arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reclaim the Eurotop !!!
by reclaimthetop@hotmail.com Friday July 27, 2001 at 12:35 PM
reclaimthetop@hotmail.com

Reclaim the Eurotop !!! Part I : Leuven 15 september

From friday the 14th untill sunday the 16th the European ministers of transport are gathering in Leuven and Louvain-la-Neuve (B) for an informal top about transport (global shift & clean technology).
On saturday the 15th a coalition of anarchist, radical ecological and other direct action groups is organising a big Reclaim the Streets through Leuven, with different side actions.
We want to resist the current European transport policy and habits, which are car- and plane-based and designed to serve capital.

The axions will start in the afternoon. You will find out time and place later.

Please forward this mail
and enter date & place in your agendas.

Info: reclaimthetop@hotmail.com
More details will follow!

Reclaim the Eurotop en D14
by Sociaal Centrum Wednesday September 05, 2001 at 11:31 AM
reclaimthetop@hotmail.com

In het verslag van de vergadering van D14-Leuven (27/08/01) wordt er even ingegaan op de axie 'reclaim the eurotop' (15/07/01) en het koele ontvangst dat een aantal (zelfverklaarde!) stalinisten kregen bij hun bezoek aan een vergadering van het Sociaal Centrum. Als Sociaal Centrum wensen we kort en krachtig te reageren op deze passage.
1)Niemand (NIEMAND!) binnen het Sociaal Centrum heeft ooit de wens geuit om in het kader van de axies rond de Eurotop met hiërarchisch gestruktureerde organisaties, die er niet voor terugdeinzen om op fervente wijze de meest moorddadige autoritaire regimes uit de geschiedenis te vergoelijken, samen te werken. Het Sociaal Centrum laat zich inspireren door een aantal libertair-socialistische/anarchistische denkers, praktische en hedendaagse voorbeelden in (binnen- en) buitenland en historische ervaringen. In ons streven naar een zo groot mogelijke individuële en kollektieve vrijheid staan wij -zowel historisch gezien, als in de dagelijkse praktijk- lijnrecht tegenover autoritair en partijpolitiek georganiseerd links. Over de strategie tegenover Castro-, Mao- en Stalinadepten -om er maar enkele te noemen- bestaat er bij ons net zogoed diskussie als over de strategie tegenover fascistische en neo-nazistische groupuscules. Maar we kunnen kameraad David geruststellen de walging is unaniem.
2)Het Sociaal Centrum is een anti-kapitalistische organisatie. Vanuit dit anti-kapitalistisch streven heeft menigéén onder ons het bijzonder moeilijk met het vage begrippenkader dat door de zogenaamde anti-globalisatiebeweging gehanteerd wordt. Wij distantiëren ons van de vele autoritair-linkse, extreem-rechtse (of moeten we nu allemaal plots over nieuw-rechts gaan spreken?) en protectionistische kapitalische elementen die gretig gebruik maken van deze allesoverheersende vaagheid. Ook met reformistische ngo's die te pas en -vooral- te onpas aan tafel gaan zitten met de 'overheid' hebben we geen affiniteiten! Laat staan dat we zouden samenwerken met traditionele vakbonden en/of politieke partijen.
3)Onze walging tegenover 'recuperatie-operatie 2817' -onze ekskuses als we er eentje over het hoofd zagen- van de kampioenen dogmatici van Militant Links groeit met de dag! Het lijkt ons belangrijk om Internationaal Verzet te ontmaskeren en hun strategie van collaboratie (zie lager) en recuperatie bloot te leggen, indien we niet meer gekraakte idealen op ons geweten willen hebben.
4)We zouden met veel plezier nog dieper op elk van deze punten ingaan, maar hebben nu echt wel andere prioriteiten. Hopelijk hebben we nu wel duidelijk gemaakt waarom we niet inzien waarom we aktief zouden samenwerken met een zoveelste verwaterde platform(?)tekst, met klein-linkse partijen, traditionele vakbonden,... D14 vertegenwoordigt een belangrijk deel van de geëngageerde jongeren in het Leuvense niet en dat stemt ons gelukkig! We kunnen enkel hopen dat de verantwoordelijken van D14 -waaronder een aantal lijkenpikkers- het in de toekomst wat meer over hun eigen drijfveren zullen hebben en wat minder over axies van buitenstaanders. Wij zullen alvast het mogelijke doen om onze stellingnames zo ruim mogelijk te verspreiden, dan kunnen mensen misschien ZELF kiezen hoe en waar ze zich achter zetten. Het Sociaal Centrum is geen partijpolitieke organisatie, noch een ledenorganisatie, maar geloofd daarentegen in de individuele keuze, het individuele initiatief en kollektief verzet (van ongebonden individuen met objektieve gemeenschappelijke belangen). Internationaal Verzet dat van onderuit groeit en zich niet laat leiden door een bende kameleonachtige beroepspolitici met een verborgen agenda, het moet kunnen kameraden!

