arch/ive/ief (2000 - 2005)

Staat & revolutie revisited: over antiglobalisten en 'de' politiek
by JPE Saturday July 28, 2001 at 05:18 PM
mediadoc.diva@skynet.be

De Morgen van zaterdag 28 juli brengt op p. 36-37 een 'dossier' 'antiglobalisering' met daarin een zeer lezenswaardige bijdrage van Sigurd D'hondt over de verhouding van 'links' tegenover de 'staat'.

Het dossier opent met een artikel over het geweld van de politie in Genua, de infiltratie van extreem-rechts ook. Het eindigt met een "pleidooi voor het streven naar één mondiale economie", geschreven door de liberale oudgediende Willy De Clercq (VLD-europarlementariër). De tweede bijdrage is de merkwaardigste: een opiniestuk van 'academicus' Steven D'hondt met als titel: "Staat en revolutie revisited: over antiglobalisten en 'de' politiek.

Aanbevolen lectuur voor alle antiglobalisten.

Een citaat: "De politieke sclerose van sociaal-democraten en groenen (en de algemene apathie voor 'de' politiek) kan voor een stuk verklaard worden vanuit het feit dat ze hun eigen etatisme niet in vraag durven te stellen. De angst die de gevestigde linkse partijen hebben om buiten de staat te treden verklaart waarom er zo een wijde kloof gaapt tussen antiglobalisten en 'de' politiek.

Allen veel overdenkgenoegens gewenst met deze originele bijdrage tot de discussie.

JPE

antiglobalisten en de politiek
by Marc Le Bruyn Monday July 30, 2001 at 11:08 PM
marc.lebruyn@pandora.Be

Voor de discussie over etatisme en de rol van de linkerzijde zou ik het artikel van Immanuel Wallerstein willen aanbevelen
"A left politics for the 21st century ? or, theory and praxis once again"
zie :
http://fbc.binghamton.edu/iwleftpol.htm

Wat ik eruit opmaak is dat participeren in linkse politieke partijen (inclusief de sociaal-democratie) en aan de politiek tout court niet noodzakelijk een doodlopend straatje moet zijn. Het is best mogelijk om deelname aan het "reguliere" politieke leven te gebruiken voor een consequent antikapitalistische actie.
Altijd bereid hierover in debat te treden.

M. Le Bruyn, SP-lid, voormalig lid van de stuurgroep van Nieuw Links