arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor een ander Europa ! Voor een rechtvaardige wereldhandel !
by koepelorganisatie EU-protesten Brugge Wednesday August 01, 2001 at 05:51 PM

Tijdens de tweede helft van 2001 is België voorzitter van de Europese Unie. Op donderdag 6 en vrijdag 7 september vindt in Brugge een ‘Informele Vergadering' van de ministers (en staatssecretarissen) van Buitenlandse Handel plaats. Daarom roepen wij op tot een 'manifeest' in Brugge op donderdag 6 september, om 19h30 op 't Zand.

Voor een ander Europa ! Voor een rechtvaardige wereldhandel !

Tijdens de tweede helft van 2001 is België voorzitter van de Europese Unie. Op donderdag 6 en vrijdag 7 september vindt in Brugge een ‘Informele Vergadering’ van de ministers (en staatssecretarissen) van Buitenlandse Handel plaats.

De officiële verklaringen kondigen aan : ‘De Europese Unie is een venster op de wereld. Door zich te profileren op het wereldtoneel tracht ze de vrede, ontwikkeling en internationale samenwerking te bevorderen, met respect voor de waarden die ze koestert, namelijk vrijheid, democratie, de rechtsstaat, mensenrechten, en fundamentele vrijheden.’ Allemaal mooie woorden, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht.

‘Wij’, dat zijn een aantal sociale bewegingen en progressieve partijen en organisaties die zich zorgen maken over de toekomst van Europa, en over de toekomst van deze ‘geglobaliseerde wereld’, wij willen een andere globalisering. Eén waarin niet enkel de winsten van de grote multinationals en financiële speculanten tellen, maar waarin men vertrekt van de fundamentele mensenrechten en de behoeften van iedereen. Wij willen een ander Europa. Een sociaal, democratisch, vredelievend en rechtvaardig Europa. Een Europa dat ‘haar verantwoordelijkheid opneemt’ voor een betere wereld voor iedereen.

Buitenlandse handel is een belangrijk thema. De houding die de EU daarover inneemt, heeft zeer veel invloed op de mogelijkheden voor armere landen om zich al dan niet te ontwikkelen. Nu pleit men overal voor ‘vrijhandel’. Dat is een toverwoord van het ‘neoliberalisme’. Maar niet iedereen is even ‘vrij’ op de wereldmarkt. Er zijn winners (de grote kapitaalsgroepen en de industrielanden) en losers (de werkende bevolking, de armere landen, het milieu). In het huidige handelsbeleid zoals de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat bepaalt, krijgen de zwakkere spelers geen enkele kans. Zolang er niets fundamenteels verandert aan deze verhoudingen, blijft ontwikkelingssamenwerking een druppel op een hete plaat.

Daarom organiseert onze bonte coalitie op donderdagavond 6 september in Brugge een MANIFEEST voor een ander Europa, voor een rechtvaardige wereldhandel. Wij hebben volledig vreedzame bedoelingen en willen ons democratisch protest uiten tegen de besloten en ondemocratische manier waarop de EU is georganiseerd en waarop zij onderhandelt. We willen volgende eisen en bedenkingen onder de aandacht brengen van de politiek en de burgers :

Meer democratische controle op de grote bedrijven en instellingen
- onderhandelingen over belangrijke thema’s moeten niet ‘informeel’ gebeuren, maar onderworpen aan de democratische controle van de burgers
- in de beslissingen over de Wereldhandel moeten de Derde Wereldlanden veel meer invloed krijgen
- de EU moet er streng op toezien dat de grote Europese bedrijven de sociale, ecologische en arbeidsnormen naleven ; de internationale verdragen terzake moeten voorrang krijgen op de WTO-akkoorden : mensenrechten en mensenlevens zijn belangrijker dan winsten !