Tot slot nog dit; wat onze meningsverschillen ook zijn, hoe groot onze haat ten opzichte van bepaalde klein-linkse(??) stalinistische, maoïstische en trotskistische dogmatici ook is, NOOIT zullen we het in ons hoofd halen om ongevraagd (per ongeluk?) geruchten over een geplande direkte axie de wereld in te sturen. Maar misschien is dit net het verschil tussen zij en ons.

Voor grond en vrijheid,
revolutionaire groetjes,
het Sociaal Centrum.

Ni Dieu, Ni Stalin!
Ni Recuperatie, Ni Collaboratie!

een gewone mens uit leuven
by dirk Wednesday September 05, 2001 at 05:57 PM

hallo

Ik stel mij hier gewoon de vraag wat wens je te bereiken ?Nu dat er kans is om iets te doen veranderen ,hebben jullie al ééns gewerkt en uitgebuit geweest door een werkgever .
Weten jullie wat armoede is ,
geen zekerheid te hebben.
Ik heb iemand gezien op de vrt die op jou trok een jaar geleden .hij ging vrijdag naar huis gaan bij papa en mama geld gaan halen .zondag avond terug in leuven de man uithangen.door de week was hij de anarchische denker.
Het is bij jullie een vrijekeuze om zo de leven de kraken .
zwijg aub beste man ik ben beschaamd wat je hier allemaal schrijft ,wie heeft hier fasistische trekjes.
Nu dat de kans is voor al die mensen die uit de boot vallen .
Geen werk hebben , geen onderdak,geen zekerheid voor hun gezin .Niet iedereen heeft die keuze niet iedereen kan vrijdag geld halen thuis.
Vergeet niet dat gij het goed heb maar dat er veel mensen in leuven leven van het OCMW.
En zoeken een onderdak voor hun gezin omdat ze het niet kunnen betalen .
Ik ben een gewone arbeider uit leuven geen lid van een partij wel van de vakbond , gewoon omdat ik geloof dat we samen gaan veel sterker staan .
Ik zal er wel zijn op 14/9 met mij rode vlag .niet zaterdag .
groeten van een arbeider

een simpele student...
by olf Thursday September 06, 2001 at 01:17 PM

hey dirk,

-zolang de overgrote meerderheid van de mensen zich niet bewust is van de industriële lobbyen op europees niveau en hun denkwijze, zolang ze blind blijven consumeren, zal er helemaal niet teveel veranderen...De kans waarover je spreekt moet er eentje zijn van maximum 0,0001 of zo...
-ikzelf ben een student uit leuven, eentje die niet naar huis gaat om geld te halen maar die financieel zelfstandig is...Ik heb ook de keuze niet en ook de zekerheid niet...(ook naar de ocmw hoef ik niet te lopen). En toch hoef ik geen auto, geen mcdonalds, geen tv, geen vlees of melk,...
(ik vraag we trouwens af waar je het idee haalt dat we zouden vergeten dat er mensen zijn in Leuven die het moeilijk hebben: waarom zouden we dan bv. een volkskeuken hebben ingericht waar men gezond kan komen eten voor een vrije bijdrage?)
-En ik ben ook geen lid van een partij, noch van een vakbond, omdat ik geloof dat er pas een betere wereld kan komen als we samen werken (inderdaad, samen staan we veel sterker) in niet-hiërarchische verenigingen. Zolang er machthebbers zijn, zal het er niet beter op worden...

