arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussels politiechef Roland Vanreusel, over de komende eurotop van Laken
by Brussel Deze Week (via Lieven) Thursday August 02, 2001 at 03:46 PM

Nachtmerries heeft Roland Vanreusel er niet aan overgehouden, maar de huidige politiecommissaris van de stad Brussel en chef van de politiezone 1, heeft de betogingen van de antiglobalisten en de rellen die ermee gepaard gingen in Göteborg en Genua wel aandachtig gevolgd. Ook in Laken worden er ter gelegenheid van de Europese top die er in december zal plaatsvinden, heel wat betogers verwacht. Maar de aanpak zal er volgens Vanreusel helemaal anders zijn.

Tijdens de rellen in Göteborg waren een aantal Brusselse politieofficieren ter plaatse. In Genua niet, maar de rellen en de tragische dood van een jonge antiglobalisttische betoger hebben de publieke opinie met verstomming geslagen. "We gaan het anders doen", stelt Vanreusel. Maar veel laat hij (nog) niet los. In Zweden waren er geen waterkanonnen en kan de politie geen administratieve aanhoudingen verrichten, zodat de ordehandhavers waren "aangewezen op de matrak" als de overredeing niet hielp. In Genua hadden ze dan wél waterkanonnen, maar ook daar konden er geen administratieve aanhoudingen verricht worden.

De politie is over de aanpak volop aan het onderhandelen met Binnenlandse Zaken. "We weten nog niet of Brussel een versterkte burcht zal worden. Het staat allemaal nog niet vast. Burgemeester Thielemans heeft wel al publiek laten weten dat normale, geweldloze betogingen moeten kunnen. We onderhandelen ook met de vakbonden op Europees niveau."

(Voor alle duidelijkheid: het gesprek met Vanreusel vond plaats vlak na de rellen in Genua, maar voor het losbarsten van de nationale en internationale kritiek op het optreden van de Italiaanse politie).
Danny Vileyn. Woensdag 1 augustus 2001. (Uittreksels)
----------------------------------------ÿØÿà