arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden verdelen de anti-globalisten?
by Nieskruid Monday July 30, 2001 at 02:27 PM
helleborusf@hotmail.com

Op Indymedia verscheen een oproep van de vakbonden voor manifestaties tijdens de Europese Toppen. Een poging tot verdeling van de antiglobalisten ? Alvast in Gent lijkt dit het geval.

Vakbonden verdelen de anti-globalisten?

Op Indymedia verscheen een oproep van de vakbonden voor manifestaties tijdens de Europese Toppen. Een poging tot verdeling van de antiglobalisten ? Alvast in Gent lijkt dit het geval.

Diverse niet-gouvernementele organisaties/NGO's (waaronder Attac Vlaanderen en de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging-11.11.11) werken al maanden aan een groot Manifeest tijdens de informele Europese top te Gent op 19/10/2001. Ze willen er ludiek en vreedzaam betogen en het was de bedoeling te eindigen met een feest op de Vrijdagmarkt.
De vakbonden ABVV en ACV (notabene beide zelf lid van 11.11.11, en er ook nog eens stevig in vertegenwoordigd via "hun" ngo's FOS-Socialistische Solidariteit-ABVV en Wereldsolidariteit) willen, ondanks pogingen van de NGO's, niet samenwerken en organiseren hun eigen meeting op hun eigenste Vrijdagmarkt. De Vlaamse Anti-globaliseringsbeweging is daar niet welkom en kreeg al verbod om hun betoging daar te laten eindigen.
Op deze manier verdelen de vakbonden de antiglobaliseringsbeweging. Geweldloze organisaties zoals Attac en 11.11.11 worden door de vakbonden in hetzelfde verdomhoekje gezet als de kleine groep geweldzoekers. Daarmee volgen de vakbonden (ongewild?) dezelfde criminaliseringstaktiek als Berlusconi, Verhofstadt en de rechterzijde.
In De Morgen van het voorbije weekend (28-29 juli) schreef Sigurd Dhondt een opiniestuk met ondermeer volgende tekst rond de antiglobalisten en de partijen: "De politieke sclerose van sociaal-democraten en groenen (en de algemene apathie voor 'de' politiek) kan voor een groot stuk verklaard worden precies vanuit het feit dat zij hun eigen etatisme niet in vraag durven stellen. De angst die de gevestigde linkse partijen hebben om buiten de staat te treden, verklaart waarom er zo een wijde kloof gaapt tussen antiglobalisten en 'de' politiek."
Vervang in dit citaat sociaal-democraten en groenen/linkse partijen/'de' politiek door "de vakbonden" ...
Er resten nog 2,5 maanden tot de top in Gent. Er is dus nog tijd genoeg om tot een akkoord te komen. Bij deze doe ik een oproep aan de vakbonden om uit hun geïnstitutionaliseerd harnas te treden en de hand te reiken aan de antiglobaliseringsbeweging. Samen staan we sterker. Of is het juist dat waar de vakbondstop bang voor is ?

just a passing thought
by foreltruite Monday July 30, 2001 at 04:55 PM
foreltruite@altavista.com

ik vond dit ook storend.
ik heb de volgende vermoedens.
de "anti-globaliserings beweging" vraagt - o.a. - dat politiek dialoog breder zou worden, dat er meer belang zou worden gehecht aan inbreng/mening van b.v. NGOs

ik dacht dat ik gelezen had, dat de vakbonden, in hun comminiqué over laeken en sociaal europa, zeggen dat ze tegen een aanpassing van het huidig systeem van consultatie zijn...

misschien is dit een uitleg voor de splitsing?