ik zal er zijn de zaterdag, met m'n rood-groen-zwarte vlag

groeten van een anarchist

Een onafhankelijk student
by X Thursday September 06, 2001 at 02:36 PM

Ik vind het toch raar dat jullie zo de nadruk leggen op jullie niet-hiërachische organisatie. Persoonlijk kan ik mij ook niet vinden in de hiërarchische partij opbouw van sommige klein linkse partijen, maar ik ben naar jullie vergadering in het kraakpand gekomen, en naar mijn mening werd deze gedomineerd door twee personen. Ik had ook het gevoel dat sommige mensen, die eerder een ludieke actie wilden doen, in hun gezicht werden uit gelachen. Ik wil hier niet te kritische zijn, maar ik denk dat jullie toch ook aan jullie democratisch gehalte kunnen werken.
Ik zal er zowel vrijdag als zaterdag zijn en ZONDER vlag.
Beste anarchistische vrienden en beste communistische kameraden,
leg jullie ooglappen af en probeer er het beste van te maken,
Ook een simpele student.

Vrijdag 14/9
by een gewone arbeider Thursday September 06, 2001 at 04:24 PM

Hallo

Mijn dochter is al bij jullie geweest op de schapenstraat .
Omdat ze gewoon gekleed was was ze niet zo welkom .
niemand sprak tegen haar .
Is dat sociaal goed en wel! volkskeuken bereiken jullie het gewoon werkvolk bij ik heb er nog geen mensen van uit de schapenstraat gezien.(wist je dat je daar een opvangcentrum hebt)
Die gast die op de vrt was geweest zag ik wel vrijdag naar huis eten en geld halen en dan de anarchist uit hangen. mijn dochter zei dat hij de baas was in het krakerspand. (is dit GEEN vorm van ditatuur?!?!?!?!) Begrijp mijn beste vriend dat het bij jou een keuze is bij veel mensen niet.
Je ouders hebben 300.000fr per jaar over om jou een toekomst te geven .bij heel wat mensen is er geen keuze .
Daarom moeten we alemaal op straat samen komen . tegen dat monster van het kapitaal te vechten.studeren is een recht .
weet je beste ik ben nu 50 jaar en altijd waren er ook anarchisten en die zitten nu in de machtpartijen .
Omdat ze niet begrijpen wat onzekerheid is door hun opleiding hebben ze veel meer kansen op werk op een toekomst
Ook gij gaat die keuze moeten maken ,blijven vechten voor een andere wereld , of wel onder druk van jouw familie omgeving en gezin om mee te blijven lopen in deze kapitalistische wereld.
En ik hoop dat je u ideaal blijft behouden ,maar ook gij zult moeten gaan werken en hoop dat je u verandwoordelijkheid niet aan de kant zet.
En dan zal je weer een betere plaats hebben in deze maatschappij.en zo zullen er altijd verschillen zijn tussen jou en mij .
Omdatjij vanaf je geboorte al een ander vertrek hebt gehad .Maar beste vriend vergeet AUB niet dat er altijd een verschil zal zijn tussen u en de gewone arbeider.maar laat ons niet in de steek zoals je voorgangers.
groeten van een gewone arbeider die er zeker zal zijn vrijdag .
en nog altijd met zijn rode vlag .
ook gij zijt welkom.

Stop de nonsens aub
by Freddy Monday September 10, 2001 at 07:17 AM

Ik ben geen arbeider en geen student, ik kom niet uit een bourgeois nest, maar ik zie vooral het inhoudelijke van uw boodschap niet. GELUL -bij gebrek aan beter- noem ik dat! Wat die twee leiders -of is het nu één leider?- betreft; iedereen op de vergadering werd gehoord en de verschillende malen werden er rondjes gedaan om iedereen aan het woord te laten. Vergis ik mij of zou het kunnen dat een 'onafhankelijk student' de vergadering halverwege verliet. Bovendien wilden we vooral polsen wat er leefde bij onze eerste achterban, maar het is nooit de bedoeling geweest om met een toevallige groep bezoekersters door te gaan en gezien het engagement van velen zou ik durven stellen gelukkig maar. Basisdemocratie vergt een minimum aan engagement; waar zitten al die mensen die zo graag meebeslissen, er moet minder gepalaverd worden en meer gewerkt.