Een rechtvaardiger wereldhandel, rechtvaardiger economische verhoudingen
- geen EU-subsidies meer voor de grote multinationals en de agro-industrie
- een veralgemeende afschaffing van de Derde Wereldschuld, peanuts voor de westerse banken, maar een zware rem op de ontwikkeling en de bewegingsvrijheid van twee derden van de wereldbevolking
- een speciale behandeling (gunstiger tarieven) voor bepaalde landen en voor bepaalde productiemethoden en producenten, zoals kleinschalige, duurzame en biologische productie, kleine boeren en coöperatieven
- geen protectionisme van de rijke landen tegenover de armere
- elk land heeft recht op ‘voedselzekerheid’ en moet daartoe zijn economie kunnen afschermen om het eigen voedsel te kunnen produceren
- geen verplichte privatiseringen van onderwijs, gezondheidszorg en de publieke sector onder het motto van de zogenaamde ‘vrijhandel’
- stop de bio-patentering : geen patenten op levende wezens
- een Tobintaks op financiële speculatie

AFSPRAAK : Donderdag 6 september, 19h30 Zand. ‘Manifeest’ (feestelijke, kleurrijke lawaaierige maar vreedzame betoging) met aansluitend korte optredens, korte speeches door Eric Goeman (Attac-Vlaanderen), ? ? ? (ABVV) en Marc Maes (11 11 11).

[VOORLOPIGE] lijst deelnemende organisatie : 11 11 11-Brugge, ABVV-West-Vlaanderen, Agalev-Brugge, Anti-Imperialistische Bond, Attac-Brugge, ASPRO, Attac-Vlaanderen, Brugse Jongeren Tegen Racisme, Kommunistische Partij-Brugge, Oxfam-Wereldwinkel Brugge, Socialistische Partij-Brugge, SP-jongeren-Brugge, v.z.w. Truth

Masereelfonds-Brugge ? Anarchistisch Collectief Uitgezonderd ? Broederlijk Delen ? Latijns Amerika Comité ?

v.u. wie ?

aanvulling lijst deelnemers
by Jan Dumolyn Thursday August 02, 2001 at 11:22 AM
jan.dumolyn@rug.ac.be

Uitgezonderd (een eco-anarchistisch kollektief uit Brugge) en het Masereelfonds hebben intussen ook getekend. ANdere organisaties kunnen nog ondertekenen bij michelverhaeghe@hotmail.com. Er wordt verzocht dat wie als groep wil opstappen in de betoging het platform ook effectief ondertekent.

We vragen ook alle lezers om dit bericht zoveel mogelijk verder te verspreiden in de mailinglijsten van hun organisaties of in hun persoonlijke kennissenkring.

OOK VUJO ONDERSCHRIJFT EISENPLATFORM
by Pascal Ennaert Friday July 06, 2001 at 01:53 AM
pascal.ennaert@pi.be

Ook de Volksunie-jongeren willen het eisenplatform van 'Manifeest' ondertekenen. Geen enkel positieve democraat kan immers iets inbrengen tegen het eisenplatform voor sociale rechtvaardigheid, basisdemocratie, ecologische duurzaamheid en internationale solidariteit. Met de ondersteuning van het eisenplatform wil VUJO aantonen dat ook de jonge democratische Vlaams-nationalisten zich tot de positieve zijde van het politieke spectrum bekennen.

slaapplaatsen?
by jasper teunissen Tuesday September 04, 2001 at 04:00 PM
jasperteunissen@hotmail.com

hallo allemaal
ik kom uit nijmegen, nederland, kom graag naar brugge om mee te doen, ik neem m'n videocamera mee, maar ik zoek alleen nog een plek om te slapen, eventueel een camping, maar liever logeer ik ergens in verband met de apparatuur.
ik ben van DWARS, groenlinkse jongerenorganisatie, ik zal voorstellen om ook dwars te laten ondertekenen...
groetjes jasper

Slaapplaatsen?
by Frank Mertens Tuesday September 04, 2001 at 05:47 PM
frankmertens01@hotmail.com

Net als Jasper Teunissen ben ik ook ik van plan om af te zakken naar Brugge. Daar ik echter niet over eigen vervoer beschik zou ik het zeer aangenaam vinden moest het mogelijk zijn om ergens een slaapplaats te verkrijgen.
Aangaande de top in Gent zou het zeer interessant zijn, moesten de organisatoren van Manifeest ook voor slaapplaatsen kunnen zorgen. Nu is het wel zo dat de meesten activisten wel zelf voor een slaapplaats zullen uitzien doch zij die op het laatste nippertje besluiten om naar gent af te zakken zullen in de kou staan. Dit moeten we trachten te voorkomen daar deze mensen anders een te gemakkelijk slachtoffer voor de gerechterlijke instanties (en eventueel de fascisten)zullen zijn.

Met kameraadschappelijke groeten
Frank Mertens