwoordde de bezetters dat geen enkele demonstrant meer in Italië werd vastgehouden, terwijl nu nog steeds zo'n 49 mensen vastzitten in een Italiaanse gevangenis.

Iedere sociale beweging die een ander maatschappij wil zal het repressie-apparaat moeten overwinnen. Wie deze waarheid niet wil zien, ontzegt zichzelf de mogelijkheid een maatschappij zonder uitbuiting te realiseren.

Schily weg!
by EU For The People Monday August 06, 2001 at 12:52 AM
euforthepeople@firemail.de

Onze website is helaas nog steeds niet in het Nederlands vertaald... Maar ik denk dat iedereen druk uit moet oefenen om in alle EU landen de druk op te voeren tegen de golf van repressie. Wij zij een aktie gestart vandaag (In het Duits via onze website) om Schily tot aftreden te dwingen.

sorry fout adres!
by EU For The People Monday August 06, 2001 at 12:57 AM
euforthepeople@firemail.de

Oeps fout webadres bij het kommentaar over Schily.

Traduction ?
by protesta Monday August 06, 2001 at 01:47 AM
protesta@wol.be

l'article a l'air vraiment interessant puisqu'il suscite autant de reactions. Serait-il possible d'avoir une petite traduction en francais ?
merci :-)

Rome et Berlin veulent une 'police anti-émeut
by Amaury Vanhooren Tuesday August 07, 2001 at 07:51 PM

Rome et Berlin veulent une 'police anti-émeute' européenne

Est-ce aussi un des points positifs de Cottenie?


Christophe Callewaert

IMPERIA/ROME L'Italie et l' Allemagne se sont mis d'accord, après le
deroulement sanglant du top de g-8 à Gène, de créer une 'police anti-émeute'
européenne. Ceci a été annoncé par la chaîne publique italienne RAI après
une rencontre à Imperia, à la Riviera italienne, entre les ministers des
affaires intérieurs allemand et italien, Claudio Scajola et Otto Schily.

On devra au niveau européen créer une unité de specialistes pour la 'police
anti-émeute'. Par crainte pour un repetition des evenement chaotiques à Gène
le gouvernement italien a proposé de délocaliser le sommet prevu pour
novembre à Rome de la conférence sur la famine dans le monde de la FAO (Food
and Agriculture Organisation), de préferrence vers un pays du tiermonde. Le
directeur-général de l'organisation mondial de l'alimentation, le sénégalais
Jacques Diouf, est déjà mis au courant de cette intention. A ce sommet de
l'alimentation on attend 180 chefs d'état, des experts internationaux et le
secretaire-général des Nations Unies Kofi Annan.