Dit hoofdstuk is wat mij betreft afgesloten. Reden: Waste of time!

de vrt-kraker spreekt
by vrtkraker Tuesday September 11, 2001 at 12:53 PM

ik weet niet waarom ik uiteindelijk weer op dit soort van halve waarheden en ontspoorde roddels reageer, maar arbeider dirk, ge doet mij denken aan tv story. en ik ben dat soort van, zever beu. ik denk niet dat je mij al ooit gezien hebt, behalve dan op tv, en voor uw informatie: ik studeerde, leefde van kinderbijslag, heb dan 6 maanden gewerkt (jawel), en sta nu op den dop. (wat ik ook ipv kinderbijslag al eerder had kunnen doen -dus of ik van een baas leef of van kinderbijslag, ik voel mij in geen van beide gevallen beter daardoor, ok?)
ik woon al jaren niet meer bij mijn ouders, en dus ook niet in het weekend.
dat niemand met uw dochter praat omdat ze anders gekleed is, is de grootste zever: bij ons lopen allerlei mensen rond, misschien durven sommigen al wat meer hun gedacht zeggen. dat dit daarom "de baas zou zijn" of de leiders is eerder een projectie van iemand met een veel te sterk minderwaardigheidsgevoel. persoonlijk wil ik met iedereen wel praten, maar om te praten moet je met twee zijn. er zijn ook genoeg mensen die een beetje komen rare-krakers-kijken, en dan met hun vooroordelen en conclusies gebaseerd op niks naar huis gaan. door mij en nog iemand als leiders te zien... ik voel mij zwaar beledigd, laat staan die mensen die wel iets aanvangen in 't pand en dan waarschijnlijk slaven zijn. werken aan mondigheid is enorm belangrijk, maar steek het niet op ons als wij ons gedacht zeggen.
daarnaast heb ik ook mijn slechte dagen, en ben ik dus niet de eeuwige naieve idealist. er hebben al genoeg mensen op ons gekakt, ik ga er niet voor veranderen, maar als je kommentaar hebt op mij, geef ze mij dan in het gezicht. of wil het laatste gerucht dat ik een menseneter ben?
de vrt-kraker

je zit met een probleem
by student en anarchist Tuesday September 11, 2001 at 01:11 PM


Indymedia is volgens mij niet echt de beste plek om discussie te voeren over het al dan niet aanwezig zijn van 'leiders' in de Leuvense kraakscene, maar waarom neemt men daar niet intern het initiatief om het in eigen groep te bediscussiëren?

Ik heb veel respect voor wat er in die scene gebeurt, het is bij momenten een voorbeeld voor andere steden. maar evenzoveel keer is het ook een voorbeeld van anarchisten die verder niet weten hoe met macht om te gaan... spijtig. ook ik merk in die wereld enkele leidersposities die zich daar al dan niet goed in hun vel bij voelen. Het is aan de leuvense krakers om de machtsrelaties te bespreken en op die manier bloot te leggen. het is geen oplossing om deze relaties te negeren en ze logischerwijs te behouden... ze moeten worden veronderstelt 'waar' te zijn en onderzocht hoe ze af te breken. En ja, veelal wordt de term 'anarchistisch' gebruikt om niet meer verder te hoeven werken aan de echte anarchisering van de bindingen aldaar...
soit, da's de reden waarom ik mijn prille engagement in de leuvense kraakpanden heb afgebouwd om ze elders weer op te bouwen. en er zullen er nog meer struikelen over dit probleem waarschijnlijk.

Maar evenzeer hoeft dit niet te gebeuren op indymedia. het zou te stom zijn om iedereen daarvan te laten meegenieten... bovenstaande geldt dan ook eerder als werkmethode, eerder dan als was die wordt buitengehangen of wat anderen daar dan ook in mogen willen terugvinden.

respect voor wat er in de kraakscene aan initiatieven wordt genomen...

groeten,
pie_gates

*maar stap af van het beeld dat elke kraker per definitie een anarchist is*

leider
by Drik Thursday September 13, 2001 at 09:48 AM
drik@hotmail.com

Sorry als je zegt dat ik u niet ken, dan zit je fout .
Die leider van de schapenstraat met zijn rode stuk haar.
Alles wat links is is niet goed ,omdat gij de oplosing hebt . dat zijn de woorden die je gezegt heb .

Stem des volks?
by Keetje Wednesday September 19, 2001 at 12:17 AM

Toch grappig hoe die "gewone arbeiders" opduiken en krampachtig "volks" proberen te klinken (ge merkt het wel: dat taalgebruik) op hun pc in hun arbeidershuisje...